Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1 — Erkam oğlu Zeyd (r.a.) Resulullah (s.a.v.) şöyle dua ederdi diyor: — “ Ya Rabbi! Faydasız ilimden, sana tazim etmeyen kalpden, doymayan nefisten ve kabul edilmeyen duadan sana sığınırım.”
Sayfa 177
43:13-14 tefsiri
13- "Bunları bizim hizmetimize veren Allah'ı tesbih ederiz, yoksa bizim bunlara gücümüz yetmezdi" diyesiniz." Rivayet olunur ki, Resul-i Ekrem (s.a.v) ayağını üzengiye koyduğu zaman "Bismillah" der, hayvanın üzerine doğrulduğunda "Her halükârda Allah'a hamd olsun. Tenzih ederim o Allah'ı ki, bunu bize müsahhar kılmış, yoksa biz bunu yanaştıramazdık ve her halde biz dönüp dolaşıp Rabbımıza varacağız." (Zuhruf 43-14) der ve üç tekbir alır, üç de tehlil (La ilahe illallah). Yine rivayet olunmuştur ki, Resulullah (s.a.v) yolculuğa çıkacağı zaman binitine bindiğinde üç tekbir alır, sonra "Bunu bize musahhar kılanı tesbih ederim." der sonra da şöyle dua ederdi: "Allah'ım! Ben bu yolculuğumda senden iyilik, takva ve hoşnut olacağın bir amel istiyorum. Allah'ım! Bu yolculuğu bize kolay kıl, yerin uzaklığını bize yakın kıl. Allah'ım! Yolculukta sahip, ailem hakkında vekil sensin. Allah'ım! Yolculuğumuzda bizimle beraber ol. Ailemiz içinde bizim vekilimiz ol."Sonra da ailesine döndüğü zaman "Biz, Rabbimize tevbe ve hamd ederek dönüyoruz." derdi. 14- Ve herhalde biz Rabbımıza döneceğiz. Bütün dönüşlerimiz, dönüp dolaşmamız O'na doğrudur, nihayet O'na varacağız. Bu âyet de mânâsı üzere İslâm'ın en büyük gayesini, en büyük ruhunu, en büyük tesellisini ifade eder. Bu, burada şu ince mânâya işaret ediyor ki bir binite binen bir kimse yolculuğun bir değişim olduğunu düşünmeli, ondan da asıl büyük yolculuğu Allah'a olan yürümeyi ve gidişi düşünmeli de o düşünceye göre hareket etmeli. Bundan çıkan sonuç ise binmenin sırf meşru bir iş için olmasıdır.
Reklam
Enes b. Malik (r.a.) tarafından nakledildiğine göre, Resulullah (s.a.s.) yatağına uzandığında şöyle dua ederdi: "Bizi yedirip doyuran, bizi içirip kandıran, bize yeten ve bizi sığındıran Allah'a hamdolsun. İhtiyaçlarını karşılayacak ve sığınacak bir yeri olmayan nice kimseler vardır!"
Sayfa 353Kitabı okudu
Abdullah b. Amr’dan nakledildiğine göre, Resulullah (s.a.s) şöyle duâ ederdi: “ Allah’ım! Huşu duymayan kalpten, kabul edilmeyen ilimden sana sığınırım.” Bu dört şeyden sana sığınırım.
Abdullah b. Amr'dan nakledildiğine göre, Resulullah (s.a.s.) şöyle dua ederdi: "Allah'ım! Huşu duymayan kalpten, kabul edilmeyen duadan, doymayan nefisten ve fayda vermeyen ilimden sana sığınırım. Bu dört şeyden sana sığınırım."
Sayfa 81 - Tirmizi, Deavât, 68.Kitabı okudu
Abdullah ibni Amr ibni As radıyallahu anhümadan rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem çoğu zaman şöyle dua ederdi: Allahümme inni es'elüke's-sıhhate, ve'l-iffete, ve'l-emanete, ve hüsne'l-hulukı, ve'r-nza bi'l-kader. "Allahım! Senden sağlıklı, iffetli, kendisine güvenilir, güzel ahlaklı insan olmayı ve kadere rıza göstermeyi niyaz ederim. "
Sayfa 372 - Hennad, Kitâbü 'z-Zühd (Firyevâî), 1, 256, nr. 445; Taberani, e/-Mu 'cemü '/-kebir (Selefi), XIII, 29, nr. 60, XIV, 5 1 , nr. 14644; Beyhaki, Şu 'abü '/-fman (Hamid), 1, 374, nr. 192, XI, 60, nr. 8181.
Reklam
Resulullah (s.a.v.) şöyle dua ederdi: “Allahım senden hidâyet, takva, dürüstlük ve muhtaç olmamayı istiyorum.” Bundan dolayı bizlere de kıldığımız namazların her rek’atında Allah’tan hidâyet dilemekle emredilmiştir.
72 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.