Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Huseynê Emîn (Ronahî dergisi, sayı 24, Şam 1944, s. 2.)
Cegerxwîn tu pir xwendayî, ji ritba alimayî, Cegerxwîn kir wetenparêz, tu hilbestvanê kurdayî Bi şihêrên xwe te hişyar kir gelek xortê di razayî, Bi xêret û himêta te, hin jê bûne fedayî.
Sayfa 35
Ronahi Dergisi 1945'te yayınlanan 28. sayısında okuyucularını coşturacak bir haber yayınlar: "MÜJDE Cegerxwîn'in divanı basılıyor!"
Reklam
Cemal Oğuz Öcal (1913-1971), İstanbul Erkek Öğretmen Okulunu bitirir (1935). Öğretmenlik yapar. Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümüne girer. 3 Mayıs 1944 Turancılık olaylarında Serdengeçti ile birlikte tutuklanır; okuldan kaydı silinir. Berat edince 1947'de öğretmenliğe döner. Heceyle milli, hamasi şiirler yazar. Serdengeçti ile önceden
Varlık Vergisi bir defaya mahsus olmak üzere servet ve fevkalade kazançlardan alınacak bir vergiydi. Kanun, Meclis'ten 1942 yılında geçip hemen yürürlüğe konuldu. Bu vergi mali sıkıntıyı önlemek ve bütçe dengesini sağlamak için tasarlanmıştı. Kanunun büyük zaafı, servet ve kazançlar için bir ölçünün olmaması, mükelleften alınacak verginin, görevli memurun takdirine ve kanaatine bırakmış olmasıydı. Bu takdir ve kanaat her vilayette farklı rakamların toplanmasına neden olmuştu. Gelirinin üstünde vergi talep edilen mükellefler her anlamda sıkıntıya düşmüştü. Vergilerini ödeyemeyen mükellefler Erzurum'un Aşkale kazasına sürgüne gönderilip, kabiliyetlerine göre işlerde çalıştırıldılar. Kanunun makul olmayan hükümleri merhametsizliğe ve adaletsizliğe neden olmuştu. Kanunun çıktığı tarihlerde hükümette olmadığım için böyle bir kanunun çıkarılacağını ve keyfiyetin vekiller heyetinde görüşülmekte olduğunu İnönü'den öğrenmiştim ve Recep Peker'de kanunun mecliste ciddi tartışmalara mahal verdiğini söylemişti. Vergi, Meclis'ten geçmiş, kanunun neden olduğu sorunlar hepimizin gözü önünde cereyan etmiş olduğu için bu duruma neden olan Halk Partisi ve bizler mesuluz, günahı da hepimizindir.
RONAHİ DERGİSİ (AYDINLIK DERGİSİ
Aylık olarak yayımlanan Ronahi dergisinin ilk sayısı, Nisan 1942 yılında, Hawar dergisinin resimli eki olarak çıktı. Toplam 28 sayı çıkan derginin yayın hayatına, 1945 yılının Mart ayında son verildi. Kültür ve sanattan, savaş haberlerine, magazinden, öykü ve masallara kadar birçok dalda yazıların yayımlandığı derginin genel yayın yönetmeni Celadet Ali Bedirhan’dı. Osman Sebri, Hesen Hişyar, Qedrican ve Cigerxwin derginin belli başlı yazarları arasında yer alıyordu.