Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
120 syf.
10/10 puan verdi
Kitap çok güzel ben kitabı bir günde bitirdim. Bence kitapta pes etmemeyi anlatıyor. Ben Sabiha Gökçe'nin küçüklükten beri zorluklarla karşılaşmasına çok şaşırdım.Kesinlikle okumalısınız.
Sabiha Gökçen
Sabiha GökçenEda Bayrak · Acayip Kitaplar · 20228 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Cumhuriyetin kurucuları Atatürk’ü anlatıyor.
Cumhuriyetle yaşıt olan lakin 26 Eylül 2023 günü 100 yaşında vefat eden ulu çınar Hıfzı Topuz, bu kitabında öncelikle cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında olan önemli silah arkadaşlarıyla yaptığı röpörtajlarla cumhuriyeti nasıl kurduklarını ve Atatürk hakkında sorular sorarak kayda alıyor ve yazıya döküyor. Daha sonrada kendi
Bana Atatürkü Anlattılar
Bana Atatürkü AnlattılarHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 2010206 okunma
Reklam
Sabiha Gökçen anlatıyor
Atatürk bir sivil havacılık okulu kurulmasını düşünmüş ve bu isteğini Türk hava Kurumu’na iletmiş. Bir süre sonra okul açıldı Atatürk’te beni açılış törenine götürdü. Orada uçakların uçuşunu yakından gördüm. O törende paraşüt atlayışları da yapıldı. Ben bunlarla çok ilgilendim. Atatürk beni izliyor olmalı ki, hemen bana döndü, bakıyorum ilgileniyorsun, nasıl, sen de bunları yapabilir misin? Diye sordu. Bu soru çok hoşuma gitmişti. Ben de atlamak isterim, dedim. Atatürk’ün yanında Türk hava kurumu başkanı Fuat Bulca oturuyordu. Atatürk ona, bak dedi, Gökçen de atlamak istiyor. Ne yapacağız? Fuat bolca, peki, hemen okula kaydedelim kendisini, gelsin burada çalışsın, dedi
Sabiha Gökçen anlatıyor
1934’te soyadı kanunu çıktığı zaman Atatürk herkese birer soyadı veriyordu. Bir gece bana sofrada, Sabiha sana da bir soyadı vereceğim, dedi ve bir kağıda Gökçen yazarak bana uzattı. Böylece adım Sabiha Gökçen oldu.
Sabiha Gökçen anlatıyor
Okula başladığımızda genç bir öğretmenimiz vardı, onu çok sevmiştik o da bizi seviyordu ilk zamanlar derslerimizi ihmal ediyorduk, kendimizi daha çok oyuna veriyorduk. Bir gün Atatürk üçümüzü de imtihan etti üçümüzde de aradığını bulamadı. Bir gün okula gittik. Baktık ki hocamız değişmiş. Daha yaşlı başlı bir hanımefendi gelmiş. Biz onu hiç sevmedik. Ona karşı isyan eder bir durum takındık. Bir gün Zehra ve ben hocaya karşı geldik. Hoca bizi kolumuzdan tuttu gibi sınıftan attı. Biz ağlayarak köşke koştuk, doğru Atatürk’ün odasına. Atatürk’ün bize acıyacağını sanıyorduk. Çünkü çok şevkatliydi. O halimizi görünce ne oluyor diye sordu. Biz doğruyu anlattık. Atatürk yalanı hiç sevmezdi. Biz de hiç yalan söylemezdik. Bizi dinledikten sonra, şimdi çıkın odanıza gidin, dedi. Başyaver beyi Çağırtmış, doğru okula göndermiş ve durumu öğrenmiş. Sonra bizi tekrar odasına çağırdı ve dediki, siz büyük hata işlemişsiniz. Hocalara böyle yapılmaz. Daima onları sevmek, saygı duymak lazım. Onlar sizi yetiştirecekler. Şimdi okula gidip hocanızdan özür dileyeceksiniz ve elini öpeceksiniz. Biz de öyle yaptık. Bir daha olay çıkartmadık.
Sabiha Gökçen anlatıyor
Atatürk’ün yanına köşke gittim. Atatürk beni Çankaya ilkokulu‘na yazdırdı. Okul o zaman, Köşk’ün bahçesinde tek katlı bir binadaydı. Atatürk’ü her gün görüyordum. Onun evinde kalıyordum. Bana karşı daima müşfikti, daima iyiydi. Ben Atatürk’ten gördüğüm şevkati kendi ailemden görmedim. Üç manevi kızı vardı: ben, Zehra bir de Rukiye
Reklam
Sabiha Gökçen anlatıyor
Bir sabah Atatürk’ü misafir edildiği köşkün bahçesinde gezerken gördüm. Hızla atıldım otarafa. Fakat korumalar beni geçirmek istemediler. Atatürk bunu görmüş olacak ki, korumalara, bırakın gelsin diye bağırdı. Ben Atatürk’ün yanına koşa koşa gittim. Tabi büyük bir heyecan içindeydim. Atatürk küçüklerle konuşurken onların düzeyine inmesini bilen biriydi. Benim heyecanımı çarçabuk yok etti. Kimsin, kimin kızısın, beni neden görmek istiyorsun? Gibi sorular sordu. Kendisine anami ve babamı kaybettiğimi, abimin İstiklal Savaşı’na katılıp geri döndüğünü, benim de yatılı okula gitmek istediğimi anlattım. Peki, dedi, seni evlat olarak alırsam, benimle gelir misin? Ben düşündüm, aileme sorayım efendim, dedim. Atatürk’te ağabeyinin adresini ver de ben kendisiyle konuşayım, o izin verirse, benimle Ankara’ya gelirsin, dedi.
Sabiha Gökçen anılarında Atatürk'ün kendisini sınamak için bir keresinde şakağına tabancayı dayayıp tetiği çekmesini istediğini anlatıyor. Gözünü kırpmadan bu isteği yerine getirmişti ve 1937 yılında Tunceli (Dersim) dağlarındaki Kürt isyanına karşı bombalama görevine katılmasına izin verildi. Bu kez ona verilen tabanca doluydu ve uçağı düştüğü takdirde isyancıların eline geçmemek için kendini öldürmesi söylenmişti. Harekatın sonunda Ankara askeri havaalanında Atatürk ile Makbule onu karşıladılar.
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İlkokul 3. ve 4. Sınıf öğrencileri için harika bir kitap
Kitap Sabiha Gökçen'in ağzından O'nunla olan anılarını anlatıyor. Bu anılarla onun çok yönlülüğünü ilk ağızdan duyma fırsatı yaşayacak çocuklar. Görsellerle zenginleştirilmiş olan kitabı her öğrencinin çok seveceğine eminim. Her kitaplıkta bulunması gereken bir eser.
Sabiha Gökçen Atatürk’ ü Anlatıyor
Sabiha Gökçen Atatürk’ ü AnlatıyorSerap Yeşiltuna · İleri Yayınları · 201910 okunma
"Kendinize iyi bakın, sakın disiplinsizlik yapmayın, Türk ulusunun temsil ettiğinizi sakın unutmayın. Dönüşte öğretmen olarak sivil havacı gençlerden kurulu bir ordu yetiştirecek, tarihe böyle geçeceksiniz, yolunuz açık olsun uzayın çocukları."
Reklam
Gazi'nin sofrası ve Yahya Kemal Beyatlı
Sofra'ya Yahya Kemal Beyatlı'nın katıldığı geceler bir başka olurdu. Atatürk ile Yahya Kemal'in dostluğu bambaşkaydı ve Kurtuluş Savaşı'na dayanan bir arkadaşlıkları vardı. (...) Sofrada Yahya Kemal'in olması şiir ve edebiyat gecesi yapılacağının işaretiydi. (...) O, Osmanlı ve Cumhuriyet arasında kurulan bir köprü gibiydi. Geçmişi ve geleceği birbirine bağlayan, tarihiyle gurur duyan, Cumhuriyet'i özümsemiş bir şairdi.
"Bu benim ağacım," derdi. Selam vermesine şaşıranlara da "Bu yediğim meyvenin, soluduğum havanın, sığındığım gölgenin bir neferi, en az diğer neferler kadar selama hakkı var," diye açıklama yapardı.
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Merhaba, bugün ilk defa Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir kitabına inceleme yazıyorum. Biliyorum haddime değil iyi ya da kötü eleştirmek. Ki öyle yapmayacağım. Kitaptan ve Atatürk’ten bahsedeceğim. Nasıl bir kitap olduğunu söylememe gerek bile yoktur zaten. Kitabı anlatmaya geçmeden önce, Ulu Önderimizden, Atamızdan biraz bahsetmek
Vasiyetim
VasiyetimMustafa Kemal Atatürk · Örgün yayınevi · 2019101 okunma
Gökçen, Sen Tam Bir Türk Kızısın (Sabiha Gökçen Anlatıyor)
Biz asker bir ulusuz. Yedisinden yetmişine, kadınından erkeğine asker yaratılmış bir ulus... Biz başkalarının topraklarında, başka insanların mutluluklarında gözü olan bir topluluk değiliz. Türkiye'ye uzanacak eller ister içerden gelsin ister dışardan, kırılmaya kahrolmaya mahkumdur.
Sayfa 59 - 2. Bölüm - Hatıralarla Atatürk ve KadınKitabı okudu
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.