Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
196 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Şeyh Galib’in mesnevi türünde yazdığı Hüsn ü aşk’ı Hüsn ve aşk arasındaki sevgiyi konu edinir. Başlarda gizli gizli görüşselerde ailelerinin kulağına gider… Aşk Hüsn ile evlenmek istese de, aile vuslatın sandığı kadar kolay bir şey olmadığını anlaması için Aşkı imtihana tâbi tutar. Kendisinden Kalp ülkesine gidip Kimyayı bulup getirmesini isterler. Yola koyulur ancak yolda çeşitli badireler atlatır Aşk nefsine yenilir başkasına aşık olur. Aşk Aşkı ararken aşkını yitirir. Yanlışını anlar ve geri döner. Özünde Şeyh Galib’in Hüsn ve Aşk, seven ve sevilen olarak tasvir ettiği kul ve Rabbi Kalp ülkesi ise Allah’ın mülkü olan gönüldür. Zannımca İstedikleri kimya gönüldeki Baki olana duyulan sevgidir. Ona ulaşıncaya kadar çeşitli belalar insanda hasıl olur. Tıpkı Aşkın nefsine yenilip aşık olması gibi. En sonunda Sinesindeki öze inip oranın kimyası keşfedene kadar. Kalbe inmedikçe içindekini göremezsin. Kalbin kimyası imanıdır… “ Şeyh Galib aşkı; ateşler denizinde mumdan kayıklara binmeye benzetir…” Son olarak gönül Allah’ın mülküdür. Şeyh Galib kendi döneminin en ağır ve en süslü kelimeleri kullanan Şairler arasındadır…
Hüsn ü Aşk
Hüsn ü AşkŞeyh Galip · Yason yayınları · 20121,294 okunma
88 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Zülfü Livaneli'nin İstanbul'a ve onun şairlerine bir saygı duruşu olarak ele alınmış ve İstanbul'un sessizliğinde bir araya gelen yazarlarımızin ve şairlerimizin gölgelerini neşeli bir buluşma şeklinde anlatılan bir eser. Bu eserde gölge metaforu; Yazarların ve şairlerin hayattayken takma adlarla yazılarını ve şiirlerini bize aktardıklarını, takma adları bir diğer anlamıyla müstearları aslında bir gölgeyi -ismi var cismi yok -ifade ettiğini, öldükten sonra ise ruhları bir gölge gibi daima bizimle beraber olduklarını vurgulamaktadır. "Yani kısaca bu kitapta yazar ve şairlerimizin asılları değil ama gölgeleri var ;yani müstear isimleri .Hem varlar hem yoklar ,hem ünleri çok yayılmış hem de sonsuza kadar gölge olarak kalmaya mahkumdurlar." Peki kim bu yazarlar ve şairler: Avni : Fatih Sultan Mehmet Asım Us : Mustafa Kemal Halide Salih: Halide Edip Üsküplü Ahmet Agah : Yahya Kemal Saksağan :Reşat Nuri Güntekin Orhan Selim:Nazım Hikmet A.Metin: Sabahattin Ali F.M İkinci :Kemal Tahir Raşit Kemal'i :Orhan Kemal Mehmet Ali Sel: Orhan Veli Kanık Kemal Sadık : Yaşar Kemal Ali Kaptanoğlu: Atilla İlhan Cemasef: Cemal Süreya Ayhan çağlar : Ece Ayhan William Flynn: Ülkü Tamer İyi okumalar dilerim .
Gölgeler
GölgelerZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 20233,949 okunma
Reklam
76 syf.
·
Puan vermedi
Bir sayısalcı olmama rağmen içimdeki çılgın edebiyatçı kişiliğim beni sürekli bir şeyler yazmaya itiyor. Roman yazmak, kısa hikayeler yazmak ve en güzeli şiir yazmak.. Ama her insanda olur ya hislerini dile getiremez kafasında dönüp durur ama kelimeler bir türlü kağıda aktarılamaz. İşte öyle zamanlarda bazı şairler senin yazmana gerek kalmadan seni anlatıcak kelimelerle şiirlerini çoktan yazmış olurlar. Bize de sadece okuması düşer. Ah'lar Ağacını şuan 3.kez okuyorum ve her okumam da yeni bir mısranın altını çizerken, kenarlarına bir şeyler yazarken buluyorum kendimi. Çünkü bence her yaşımız her geçen günümüz bize yeni bir şey katıyor. Değişiyoruz sürekli. Bu yüzden her bizi etkileyen kitapta her seferinde farklı bir şeye aşık oluyoruz. Didem Madak iç sesimiz, söylemediklerimizin şairi.. Ama anlayana...
Ah'lar Ağacı
Ah'lar AğacıDidem Madak · Metis Yayıncılık · 202121,2bin okunma
110 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Merhaba. Ayın bir diğer okuduğum eseri Güray Süngü'nün Sayıklar Bir Dilde'si oldu. Şiirsel bir dilde yazılan öykücüklerle karşılaşıyoruz. Her bir öykü bir şiir dizesinden alınarak yazılmış. 21 şairden, 22 dize seçilmiş. Öykülerin başında, seçilen şiir dizesi ve onu yazan şairin adı yazılmış. Aşina olduğum, sevdiğim şairler ve daha
Sayıklar Bir Dilde
Sayıklar Bir DildeGüray Süngü · Ketebe Yayınları · 2020527 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Montaigne’den sonra okuduğum ikinci deneme kitabı. Kültür ve zaman farkı malumunuz olduğu üzere bir kıyasa girmeyeceğim. Mıntıka iki kısıma ayrılmış. İkinci kısımda bir çok eser ve onlarca alıntı cümle var. Daha çok olan ve yazılan hakkında konuşma gibi denilebilir. Yazarlar, şairler, ressamlar, tasarımcılar… kısaca sanatçı ve eseri üzerine denemelerden oluşan ikinci kısım daha da çok hoşuma gitti. Bu vesileyle bir çok yeni eser öğrenmiş oldum. Olaysız kurgusuz kitap okumayı seviyormuşum, bunu da farketmiş oldum Her türlü konudan biraz biraz var. Arkadaşlık, toplum, aşk, doğa, davranış ve tutumlar… “Giden günü, büyüyen çocuklardan öğrendim. “
Mıntıka
MıntıkaMehtap Altan · Az Kitap Yayınları · 20242 okunma
·
Puan vermedi
“Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak yakarmak nafile bugün, Gözünün yaşına bakmadan gider.” Cahit Sıtkı Tarancı’nın bu dizelerle başlayan “Otuz Beş Yaş” şiiri, Türk edebiyatının kült şiirleri arasındadır. Bir başka şiir ustamızın, Behçet Necatigil’in deyişiyle: “Şiirlerinde, yaşamanın ve aşkın güzelliğini öven, ölümün üstünlüğünü vurgulayan, Türkçeyi bütün tatlılık ve anlatım gücüyle şiire geçiren Cahit Sıtkı Tarancı, döneminin en çok okunan şairlerinden biri olmuş, hiçbir akıma bağlanmadan kendine özgü bir şiir geliştirmiştir.” Tarancı’nın şiirle ilgili bir soruya verdiği yanıt da bu doğrultudadır: “Şiirle hayat arasındaki sıkı ilişkiye inandığım içindir ki, şiiri hiçbir zaman bir düşüncenin kanıtlanması (...) olarak düşünmedim. Şiirin yapısının gerektirdiği bu bağımsızlık, şairlerin özgürlük aşkıyla da açıklanabilir. Bunun için, baskı rejimlerinde ilk isyan bayrağını açanların daima şairler olmasına şaşmamak gerekir.” Tarancı’nın bütün şiirlerini, değerli eleştirmen Asım Bezirci’nin titiz derlemesiyle sunuyoruz.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 202011,6bin okunma
Reklam
146 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Yenibütüncü Şiirin Manifestosu Yazılar/Karşı Yazılar
Yenibütüncü Şiirin Manifestosu, Ocak 1988’de Broy Şiir Dergisi’nin 27. sayısında Veysel Çolak, Seyyit Nezir, Metin Cengiz, Hüseyin Haydar ve Tuğrul Keskin imzalarıyla yayımlanmıştı. Yenibütüncü Şiirin Manifestosu Yazılar/Karşı Yazılar isimli bu 146 sayfalık çalışmaya da, manifestonun tam metnini okuyarak başlıyoruz. Klaros Yayınlarından, Veysel
Yenibütüncü Şiirin Manifestosu
Yenibütüncü Şiirin ManifestosuVeysel Çolak · Klaros Yayınları · 20214 okunma
304 syf.
2/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Merhaba sevgili okurlar. Nasılsınız? Öncelikle bir kitaba başladığımda bitirmeden bırakmadığımı belirtmek isterim. Sonu görmek âdetten olmuş. Sonrasına gelecek olursak antolojiyi okumadan önce kendime bir çizelge oluşturmuştum. Beğenmediğim her 10 şiir yazarında 1 puan eleme kaydı ile. Keza yazım yanlışları, sayfa düzeni vs de dikkat ettiğim hususlar. Maalesef tatmin edici bir okuma yapamadım. 42 tane şiir yazarını geçerli sebepler sunarak (Yazım yanlışı, gereksiz kaba söz, şiire hakim kurallar vb) çerçevesinde eledim. 42 eleme demek "4" puanı feda etmeye tekamül etti. Yazım hatalarının fazlalığı sebebiyle "1" puan, sayfa sayısının karmaşıklığı yüzünden "1" puan, kişi payına düşen şiir sayısının net olmayışı yüzünden de "1" puan elendi gözümde. Yani sonuç olarak "7" puan gitti kaldı "3" puan. Antolojinin önemli bir husus olduğunu düşünüyorum. Antolojiyi oluşturan kişinin bu hassasiyete sahip olmadığını düşündüğüm için de "1" puan elendi. Benim bu antolojiye puanım "2". Paylaşmış olduğum ve beğenip de paylaşmadıklarımı arada bir okuma sözünü bu kapsama giren şiirlere söz vererek kapağı kapatıyorum. Keyifli okumalar dilerim sizlere de. :)
Sevgi Yolu Şairler Antolojisi
Sevgi Yolu Şairler AntolojisiGündüz Aydın · Ay Yayınları · 20041 okunma
278 syf.
·
Puan vermedi
·
231 günde okudu
7 ay sonunda İngiliz Edebiyatı dersi için işlediğimiz bu kitabı bitirdik. Bu dersi görmeden önce tabii ki okuduğum İngiliz edebiyatı eserleri olmuştu ama bu ders beni Shakespeare'in eserleriyle tanıştırdı ve minik bir kısmı da olsa İngiliz tarihini ve kültürünü tanıma fırsatı buldum. Hocamızın önerdiği yazarlar, şairler ve eserlerin hepsini okumasam da kendime bir liste oluşturabildim. Bu kitaba gelecek olursak bu kitap üzerinde çalışırken ders değil de genel kültür için okuyor gibi hissettim yani sıkılmadım. İngiliz edebiyatı için kendinize bir rehber arıyorsanız bu kitaba başvurabilirsiniz
English Literature: A Survey for Students
English Literature: A Survey for StudentsAnthony Burgess · Longman Publishing Group · 197419 okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
özümsemesinin tek yolu, sessizlik ve yalnızlığı önkoşul saymaktır...
~~~herkes, varlıklarının derinliklerinde, açlık çeken ruhlardır gerçekten. Önyargılı olmamalı~~~ I. KONFERANS: Gerçekçilik II. KONFERANS: Afrika'da Roman III. KONFERANS: Hayvanların Yaşamları 1. Filozoflar ve Hayvanlar IV. KONFERANS: Hayvanların Yaşamları 2. Şairler ve Hayvanlar V. KONFERANS: Afrika'da İnsan Bilimleri VI. KONFERANS:
Romancının Romanı
Romancının RomanıJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 2004157 okunma
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.