Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Hz. Muhammed şairlerden, hatiplerden nefret ederdi. Çünkü onlar o toplumun entelektüelleri ve en bilgili kişileriydiler. Muhammed’in davetine karşı şiirleri, anlattıkları hikayeler ve hitaplarıyla cevap veriyorlar, çağrısını ve iddialarını boşa çıkartıyorlardı. Bu yüzden Hz. Muhammed şairlere karşı çok büyük bir kin besliyordu. Güçlenince onların üstlerine suikast timlerini gönderdi ve birçoğunu katlettirdi. Bu şairler içinde kadınlar ve yaşları yüz civarında olan yaşlı insanlar da vardı. Tek silahları dilleriydi. Hiçbirine acımadı. Dillerini kesti yani onları katlettirerek ebediyen susturdu. Esma bint Mervân, Yahudi kökenli Arap kadın bir şairdi. Hz. Muhammed’in aleyhine şiirler okuyordu ve evinde çocuğunu emziririrken katledildi. Ebu Afek, Benî Amr bin Afv kabilesine mensup 120 yaşında bir şairdi. Hz. Muhammed aleyhinde şiirler söylerdi. Katledildi.120 yaş çok yaşlı olması anlamında çokluktan kinaye olarak söylenmiş olabilir. Nadr bin Haris, entelektüel kimliği olan, bilgi birikimi yüksek, hitabet gücü ve ikna kabiliyeti çok iyi bir insandı. Gittiği yerlerden öğrendiği hikâyeleri yüksek hitabet gücünü kullanarak anlatır, Muhammed’in Allah’tan vahiyle aldığını söylediği kıssaların kökenini açıklardı. Kur’an’daki kıssalar için söylenen “esatirul evvelin” yani öncekilere ait aslı astarı olmayan hikâyeler sözü ona aittir. Bedir Savaşı’nda esir alındı, esir mesir dinlenmedi ve Hz. Muhammed’in emriyle idam edildi."
Sayfa 255 - e-bookKitabı okuyor
Siz,vahşi hayvanlar, kaburgalarında, yulaf yedikleri insanları unutanlar, bir şey ve bir şey kaşıyanı ve çalışanı, hiç düşünmeden hâlâ kamçılıyorsunuz. Siz, ruhî barikatları kurşuna dizenler, bugünler için okuyanlar, aç gözlü kulaklarda gelecek avlayanlar, şimşekler, şarkıcılar, şairler.
Reklam
Türklerin medeniyet sahasında, daha önceki devirlerde olduğu gibi İslâm kültürü muhitine girdikten sonra da kendilerini büyük bir varlık olarak gösterdikleri malûmdur. İslami bilgiler yanında tıp, heyet, matematik v.b. müsbet ilimlerde ünlü şahsiyetler yetiştiren Türkler, Arab ve İranlı şâir ve edipleri himaye etmek ve bizzat kendi aralarında kudretli edipler, şairler yetiştirmek suretile İslâm dünyasında edebiyatın gelişmesine de geniş ölçüde yardım ettikleri gibi, tarihçilik sahasında da mühim hizmetlerde bulunmuşlardır. Müslüman tarih yazarlarının meşhurlarından bir kısmının Türk asıllı olması bunun delilidir. Bu tarihçiler eserlerini umumiyetle türkçe degil, arabca yazmışlardır. Zira, bilindiği üzere, o zamanlar arabca tıpkı Ortaçağ Avrupasındaki lâtince gibi İslâm âleminde ilim dili kabul ediliyordu.
Sayfa 215 - Ötüken
Var olsunlar. yine bu akşam Şereflendirdi şairler masamızı, Kurduk mehtaba karşı çilingir soframızı, Akşam yine akşam ... Ve başta Ahmet Haşim bey...
Geleceğe ürküntüyle bakıyorum
“Geleceğe ürküntüyle bakıyorum, Tasayla bakıyorum geçmişe. İdam öncesinde bir suçlu gibi Bir can dostu arıyorum çevremde.
ŞS Şiir Sitesi
şiirsitesi.com adresine giriş yaptıktan sonra ana sayfada "F" Harfi ile başlayan Şairler bölümünden Furkan Mollaibrahimoğlu ekli şiirleri ücretsiz okuyabilirsiniz.
Reklam
Yazarın gözüyle Cumhuriyetin ilk yarım yüzyılının panoraması
(sf 11-14 arasındaki bölümden derlenmiştir) Kurtuluş Savaşı sırasında daha çok taktik nedenlerle benimsenmiş olan "halkçılık" değişen koşullar altında eski anlamını yitirmeye mahkumdu. Artık ne egemenliğin halkta olması söz konusuydu , ne alınan ekonomik kararlarda halkın gözetildiği söylenebilirdi, ne de gerçekten halkın yararına
Sayfa 11 - İletişim Yayınları, 7. Baskı, 2001, İstanbulKitabı okuyor
O kızıl bir deniz, bense tenhâyım Onda umut, bende yalnızlık büyür Ne dünya sonsuzluk, ne ben dehâyım İçimde sadece şairler uyur
Sayfa 44 - Timaş YayınlarıKitabı okuyor
Dünyanın bütün büyük şiirleri, dünya görüşü ne olursa olsun, yetkin bir politik bilince sahip şairler tarafından yazılmıştır.
Ah şairler! Siz büyüttünüz bu yaraları.
Sayfa 103 - Şule YayınlarıKitabı okuyor
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.