Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
''Eylemlerini savsaklama, sözlerin karışık, düşüncelerin düzensiz olmasın; ruhun ne kendi içine kapansın, ne de taşsın; kendine zaman ayır.''
Marcus Aurelius
Marcus Aurelius
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Tanıdık geldi mi?
Uzun zamandır ihtiyacım olan bu kitabı bitirip sonradan altını çizdiklerime tekrar tekrar bakıp hayatıma entegre edebileceğim bir eserle beraberiz. Oturup çalışmaya başlamadan önce kapsamlı bir temizliğe veya bilgisayardaki klasörleri düzenlemeye girişmek, bundan sıkılınca internete dalıp saatlerce oradan oraya gezinmek, bir ara haberlere bakınmak, acıkınca yemek pişirmek için tarif aramak, bir şey danışmak için bir arkadaşı arayıp uzun uzun başka konulardan konuşmak ve ardından ilerleyen saatlerde buluşmak üzere sözleşmek, fakat bütün bunlardan aslında hiç mi hiç keyif almayıp nedensizce ertelenen o iş yüzünden duyulan kaygıyla ve suçlulukla cebelleşmeye devam etmek... Tanıdık geldi mi? Kitabın arka açıklama kısmı bile kendimizi bir silkeleyip kendimize, bile isteye ertelediğimiz işimize ve sorumluluklarımıza dört elle sarılıp özdüzenleme becerimizi yetkin olarak kullanmamız gerektiğinden bahsediyor. Eğer sizde de savsaklama davranışı mevcutsa bu kitabı mutlaka okuyarak bir şans verin.
Prokrastineyşın
ProkrastineyşınTimothy A. Pychyl · Metropolis Yayıncılık · 20162,187 okunma
Reklam
Savsaklama alışkanlığı, yalnızca bir türlü işe koyulamamakla sınırlı bir sorun değil.
Haddinden fazla savsaklama eğilimi gösteriyorsunuz eğer, sizin kalıplaşmış tepkiniz de bir yolunu bulup elinizdeki işten kaytarmak olacaktır.
Gündemimizdeki bir sorumluluk veya işle ilgili "En iyisi bunu yarın yapayım," diye düşünüp savsaklama sinyalleri vermeye başladığımızda durup şöyle düşünmemiz gerekiyor:"Yok, galiba yanlış bir öngörüde bulunuyorum. Büyük ihtimalle yarın da bunu yapasım olmayacak." VE mutlaka şunu da ekleyelim:" Harekete geçmem için illa yapmam gereken şeye motive olmam gerekmiyor."
Korkunuzu inkar etmek yerine bu korkuya rağmen "var olma cesareti"ni göstermeyi, manevi bahçemizin başka bir yerini yeşertmeyi seçersek, bir yere kıpırdamadan çalışmaya devam etme hususunda daha başarılı oluruz. Böylece iyi hissetmenin cazibesine kapılmamış olur ve savsaklama davranışını alt etme yolunda ilk adımı atmış oluruz.
Reklam
Kaybettiniz!
Savsaklama anında yapılması gereken ilk şey, yerinizden kıpırdamadan öylece durmaktır. Eğer size kendinizi iyi hissettirecek bir şeyler yapmak üzere dikkatinizin yönünü değiştirirseniz, geçmiş olsun, kaybettiniz!
“Yunanca "dikkatsizlik, ihmal, savsaklama" anlamlarına gelen acedia, bir çeşit uyuşukluk ve cansızlık hâlini tanımlar. Kişinin dünyadaki yerini veya durumunu umursamadığı bu hâl, ardında yatan tinsel anlamlar dolayısıyla depresyondan ayrılır. Aslen, soyutlanmış hayatlar süren keşişler ve münzeviler arasında görülen bir sorun olarak belirtilmiştir.”
Savsaklama davranışı, özdüzenleme konusundaki başarısızlığın bir biçimidir. Başaramadığımız şey, davranışlarımızı kendi hedeflerimize uygun olarak düzenlemektir.
Harekete geçmek için artık geç kalmış da olabiliriz; bu türden bir aydınlanmayı veya jetonun düşmesini beklemek pek de akıllıca bir hayat stratejisi olmasa gerek. Savsaklama alışkanlığından kurtulma yolunda iyi bir başlangıç yapmamız açısından hedeflerimizi düzenli olarak irdelememiz büyük önem taşıyor. Hedeflerimize bağlılığımızı ne denli sağlamlaştırırsak, vaktinde harekete geçme ihtimalimiz de o ölçüde artacaktır.
Reklam
Savsaklama davranışı, iş performansıımıza, ruh sağlığımızan ve hatta beden sağlığımıza genellikle zarar verir ve nadiren fayda sağlar.
İhmalkarlıktan doğan pişmanlık, genellikle savsaklama davranışının sonucudur.
Savsaklama, hayatın gerçeklerinden kaçmaktır.
Savsaklama davranışı, yapılacak bir işin veya faaliyetin bile isteye ertelemesidir; hem de bu ertelemenin kişinin iş verimliliğini ve hatta söz konusu faaliyete veya bizzat kendisine dair hissiyatını olumsuz yönde etkileyeceğini bile bile.
699 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.