Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sema

Rüya Aleminin Anahtarları
Bir bütün olarak edebiyat mavi ve kırmızı kurdeleler ilistirilmiş teşhirlik eşyaların bir toplamı değil, hayal gücünün gökyüzünden hayal gücünün cehennem çukuruna kadar uzanan uzdilli hayal gücünün bütünüdür. Edebiyat bir beşerî kıyamettir, insanın insana vahyidir; eleştiriyse bir hükümler manzumesi değil, bu vahyin bilincinde olmaktır, insanoğlunun son yargısıdır.
Reklam
Refüj
İlk tanışmalardaki ani yakınlıklarla üç dakikada kurulan akrabalıklar tedirgin ediyor beni. Tanışma bizatihi bir iş zaten. Zor ve can sıkıcı bütün işler gibi zor ve can sıkıcı bir iş. Tanışma aşamasında bir iz bırakma çabasıyla ses, vurgu, jest ve mimiklerdeki oynaklık her seferinde saçma gelir bana. Burada, yani bizim ülkemizde bu saçmalık rutinimiz. Can sıkıntısı yokken, mesai yokken, masa, çekmece yokken, yani hayatlarımız bizimken ya da biz hayatlarımızı bizim zannederken böyle değildi. Ben de böyle değildim. Belki yine böyleydim de bunu itiraf edecek cesaretim yoktu. İnsanlardan sıkılırdım ama onlardan sıkıldığımı onlara hissettirmek yerine sıkılgan biri olarak algılanmaya razı gelirdim.
İki Şehrin Hikayesi
Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku, Aydınlık mevsimiydi, Karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu, hepimiz ya doğruca cennete gidecektik ya da tam öteki yana - sözün kısası, şimdikine öylesine yakın bir dönemdi ki, kimi yaygaracı otoriteler bu dönemin, iyi ya da kötü fark etmez, sadece "daha" sözcüğü kullanılarak diğerleri ile karşılaştırılabileceğini iddia ederdi. İngiltere tahtında koca çeneli bir kral ile bet yüzlü bir kraliçe, Fransa tahtında ise gene koca çeneli bir kral ile temiz yüzlü bir kraliçe vardı. Her iki ülkede de halkın açlığı pahasına karnı doyan soyluların her şeyin ilelebet böyle güllük gülistanlık devam edeceğine dair bir inancı vardı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Her yaşam milyonlarca seçim ihtiva eder. Kimi büyük, kimi küçük. Fakat bir kararın yerine başka bir karar geçtiğinde, bütün sonuçlar değişir. Dönüşü olmayan bir sapma gerçekleşir ve bu da başka sapmalara yol açar. Bu kitapların her biri şu an yaşıyor olabileceğin hayatlara açılan birer kapıdır."
Gizli Ajans
"Dünyanın şahsıma karşı kurulmuş bir komplo olduğuna dair inancımın en güçlü dönemleriydi."
Reklam
Edebiyatı Çözümleme ve Yorumlama Üzerine
Edebiyatı anlamak için çözümleme mi gerekli, yorum mu? Çözümleme yapmadan, yani nesnel sayılabilecek bazı ölçütlerle metne bakmadan yorum yapmak mümkün mü? Yorum, yerel midir, evrensel midir yoksa bireysel midir? Günümüzde yapılan yorumların çoğu metne, dönemiyle, içinde oluştuğu toplumla ve o toplumun bireyleriyle olan hesaplaşması açısından bakıyor. Çoğu zaman metnin tanıklıkları ele alınıyor. Başka bir deyişle mimesise yönelik yorumlar ağır basıyor. Bu yorumlar, edebiyata edebiyatın içinden bakmaya yönelik sayılabilir mi? Ama eğer edebiyat bize dünyanın halleri hakkında bazı bakış açıları açıyorsa, o zaman edebiyatbilimsel çözülemelere de pek gerek yok demektir. Acaba öyle mi? Karar sizin!
Sayfa 234Kitabı okudu
"-Ruh yaşlı doğar ama giderek gençleşir. Bu hayatın komedisidir. -Beden ise genç doğar ama giderek yaşlanır. Bu hayatın trajedisidir."
Sayfa 24 - Lord Illingworth ile Bayan Allonby arasında geçen bir diyalogKitabı okudu