İslamda Seçkincilik
Lafzi ifade, dış anlam topluluk için, herkes içindir (Avam), (belirli bir seviye gerektirmez). İşaretler, seçkinler, özel yetenekte olanlar içindir (Havass). Gizli anlamlar, letaif; Allah dostları (evliya aşağıya) içindir. Yüce manevi öğretiler; nebilere, peygamberlere aittir (33).
Gizli anlamı yalnız eşsiz ve her şeye kadir Tanrı bilir (36). Bilinemez yoksa Tanrı yok.
Mutezili
Mutezili ilahiyatçılarına göre Kuran mahluktur, yaratılmıştır. Halife Memun bu öğretiyi kabule zorladı (Corbin, 2015, s. 42).
Aşırı mutezileye gelince, onlar da şu itirazı yapıyorlardı: Vahy ya akıl ve mantık ile uyuşma halindedir, yahut değildir. Birinci halde gereksizdir, fazladır; ikinci halde ise kabul edilmeyip reddedilmelidir (Corbin, 2015, s. 93).
Hicretten 2. Yüzyıldan itibaren Basra kentinde oluşmuştur (Corbin, 2015, s. 205).
Fiilerimizden sorumluyuz bu nedenle mutlak olarak hürriyetimiz var (Corbin, 2015, s. 207). İnsan fiilinde muhtardır, fakat müstakil değildir (Corbin, 2015, s. 207).
Mutezileye göre insan hür ve sorumluluk sahibidir ayrıca kudret yani yaratıcı güç sahibidir, kendi fiilerini yaratma yeteneği vardır (Corbin, 2015, s. 222).
Mutezile ile kabul edilmiş 5 sav var:
1. Tevhid. Allah birdir tektir, cisim değildir, ferd değildir, cevher değildir, araz değildir. Bir mekanda veya bir varlıkta yer tutmaz sığmaz. Yaratıklara ilişkin hiçbir sıfat ve vasıf ile nitelendirilemez. Sınırlanmaz, doğmamış, doğurtulmamıştır.
2. İlahi Adalet: Böylece ilahi adalet ileksinin insanın özgürlük sorumluluğunu da içerdiğini veya başka bir deyişle özgürlük sorumluluğumuzun yine aynı ilahi adalet ilkesinden kaynakladığını ifade ederler. Yoksa ahirette mükafat ve ceza düşüncesi anlamını yitirir. Allah katında zaman olmadığı için önce sonra yoktur (Corbin, 2015, s.