Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zeynep

“Hayatın bütün rastlantılarında bize rehberlik eden iç güdüler vardır”
Reklam
Denizden daha büyük bir görüntü varsa oda gökyüzüdür; gökyüzünden daha büyük görüntüyse insan ruhunun içidir…

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Monsieur Madeleine / Jean Valjean
Düşüncenin özü , insanda olduğu kadar hiç bir yerde böylesine aydınlık ve karanlık bulamaz , bundan daha korkunç daha karışık daha esrarlı ve daha sonsuz bir şey üzerine çevrilemez…
Hayatın sonuna gelmiş olanlar içim ölmek gitmek demektir , hayatında başında olanlar için ise gitmek ölmek demektir
Reklam
İnsan bir süre sonra mücadele etmekten yoruluyor, var olanı kabulleniyor
Hem konuşmaya ne gerek vardı ?
İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez…
Sayfa 51 - ÖtükenKitabı okudu
Bana sonuna kadar dayanma gücü ver Allah’ım. Bu çabalarımda , bu mücadelemde beni yalnız bırakma” Ben yalnızım… Yapayalnızım. Onlar ise çok kalabalık…”
Tarihçi olayların sonucu ile sanatçı ise olayların özü ile ilgilenir
Reklam
Çiçeğin üzerinde bulunan arı, bir çocuğu sokar. Çocuk arıdan korkar ve arının amacının insanları sokmak olduğunu söyler. Şair çiçeğin taçına yapışan arıyı zevkle seyreder ve “Arının amacı çiçeğin kokusunu emektir,”der. Arı yetiştiricisi, arının çiçeklerin polenini aldığını, sonra da onu kovana getirdiğini görür ve “arının amacı bal toplamaktır,“ der. Başka bir arı yetiştiricisi kovandaki yaşantıya daha yakından inceledikten sonra, “Arının amacı kraliçe arıyı ve yavruları beslemek, daha doğrusu arı türünün sürekliliğini sağlamaktır,“ der. Botanik bilgini arının katmerli bir çiçekten ayrılıp ayaklarında polen tozuyla bir başka bitkiye konduğunu, orada bir birleşme meydana getirdiğini görür ve “Arının amacı budur,” der. Bir başkası bitkilerin oradan oraya yayılmasını incelerken arının buna yardım ettiğini görür ve bu yeni gözlemci belki arının asıl amacının bu olduğunu ileri sürer. Ama arının en son amacına ne birinci, ne ikinci, ne de üçüncü amaçlar (insanın aklı ancak bu amaçları kavrayabilecek niteliktedir) varmış olur. İnsan aklı, bu amaçlar dizisini araştıra araştıra yükselirken kendisi için en son amacın kavranılanmayacak bir şey olduğunu daha büyük bir kesinlikle anlar. İnsan, ancak arının hayattaki başka olaylara uyan özelliklerini gözlemleyebilir. Tarihi kişilerin ve tarihte rol oynamış milletlerin amaçları konusunda da durum aynıdır.
Güneş ile evrendeki her atom nasıl kendi kendini tamamlayan birer yuvarlak ise her atom nasıl parçalanamaz bir bütün olarak insanın özüne varamayacağı bir şeyse kişilik de aynı biçimde, kendine özgü, amaçlar taşıyan bir şeydir. Bunun nedeni insan zekasının kavrayamayacağı genel anlamlı bir amaca yöneltilmiş olması, ona hizmet etmesidir.
Sayfa 789 - 2.ciltKitabı okudu
Elma olgunlaşınca düşer. Ama neden düşer? Bir güç onu toprağa doğru çektiği için mi ? Sapı kuruduğu için mi? Güneşte kurumaya başladığı için mi ? Ağırlaştığı için mi? Rüzgâr estiği için mi, yoksa aşağıda duran bir çocuk o elmayı yemek istediği için mi? Hiçbir şey hiçbir şeyin nedeni değildir. Bütün bunlar sadece yaşantıyla ilgili her olayın, her organik ya da doğal oluşumun meydana gelmesine yol açan tüm koşulların bir araya gelmesidir. Elmanın hücreleri parçalandığı için ya da buna benzer bir durum yüzünden düştüğünü söyleyen bir botanik bilgini de aşağıda durup elmanın yalnız kendisi onu yemek istediği ve düşsün diye dua ettiği için düştüğünü söyleyen çocuk kadar haklı ya da onun kadar haksızdır.
Sayfa 14 - 2.ciltKitabı okudu
İnsan bilinçli olarak kendisi için yaşar, ama bilinçsiz olarak tüm insanlığın amaçlarına, tarihi amaçlara hizmet eder. Herhangi bir davranış meydana geldikten sonra artık geri çevrilemez ve bir davranış, milyarlarca insanın davranışları ile aynı anda meydana gelirse tarihi bir anlam kazanır.
Sayfa 13 - 2.ciltKitabı okudu
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.