Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Furkan

272 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde
8.6/10 · 73,2bin okunma
Reklam
Üzerimizde en amansızca hâkimiyet kuran arzular, kaynağı konusunda kendimizi kandırdıklarımızdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Acı çekmeyi anlayabilmem mümkün değil. Acı çekmek kötüdür, çirkindir, karanlıktır. Çağımızın acıya duyduğu sempatide hastalıklı bir şeyler var. İnsan yaşamın renklerine, güzelliğine, coşkusuna sempati duymalı. Hayata dair yaralardan ne kadar az bahsedersek, o kadar iyi.”
İnsan duygudaşlığının da sınırları var ve tüm o acıklı tartışmaların ardımızdaki şehir ışıklarıyla birlikte solup gitmesine izin verdiğimiz için hoşnuttuk. Otuz; on yıllık bir yalnızlık vaadi, azalmaya yüz tutmuş tanıdık bekâr erkekler listesi, içi boşalmaya başlamış coşku çantası, dökülmeye başlayan saçlar. Ama Daisy’nin tersine, çoktan unutulmuş düşleri geçmişten geleceğe taşımayacak kadar aklı başında Jordan vardı yanımda. Karanlık köprüden geçerken solgun yüzü tembelce ceketimin omzuna düştü ve elinin güven veren baskısıyla otuz yaşın ürkütücü darbesi yitip gitti.
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
Büyüleyici metropol alacakaranlığında beni ele geçiren bir yalnızlık duyardım bazen ve başkalarının da; gecenin ve yaşamın en dokunaklı anlarını boşa geçiren, lokantada tek başına yenecek akşam yemeğinin saatini beklerken vitrinlerin önünde aylakça oyalanan zavallı genç memurların da içlerinde bu duyguyu taşıdıklarını hissederdim.
Hem içinde hem de dışındaydım, yaşamın durmak bilmez çeşitliliği karşısında hem büyüleniyordum hem de tiksiniyordum.
1804'te, Romantik Çağ başlamaktaykan öldü Kant. Königsberg'deki mezarında en ünlü sözlerinden biri yazılıdır: “Ne kadar sık ve uzun düşündüysem, şu iki şey hep yeni ve artan bir hayranlık ve huşuyla doldurdu ruhumu: üstümdeki yıIdızlı gökyüzü ve içimdeki ahlak yasası.” Ve devam edi­yor, “Yukarıda ve içimde bir Tanrı olduğunun kanıtı bunlar.”
Sayfa 383Kitabı okudu
“Çok doğru. Ve sanırım Kant da buna benzer bir şey söyleyebilirdi. Ne olduğumuzu anlamayı umamayız. Belki bir çiçek ya da böceği tam olarak anlayabiliriz, ama kendimizi asla. Bütün evreni anlamayı ise daha da az umabiliriz.”
Sayfa 378Kitabı okudu
Aristoteles’e göre insanın “biçimi” hem bir “bitki ruhu”na, hem bir “hayvan ruhu”na, hem de bir “akıl ruhu”na sahip olmasıdır. Bu durumda soruyor Aristoteles: İnsan nasıl yaşamalıdır? İyi bir yaşam sürmek için neye ihtiyacı vardır? Yanıt kısaca şöyle: İnsan ancak bütün yeti ve olanaklarını ortaya koyabilir ve kullanabilirse mutlu olur.
Sayfa 132Kitabı okudu
66 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.