Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Doğa koruma ve avcılık
Eski bir avcı, emekli bir Büyükelçinin ağzından ülkemiz yaban hayatının nasıl korunduğu ve avcılığa yönelik hangi düzenlemelerin yapıldığına dair mücadelenin tarihi. Her doğa korumacı ve gerçek avcının okuması gereken, akıcı bir dille yazılmış önemli bir tanıklık.
Büyük Beyaz Adam
Büyük Beyaz AdamSüha Umar · Boyut Yayın Grubu · 20181 okunma
Dinlerin kitaplarını okuyup anlayana 'ateist' Okuyup anlamayana 'dindar' Hem okumayıp, hem anlamayana 'yobaz' denir.
Reklam
288 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Belgrad
Emeklilik arefe'sinde hükümetle tamamen zıt kutuplar'da ve düşüncede atanacağı ülkede Türkiye'nin ilişkilerinin hiç iyi olmadığı bir ortamda yirmi dokuz ay Belgrad büyükelçiliğimizi yapan Süha umar'ın anılarını kaleme aldığı belgrad 500 yıl sonra.kitap da diplomatik ilişkiler,siyaset,devlet geleneği, büyükelçilik prosedürleri gibi bir çok konuya değiniyor.kitap da Osmanlı tarihinden günümüze kadar olan ilişkilerimiz de anlatılıyor ve Balkanlar'ın belgrad'ın bizim için ne anlam ifade etmesi gerektiğini bilmemiz açısından önemli.
Belgrad 500 Yıl Sonra
Belgrad 500 Yıl SonraSüha Umar · Boyut Yayınları · 201515 okunma
Tabir yerinde ise bir gün “pat diye”, Diyanet İşleri Başkan Yardımcisi Mehmet Görmez, yanında Başbakanlık Dış İlişkiler Müsteşar Yardımcısı olduğu söylenen, İbrahim Kalın ile Belgrad'a geldi. İbrahim Kalın'ın daha önce adını bile duymamıştım. Hakan Fidan'dan boşalan göreve gelmiş. İlk bakışta, dostum Bekir Coşkun'un “badem” diye tanimladıklarından olduğu izlenimini veriyordu.
Sayfa 261Kitabı okudu
Benim dışındaki heyet üyelerimiz, Dışişleri Bakanlığından gelenler de dâhil, Fruşka Gora’nın nefis şaraplarını yine içmediler! İçselerdi Gül'ün hiç gocunmayacağını geçmiş deneyimlerimden bildiğim için içimden, "yazık" dedim, “keyfini çıkaramıyorlar."
Sayfa 202Kitabı okudu
Turgut Özal ile başlayan, Tansu Çiller ile devam eden nihayet AKP iktidarında, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, “Ben Türkiye’yi pazarlıyorum.” veya yine Maliye Bakanı Kemal Unakitan’ın, “Babalar gibi satarım.” ve son olarak Başbakan Davutoğlu’nun, Ocak 2015'te Büyükelçiler Konferansındaki ifadesi ile “Büyükelçilerimiz iş adamlarımızın emrindedir.” söylemleri gerçek zannediliyor. Bu doğru değildir.
Sayfa 168Kitabı okudu
Reklam
Davutoğlu o gün öğle namazını, kentin küçük ama çok şirin bir camisinde kıldı. Ben girmedim çünkü resmi bir ziyaret sırasında camiye girip namaz kılmanın Müslümanlığın gereği olmadığını düşünüyordum. Ama baktım Bakan Özel Kaleminde çalışanlar ve Bakanlık Sözcüsü Burak Özügergin -sonra Hırvatistan'a büyükelçi olarak atandı- dâhil hepsi abdest alip namaza durdular. Çıktıklarında, “Bakan siyasetçi. Yanlıştır ama böyle bir gösteri yapmak gereğini duyabilir. Peki, size ne oluyor?” dediğimde başlarını öne eğip gülümsediler. Devir çok değişmişti.
Sayfa 148Kitabı okudu
Türkler ve Sırplar 500 yıl birlikte yaşamış olmanın verdiği yakınlığın ve birbirinden çok şey almış olmanın rahatlığına sahiptirler. Sırpçada yaklaşık 8 bin Türkçe, Türkçede ise yaklaşık 3 bin Sırpça sözcük olduğu bilinir. Kale, Megdan (Meydan), Kapija (Kapı), Topçider (Topçu Deresi), Kava (Kahve), Dörtcol (Dört Yol), Kula (Kule), Sahat (Saat) Türkçeden Sırpçaya: Çar, Kraliçe, Despot, Izbe ise Sırpçadan Türkçeye geçmiş sözcüklere örneklerdir. Yeniçeri Ocağının ve Kapıkullarının ilk dilinin Sırpça olduğu söylenir ki şaşırtıcı değildir . Yeniçeri Ocağına, Kapıkullarına“devşirilen” çocukların büyük çoğunluğu Bati Balkanlar'dan, özellikle Sırbistan ve Bosna'dan gelir. Bu çocuklar devşirildiklerinde 10-11 yaşındadırlar ve ana dilleri olan Sırpçayı öğrenmişlerdir. Türkçe sonradan, İstanbul'da öğrendikleri ikinci dilleridir. Nobelli Sırp yazar İvo Andriç, Drina Köprüsü romanında, Sokollu Mehmet Paşa'nın, 11 yaşında iken, Bosna Hersek'in bugün Republika Sırpska bölgesinde kalan Sokol (Şahin) Köyünden, kafileyi perişan bakışlar ve gözyaşları içinde kilometrelerce izleyen annesinin yakarmaları arasında nasıl alınıp, götürüldüğünü çarpıcı bir dille anlatır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Belediye Başkanının davetine olumlu yanıt verdim. Ancak bir küçük koşulum daha vardı. Osmanlı heyeti Karlofça'ya kadar, barış görüşmelerinin yapılacağı yere hep en son girerdi. Bu Osmanlı’nın diğer taraflara üstün olduğunun bir işaretiydi. İlk kez toprak kaybettiğimiz, Prof. Ortaylı’nın ifadesi ile “Sadece Osmanlı'nın değil, Avrupa tarihinin en önemli antlaşmalarından biri” olan Karlofça Antlaşması görüşmelerinin yapıldığı çadıra ise Osmanlı ve diğer taraflar, dört kapıdan, aynı anda girmişlerdi. Bu, Osmanlı'nın diğer ülkelere üstünlüğünün sona erdiğini gösteren önemli bir ayrıntı idi. Şimdi ben bunu sembolik de olsa eskiye döndürmek istiyordum. Yapabilirsem, 310 yıl süren, “Türkler bir daha Avrupa'ya girmesin" zihniyetinde bir mesaj olacaktı.filipovic sorun olmadığını söyledi.bu görüşmeleri yürüten asistanım ana şaşmış,kalmıştı artık bana çok farklı bakıyordu.
Sırbistan her yönü ile güzel bir ülkedir. Gezip gördükçe bunu daha iyi anlıyordum. Dahası Sırbistan'ı tanıdıkça bu ülkenin ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu görüyordum. Bu, Türk turistler açısından daha da geçerli idi. Üstelik 2000'li yılların sonuna doğru AKP iktidar ile uyanan ve yerleştirmeye çalışanların bile ne olduğunu bildiğinden çok kuşku duyduğum, yüzeysel de olsa “Osmanlı ve Osmanlıcılık” me raki nedeniyle Sırbistan'ın bu potansiyeli daha da önem kazanıyordu. Ben ise konuya, iki ülke halkları arasında olduğu söylenen ama benim pek görmediğim düşmanlık duygularının giderilmesi, bu iki kadim ulusun birbirini daha iyi tanıması açısından bakıyordum.
Reklam
Sayın Bakan" dedim. "Diplomaside her adımın bir karşı adımı vardır. Ben giderim ve Sırbistan'ın tavrına bakarız. Onlar bana nasıl davranırlarsa biz de aynen karşılık veririz. Bu diplomasinin kuralıdır.”
"dinlerin kitaplarını okuyup anlayana, 'ateist', Okuyup anlamayana, 'dindar', Hem okuyup,hem anlamayana, 'yobaz' denir." Bu sözler,okumaya yazması olmayan bir anne ile papaz bir babanın çocuğu,Sırp fizikçi Nikola Tesla'ya aittir.
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bu kitapla ilk defa bir büyükelçi hatıratı okudum. Emekliliğinden önce bir kurt diplomatın ilişkilerin kötü olduğu bir ülkeyle ilişkileri nasıl düzelttiğini, Balkanlar ve Sırbistan hakkında merak edilenler, hariciyenin nasıl yozlaşmaya başladığı hakkında merakı olanları bir solukta okuyacağı diploması sanatının inceliklerinin anlatıldığı bir kitap.
Süha Umar
Süha Umar
Belgrad 500 Yıl Sonra
Belgrad 500 Yıl Sonra
Belgrad 500 Yıl Sonra
Belgrad 500 Yıl SonraSüha Umar · Boyut Yayınları · 201515 okunma
288 syf.
6/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Eski Belgrad Sefiri Süha Umar'ın hatıratını okurken, diğer hatıratlarda olduğu gibi, aklıma hemen Oya Baydar’ın şu sözü geldi: “Biyografiler kişinin yaşadıklarını anlatır, insanlar hep eksik kalır. Otobiyografiler masumca yalan söyler, çünkü insan en çok kendini sever.”
Belgrad 500 Yıl Sonra
Belgrad 500 Yıl SonraSüha Umar · Boyut Yayınları · 201515 okunma
Önsöz
Çok değil otuz veya kırk yıl öncesine kadar İslâm'ın Batı dünyasında iyi bir imgesi vardı, sadece otomobilsiz eğlenceli pazar günlerini borçlu olduğumuz "petrol şeyhleri" bunu biraz bulandırıyordu. İslâm dünyasının eski kültürlerine hayranlık duyuluyor, Şark masallarının sihrine kapılmıyordu memnuniyetle. Tahsilliler Gothe'nin Batı-Doğu
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.