"İnsanlık, kendi ürettiği gelişmecilik kavramıyla, Hakikat'i öldürdü. 'Sonra', 'sonrası'... şeklinde bilgisel bir düzen kuruldu. İnsan fütürist bir duruş edindi.Her şey geleceğe, emellere uyarlanırken şimdi unutuldu. En büyük Hakikat'in ölüm olduğu gerçeği gözden kaçırıldı. Klasik/Modern, Modern/Modern sonrası,
Hegel'e dayanan Bloch'a göre olumsal gerçeklik pekâlâ bir başlangıç noktası olabilir, fakat çok geçmeden bu gerçeklik bitkin düşer ve yeni imkânların meydana gelme süreci için zorunlu hale gelir. Bloch'un Henüz [Var] Olmayan'a dair sisteminde, olumsallık kendisiyle birlikte kendi ‘dynámei on’unu taşıyan ‘kata to dynaton’u temsil eder. Bloch, süreç olarak tarih anlayışını bu yolla dile getirerek Marx ve Hegel’i ereksel düşünme suçlamasından kurtarmaya girişti.
Sayfa 21 - Ayrıntı Yayınları, 2021, 1.Baskı.Kitabı okudu
Reklam
·
Puan vermedi
Alternatif Gerçeklik ile Kurmaca Arasında
Alternatif Gerçeklik ile Kurmaca Arasında            ༄ ༄ ༄ Osmanlı’nın Birinci Dünya Harbini kaybetmesiyle gelen işgal süreci, Anadolu’da başlayan milli varlık savaşı kazanılmasıyla ülke yönetimi Osmanlı hanedanın kaldırılmasına karşılık meclis hükümeti sistemiyle büyük değişimler olan bir dönem yaşandı. Osmanlı kurumsal yapısı yerini
Eşref
EşrefPolat Safi · Kronik Kitap Yayınları · 2020180 okunma
Şiddet herhalde ilk dinsel tecrübeydi. Tarih öncesinin insanları doğanın her şeyi yok eden şiddetini ve yırtıcı hayvanların öldürü­cü gücünü travmatik, korkutucu ve aynı zamanda da büyüleyici bulmuş olmalıdır ki bunları tanrısal kimliklere büründürmüş ya da insanüstü bir gerçeklik düzlemine yansıtmışlardır.
Nesnel yasalar olduğu kadar tekil gerçeklikler de mevcuttur. İki ayrı gibi görünen kanalın kaçırdığı nokta, birinin diğerinin yanılsama olduğunu düşünmesidir. İsmet Özel’in, insanlar hangi dünyaya kulak kesildiyse öbürüne sağır, dediği dizesi buna iyi bir örnektir. Nesnel yasalara göre yaşamayan tikel varlıklar, mutsuz olmaya yazgılıdır. Mutsuz varlıklar olmaya yazgılı olmak ise salt bu tikel gerçekliklerle de sınırlı değil. Nesnelliğin mutlak hakikati de tikel insan varlığını mutsuz eder çünkü bir belirlenmiş, özgür iradenin yanılsama olduğunu ortaya koyar. O halde şeyleri hakikat ve gerçeklik olarak ele almak yetmez; hakikat ve gerçekliğin yanına, ikisinin mücadelesinden doğan çelişik bir ifadenin de yanılsama boyutu olduğunu tanıtlamamız gerekir. Her bir eylem ne iyiye ne de kötüye denktir. Bununla beraber yanılsama, insan duyumsallığının da yazgısıdır. Döngüsel tarih anlayışına sahip olan antikler, belirli bir süreden sonra nitel bir sıçramayı mitostan logosa/akla doğru evriltti. Ne nesnellik ne öznellik tek başına yeterlidir. Nesnellik bir hakikat rejimidir. Rejim olmak bakımından da yanılsama ve hayal gücüne sahip olan insan açısından kurtulamaz bir çiledir. İki ayrı uç da titizlikle ele alınmalı.
Enver
Enverin içerisinde yaşadığı korkuların ne olduğunu hiçbir zaman öğrenemedik ama onun gözü kara cevval ve korkusuz birisi olduğu konusunda tanıyanlar ve kaynaklar hemfikirdir. Enver ittihatçılık kelimesinin anlam bulduğu isimlerdendir.
Kronik yayınevi.
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.