Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İnsanlık 20 bin yıl boyunca kesintisiz olarak dinin etkisi altında bulunmuştur. Din, ahlâk, kanun, anlayış, dil dâhil hayatın bütün tezahürlerine nüfuz etmiştir. Bu yüzden şu soruyu sormamız uygundur: Bütün bu geçmişe rağmen bu gezegende şimdiki hâlde salt bir ateist nesil "üretmek" mümkün müdür? Böyle bir teşebbüsün tam bir psikolojik tecrit içinde yapılması gerekirdi. Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim bir tarafa, böyle bir neslin hiçbir sanat eserine bakmamış, hiçbir senfoniyi işitmemiş, Sofokle'den Beckett'e kadar hiçbir dramayı izlememiş olması gerekirdi. İnsanlığın şimdiye kadar yaratmış olduğu bütün önemli mimari eserleri, dünya edebiyatının neredeyse bütün büyük eserlerini bu nesilden saklamamız gerekirdi. İnsan kültürünün meyveleri ya da ifadeleri olarak adlandırdığımız her şey ile ilgili tam bir bilgisizlik içinde yetişmesi gerekirdi. İnsanın dine doğru "sapma" eğilimine binaen, Shakespeare'in Hamlet'inden ölüm üzerine tek bir monolog dinlemek ya da Michelangelo'nun fresklerinden birine bakmak veya hukukun "nullum crimen" prensibini öğrenmek bile, öğrencilerimizin hayalinde ateist dünyadan bambaşka yepyeni bir âlemin teşekkül etmesini sağlayabilirdi.
Sayfa 210 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
(...) yeryüzünde bugünkü şartlar altında tamamen ateist bir nesil yetiştirmek mümkün müdür acaba? Böyle bir teşebbüsün tam bir psikolojik tecrit içinde yapılması icap ederdi. Kitab-ı Mukaddes'i veya Kur'an-ı Kerim'i bir tarafa bırakalım, böyle bir nesli herhangi bir sanat eseri görmek, herhangi bir senfoni dinlemek, Sofokles'ten başlayarak Beckett'e kadar herhangi bir dram seyretmek imkânından mahrum bırakmak lâzım olacaktı; insanlığın şimdiye kadar meydana getirdiği ehemmiyeti haiz bütün mimari yapıları ve hemen hemen bütün büyük edebî eserleri bu nesilden uzak tutmak gerekecekti ve bu insanlar kültürün meyveleri veya ifadesi olarak vasıflandırdığımız hemen hemen her şey hakkında tam bir bilgisizlik içinde olacaklardı.
Sayfa 195 - 196 / Klasik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bütün bu geçmişe rağmen bu geze- gende şimdiki hâlde salt bir ateist nesil "üretmek" mümkün müdür? Böyle bir teşebbüsün tam bir psikolojik tecrit içinde yapılması gerekirdi. Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim bir tarafa, böyle bir neslin hiçbir sanat eserine bakmamış, hiçbir senfoniyi işitmemiş, Sofokle'den Beckett'e kadar hiçbir dramayı izlememiş olması gerekirdi. İnsanlığın şimdiye kadar yaratmış olduğu bütün önemli mimari eserleri, dünya edebiyatının neredeyse bütün büyük eserlerini bu nesilden saklamamız gerekirdi.
Tecrit mümkün müdür?
Oysa etrafına set çekip tecrit edebilse gürültü onu bir daha rahatsız etmeyecekti.