166 syf.
·
Puan vermedi
“Görme Biçimleri’’ adlı eser, 1972’den günümüze, yağlıboya resimden reklamlara, görselliği ve imgeleri anlamanın, eleştirel bir görme biçiminin manifestosu olmuş, Berger’in BBC kanalı için yaptığı bir televizyon dizisinden kitaplaştırılmıştır. Görme, konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk, konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir.’’ sözüyle başlayan yazar, bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi, çevremizi fark ederek, anlayarak ve anlamlandırarak hayata başladığımızı ifade eder. Anlamlandırma safhasından sonra kazandığımız düşüncelerimiz ve inandıklarımız, nesneleri görüşümüzü etkiler. Bir şeyi gördükten sonra görülebileceğini fark eden insan, nesnelerle arasındaki ilişkilerini dikkate almaya başlar. İmgelerin insanın bir yapısı olduğunu savunan yazar, çoğu kez imgelerin özde/temelde aynı kaldığını; değişenin ‘’ifade ve görme biçimi’’ olduğunu vurgulamaktadır.
Görme Biçimleri
Görme BiçimleriJohn Berger · Metis Yayıncılık · 20205,8bin okunma
202 syf.
8/10 puan verdi
Fahrenheit 451 kağıdın tutuşma sıcaklığı
Bradbury, Ekran, Sinema, televizyon bilgisayar Çağının okumayı sona erdirebileceğini öngörüyor ve düşünüyordu dolayısıyla bundan ötürü böyle güçlü Distopya veya Bilim kurgu eserini kaleme aldığını düşünüyorum. Günümüzdeki enformasyon çağında geldiğimiz noktanın bu minvalde olduğunu az çok hepimiz görebiliriz. Eserden söz edelim öyleyse.
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 202290,2bin okunma
Reklam
406 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Beyoğlu’lu, eski İstanbul’un son izlerinden biri, İstanbul beyefendisi, çok dilli, çok kültürlü, sinema tutkunu üstad Giovanni Scognamillo ile ölümünden 8 yıl önce yapılan bir nehir söyleşi bu. Yıllar önce sinema televizyon okuyan arkadaşlarımın baskısı ile aldığım, eski bir kolide karşıma çıkıveren ve o eşsiz kokusu ile beni mest eden bu
Bir Levanten Şövalye
Bir Levanten ŞövalyeEmel Armutçu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20086 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Celal Yalnız. Namı diğer Sakallı Celal. Bilmiyorum kaçınız bu ismi duydu ama ben birkaç televizyon programında bir de Celal şengör'ün ağzından bu ismi ve özellikle bu kitabı duyduğumda, daha fazla ertelemeyip bu kitabı satın aldım ve bana nasıl boş, nasıl anlamsız bir hayat yaşadığımı hatırlatan bu mükemmel şahsiyetle tanışmış oldum. Türkiye'den, bu insanlardan filozof yetişmez diyenler var bunların çoğu sakallı Celal gibi şahısları bilmeyen insanlardır. Galatasaray lisesi mezunu Galatasaraylı ekolünden (futbol takımı değil!) yetişmiş muazzam bir insan Sakallı Celal ve Atatürk Türkiye'sinde hizmet etmiş, Atatürk'ün ne yapmaya çalıştığını gerçekten anlamış, mükemmel bir Aydın, harika bir vatansever, gerçek bir halk kahramanıdır kendisi. Yattığı yer Nur olsun. Bu adamı tanıdığıma, okuduğuma çok memnun oldum. Ayrıca ufak bir not: "bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur" ve "Türkiye'de ilgililer bilgisiz, bilgililer ilgisiz." sözlerinin de sahibidir kendisi, hani sağda solda ortamlarda kullanırsanız ya da duyarsanız kime ait olduğunu artık biliyorsunuz. :)
Sakallı Celal
Sakallı CelalOrhan Karaveli · Doğan Kitap · 2007284 okunma
96 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir kitap sadece bir kitap mıdır?
Her kitap herkesin okuması için uygun mudur? Özellikle cicili bicili kapaklara sahip olan bir çok eser var. Ancak içeriği her yaştan bireyin okumasına uygun değil. Dinlediğim Afrika masalları adlı eserin özelinde bir şeyler karalasamda tüm kitaplar için uygulanması ve zorunlu olması gereken bir uygulama var bence. Televizyonda olduğu gibi kitaplarada akıllı işaretler... Şimdi ben bir anne olsam ve çocuğum bu eseri almak istese ve ben üzerinde yazan masal kelimesine kanıp eseri incelemesen yada bir ön okuma yapmasam çocuğum bir vahşetle karşılaşacakmış. İçeriği +18 unsurların olduğu bir kiyaptı ki şiddet en büyük +18 unsurdur şahsımca. (Umuyorumki kitabın basılı halinde içerisinde şiddet unsurları olduğu yazıyordur.) Zaten şiddetin malesef normalleşmeye başladığı günümüz şartlarında çocuklarımızı korumamız için hem televizyon hem de kitaplar ebeveynler tarafından çok sıkı konttrol altına alınmalı. Bizim toplumuzda +18 kelimesi cinsellikle bağdaşmış durumda bu algı yenilenmeye mecburdur. Şiddet içeren bir eser uyarı işaretine cinsellikten daha çok ihtiyaç duymaktadır. Şiddetin yükseldiği ve normalleştiği bir toplumun gelişim gösterebileceğini hiç sanmıyorum.
Afrika Masalları
Afrika MasallarıKolektif · SaltOkur · 2020247 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
Yazı, matbaa, telgraf, televizyon, radyo ve telsiz gibi buluşlar sayesinde dünya yavaş yavaş değişmeye başlar. İnsanlar bu yeni buluşlara kolay kolay alışamıyorlar.
Medyanın Toplumsal Tarihi
Medyanın Toplumsal TarihiPeter Burke · İzdüşüm Yayınları · 20055 okunma
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.