Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Kendinizi harap etmeyin Temür Melik. Kaderin önüne kim geçebilir?"
“İtidal, Temür Melik, itidal. Müslümanlar arasında kılıç bir girerse bir daha çıkmaz. Gidenler gitsin, kalanı bize yeter. Şehit olmaya karar vermiş isek, askersiz de şehit olunur.”
Sayfa 177Kitabı okudu
Reklam
“Hainlerin tek cezası vardır Temür Melik, o da ölümdür. Ancak öldükten sonra ihaneti düşünmezler. Allah’a emanet ol!”
“…Kendini müdafaadan âciz birini öldüremeyecek kadar yürekliyim.” … “Kılıcın değil, beni yüksek ruhun yıktı Temür Melik.”
Derler ki: Eğer şehir kumandanlığı Temür Melik gibi cesur bir askerî dehânın elinde bulunsaydı, Semerkant en azından yiyecek stokları bitinceye kadar, yani bir, bir buçuk sene istilâcılara karşı koyabilir, hattâ zaman zaman yapılacak huruç hareketleriyle düşmanı kaçırabilirdi.  Ne var ki kale kumandanlığını Valide Sultan Türkân Hatunun kardeşi Harzem Şah Muhammed’in dayısı, Kıpçaklardan Turgay Han yapıyordu. Onu ne halk seviyordu, ne asker. Sadece etrafındaki birkaç dalkavuk tarafından destekleniyordu. 
Sayfa 239Kitabı okudu
Askerine evlere girmelerini, sağlam bütün erkekleri sokağa çıkarmalarını ve insafsızca kırbaçlamalarını emretti. Bu vahşet tam üç gün sürdü. Askerler halka zulmettiler. Nihayet Celâleddin ve Temür Melik’in sabırları taştı. İkisi birden Sultanın huzuruna çıktılar. Önce Temür Melik söz aldı: “Ne haldir, Sultanım? Kendi teb’amızı kendi ellerimizle ezeriz. Cengiz putperesti şehri alsa başka bir muâmele mi edecekti sanırsın? Bu milletten iyilikten başka ne gördük? Vergiler onların sırtında, askerlik onların sırtında, iş onların sırtında, savaş onların sırtında. Üstelik zulmetmek!.. Revâ mıdır? Müslümanca bir iş midir..?”
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
“Bunlar çok büyük bir ordunun öncüleriydi. Yendik, ama bizim için iftihar edecek bir şey değildir. Koca Harzem ordusu bir avuç Moğol öncü kuvvetini dağıtırsa ne lâzım gelir? Asıl harp bundan sonradır. Mademki bir kere bu yola girdik, hemen süratle hazırlanmaya başlamamız gerektir.” Celâleddin de aynı fikirde idi. Zaten onun düşündüğü gibi Temür Melik düşünür, Temür Melik’in düşüncesini o paylaşırdı. Yapışık kardeş gibiydiler. 
Sayfa 132Kitabı okudu
“Merhametsiz olma,” dedi. “Merhametsiz olmak Müslümana yakışan bir sıfat değildir. Kardeşlerini de en az kendin kadar düşünmelisin.” “ Bu benim kardeşim değil ki…” “Ya?” “Ben Kıpçakım, bu adam ise Türkmen…” Temür Melik titrediğini hissetti. Irklar arasına ekilen düşmanlık tohumları filiz vermeye başlıyordu.  Sesini yükseltti: “Aynı topraklar üstünde yaşıyorsunuz. Bu bile olmasa Müslüman olmanız yeter. Din kardeşliği öz kardeşlikten daha kavidir.”
İnsanlar ölür. Devletler, idealler Yaşar Temur Melik.
Sayfa 143Kitabı okudu
Göreyim seni Temür Melik. Şimşek ol çak, yıldırım ol düş.
Sayfa 135Kitabı okudu
Reklam
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarihten ders çıkarmak (ırkçılık)
Merhum yazar eserinde Harzemşahların uğurlarla Moğollarla olan mücadelesini konu alıyor. Eser müşaveret, aklı kullanma, yeni stratejileri izleme, makam sevgisi, kibir, taht kavgaları, riya ve hırs kavramları çerçevesinde süregelen olaylar... Alüiddin Muhammed şah, Celalleddin şah, Temür Melik ve Cengiz han gibi kahramanlardan oluşuyor. Türk tarihinde ırkçılığın kıpçaklar ve Türkmenler arasında nasıl yayıldığını anlatıyor. Yine ırkçılıktan moğolların ve diğer düşmanların nasıl istifade ederek tarihteki Türk devletlerinin nasıl yıkıldığını gözler önüne seriyor... Olay örgüsü itibariyle insanı sımsıkı saran öyküleyici anlatımı yazar mükemmel bir şekilde eserine yansıtmış. Kitabı elinize alıp okumaya başladığınızda bir daha kolay kolay bırakamıyorsunuz, sürekli merakınız kamçılanıyor. Yine Türk töresindeki taht kavgaları ele alınmış. Annesi Kıpçak Türklerinin olan Türkan Sultan'ın müdahaleleri ve Türkmenler ile Kıpçaklar arasında sürekli ırkçılğı tetiklemesi ve Türkmenlere yapılan zulümlere göz yumulması gibi toplumu kutuplaştıran olaylar çok güzel anlatılmış.. Ayrıca eser'in en çok can sıkan tarafı çok sık kelime hataları bulunmasıdır. Yazar veya editör 1. tekil şahıs (ben) olarak olayları anlatmış da sonra birçok ifade 3. tekil şahsa yönetilmiş gibi bir anlatım tarzı var. Not: Yayınevini ve güncel halini muhakkak araştırarak satın aldığınız eseri okuyunuz.
Buhara Yanıyor
Buhara YanıyorYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 20191,632 okunma
Temür Melik doğru bildiği her şeyi pervasızca haykırmakla ün kazanmıştı.
224 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Buhara Yanıyor, Yavuz Bahadıroğlu'nun Harzemşahlar Devletinin Cengiz Han eliyle yıkılışını anlattığı ilk romanı. Romanda, Harzemşahların sultanı olan Alaüddin Muhammed'in ihtirasları, mağrurluğu ve Cengiz Han'la cenge girmek yerine nasıl kendi canı için korkup halkını geride bırakarak kaçtığı, Türkmenler ile Kıpçaklar arasındaki yaşanan sürtüşme ve Kıpçak Hanlarının vatanlarına milletlerine olan ihanetleri, içinde Harzemşah Sultanının oğlu olan Celaleddin'in ve gözüpek kumandan Temür Melik'in de bulunduğu bir avuç vatanperver Türkmenin vatanı uğruna nasıl mücadele verdiği anlatılıyor. Kitap çok akıcı ve duru bir üslup ile yazılmıştı. Yavuz Bahadıroğlu'nun romanları benim daima ilgimi çekmiştir ve gerek okurken gerek okuduktan sonra beni çok memnun etmiştir. Kendisi tarihi sevdiren adam olarak da bilinir. Okuduğum her romanında olduğu gibi bu romanını da her yaştan okuyucuya mutlaka tavsiye ediyorum. Yavuz Bahadıroğlu'na da Rabbimden rahmet diliyorum.
Buhara Yanıyor
Buhara YanıyorYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 20191,632 okunma
Türk Destanının Tasnifi
– I – Millî destanlar, tarihi vak’aları tasvirden ziyade milletin yüksek millî duygularını in’ikâs ettiren, tamamıyla ve yahut az çok tarihe müstenit bir ideal âlemi gösteren halk edebiyatı eserlerinden ibarettir. Millî destanlar (épopée) meselesini ciddi surette tetkik edenler Fransız (Roland), Alman (Nibelungen Lied), Rus ve Hintlilerin
255 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
! Spoiler içerir ! Kitabın bitiminde ilk duygularımı yazıyorum. O kadar acı bir hikaye okudum ki. Kahramanca savaşan , mücadele eden sultanı fitne fesat ateşiyle yok edenleri okudum. Harzem ülkesinin nasıl yok edildiğini en acı şekliyle öğrendim. Artık iyi ve kötüyü ayırt edemeyecek haldeyim. Kim iyiydi kim kötüydü bilmiyorum. Sadece iki kişiden eminim. Temür melik ve sultan Celaleddin. Son anlarına kadar feraset, zeka ve kuvvetleriyle savaştılar. Son anda da şehadet diyerek öldüler. Sultanın yerine kimse geçemedi. Kardeşleri fitne kucağında öldü. Oğlu babasını kurtarmak için canını kaybetti. Ne müslüman desteği vardı, ne de kâfirler rahat bıraktı. Çok üzüldüm. Temür melik ölürken ona ağladım. Bir kaç sayfa sonra Sultanın da öleceğini nereden bilebilirdim? Böylelikle Harzem ülkesi son buldu. Tarihi sevdiren adam
Yavuz Bahadıroğlu
Yavuz Bahadıroğlu
bir lakabının da tarihi yaşatan adam olduğuna inanıyorum. Elveda Buhara ile tarihi en ince ayrıntısına kadar yaşadım. Bir süre Temür melik ve Celaleddin'in yasını tutacağım. Yeni kitaba ne zaman başlarım bilmiyorum. Biraz etkisini üstümden atmam gerekiyor.
Elveda Buhara
Elveda BuharaYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 20171,191 okunma
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.