Yavuz Bahadıroğlu
Aradan yüz yıllar geçse de, toplumların hafızasında yaşaması gereken olaylar vardır. Toplumlar bu olayların ışığında geçmişi değerlendirir. Geleceğe doğru daha sağlıklı adımlar atmanın yolu da geçmişi iyi değerlendirmekten geçer. Edebiyat, geçmişle gelecek arasında köprü kurma misyonunu üstlenen önemli bir araçtır. Tarih, gerçeği edebî bir güzelleme içinde kuşaktan kuşağa aktarır. Kalıcı, hatta belirleyici olmaya başlar. Ancak "Buhara Yanıyor" sadece bir roman değil, aynı zamanda iç çekişmeler yüzünden tükenen bir milletin acısı; bir şehrin, bir kültürün, bir medeniyetin hikâyesidir. Olgunlaşmak için pişmek, çelikleşmek için yanmak gerekir. (Arka Kapak)
224 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ağustos 1976

9/10 puan verdi
Tarihi kitapları hep sevmişimdir. Yazar, Cengiz Han ve Harzem ülkesinin sultanı arasındaki savaşı akıcı ve güzel bir dille anlatmış.Kitabı okurken bir yandan Cengiz Han'ın ve moğolların yaşayış tarzları beni hayrete düşürürken diğer yandan Harzem Beyleri'nin çıkarları uğruna ülkelerini bile feda edebilmeleri hayal kırıklığına uğrattı. Bu kitabı çok beğendim ve kütüphanede bulabilirsem ikincisini de okumayı düşünüyorum. Ve elbette sizlere de tavsiye ediyorum :) "Oğlum!" "Babası mısın?" diye sordu, Cengiz Han. "Evet." "Güzeeel! Herhalde oğlunu çok seviyorsun." "Canımdan çok." "Memleketini de seviyor musun?.." "Seviyorum." Cengiz Han kükredi birden : "Seviyorsan bu hal ne! Oğlunun mezarı kapanırken fırlıyorsun da, memleketin mezara gömülmesini kenardan niçin seyrediyorsun?" Ne denirdi buna? İhtiyar hiçbir şey diyemedi.
10/10 puan verdi
İliklerime kadar bir devletin, medeniyetin nasıl yıkıldındığını hissettim. Yanlış kararların ne büyük acılar getirdiğini de her kelimeyi okurken şahit oldum.. İçim yandı.
9/10 puan verdi
Derinden etkilendiğim bir tarihi kurgu roman. Cengiz Han'ın savaş esnasında ne kadar acımasız olduğunu ve avucundaki kan pıhtısı ile doğuşunu; kahinlerin onun hakkındaki kehanetlerini " Buhara" ve bu kitaptan öğrenmiştim...Tarihi roman sevenlere tavsiye ederim...
10/10 puan verdi
Tarihten ders çıkarmak (ırkçılık)
Merhum yazar eserinde Harzemşahların uğurlarla Moğollarla olan mücadelesini konu alıyor. Eser müşaveret, aklı kullanma, yeni stratejileri izleme, makam sevgisi, kibir, taht kavgaları, riya ve hırs kavramları çerçevesinde süregelen olaylar... Alüiddin Muhammed şah, Celalleddin şah, Temür Melik ve Cengiz han gibi kahramanlardan oluşuyor. Türk tarihinde ırkçılığın kıpçaklar ve Türkmenler arasında nasıl yayıldığını anlatıyor. Yine ırkçılıktan moğolların ve diğer düşmanların nasıl istifade ederek tarihteki Türk devletlerinin nasıl yıkıldığını gözler önüne seriyor... Olay örgüsü itibariyle insanı sımsıkı saran öyküleyici anlatımı yazar mükemmel bir şekilde eserine yansıtmış. Kitabı elinize alıp okumaya başladığınızda bir daha kolay kolay bırakamıyorsunuz, sürekli merakınız kamçılanıyor. Yine Türk töresindeki taht kavgaları ele alınmış. Annesi Kıpçak Türklerinin olan Türkan Sultan'ın müdahaleleri ve Türkmenler ile Kıpçaklar arasında sürekli ırkçılğı tetiklemesi ve Türkmenlere yapılan zulümlere göz yumulması gibi toplumu kutuplaştıran olaylar çok güzel anlatılmış.. Ayrıca eser'in en çok can sıkan tarafı çok sık kelime hataları bulunmasıdır. Yazar veya editör 1. tekil şahıs (ben) olarak olayları anlatmış da sonra birçok ifade 3. tekil şahsa yönetilmiş gibi bir anlatım tarzı var. Not: Yayınevini ve güncel halini muhakkak araştırarak satın aldığınız eseri okuyunuz.
240 syf.
10/10 puan verdi
İki kitaptan birisi olan Buhara yanıyor kitabını Bugün nihayet bitirdim ve beni çok çok etkiledi. Konusu Harzemşahlar devletini anlatıyor. Dili çok akıcı ve sade okumak isteyenlere tavsiye ederim. Kitabın sonlarına doğru Cengiz Han ve Moğol ordusunun Buhara ve Semerkant şehirlerini işgal edip yaptığı zulümler anlatılıyor…
Buhara YanıyorYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayın · 20011,742 okunma
7/10 puan verdi
Kültür
Güzel tarihi bir kitap. Okunmaması için hiçbir neden yok. Yazar aramız pek iyi olmasa da tavsiye ederiz dostlar. Tarih sevenler için özellikle basit anlatımı ile gayet güzeldir.
254 syf.
Puan vermedi
Buhara Yanıyor Bir gün hiç kitap okumayan bir arkadaşımla sohbet ederken tek okuduğu kitabın“Buhara yanıyor “ olduğunu söylemesi üzerine kitaplığıma baktım ve varlığını unuttuğum bu kitabı farkettim. Uzun zaman önce ikinci el bir kitapçıdan almıştım sanırım. Okumaya başladım ve çok sevdim. Tarihle ilgili romanlar her zaman enlerim içinde yer alır . Burdan bu kitabı okumama vesile olan o değerli arkadaşıma selamlarımı iletiyorum Gelelim kitabın konusuna. 13.yüzyılda muhteşem türk devletlerinden biri olarak büyük arazilere hükmeden Harzemşahlar devletinin Moğollar tarafından yıkılışından bahsediliyor. Dünyaya hükmetmek isteyen merhamet yoksunu Cengiz hanı, müslüman şehirlerini yağmalayıp taş üstünde taş bırakmamaları, bilginleri, kadınları, çocuklar katletmesi, kitapları yakıp yıkması ve tarih derslerinde okumuş olduğum bir sürü bilgileri tazelemiş oldum. Kudretli bir müslüman Türk devletinin düşmana değil de aslında kendi iç çekişmeleri, düşmana karşı birlik olamamaları,lüks yaşam tutkuları yüzünden nefslerine yenik düştüğünü görmek içler acısı. Sadece bir kitap değil, geçmişle gelecek arasında köprü misyonunu üstlenen toplumsal değerlendirme ve ders niteliğinde bir tarihi roman okudum. Sizlere de tavsiye ederim. “Sualime cevap vermedin, Temür Melik. Hem kalabalığız diyorsun, hem yeniliriz diyorsun. “Cesur ve akıllı kumandanlardan mahrum asker ne kadar kalabalık olursa olsun, çapulcu sürüsünden farksızdır.”
Buhara YanıyorYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayın · 20011,742 okunma
10/10 puan verdi
Sürükleyici ve bilgilendirici bi kitap. Eline alınca bırakmak istemiyorsun. Tarihi roman okumayı sevenler için yavuz bahadıroğlunun kitapları vazgeçilmez.
Puan vermedi
Lise Yıllarında Yavuz bahdıroğlu'yu okumak
Lise de bir dönem muhafazakar kesim çok okuyordum bunlarda bir tanesi de
Yavuz Bahadıroğlu
idi. Bazen okuduğum eski kitaplar bakınca beni geçmişe götürüyor...
Buhara YanıyorYavuz Bahadıroğlu · Yeni Asya Yayınevi · 19761,742 okunma
10/10 puan verdi
Buhara Yanıyor Harzemşahlar Devletinin Moğollar tarafından yıkılışını anlatan eşsiz bir tarihi roman. Tarihi roman özelliklerine ters düşen hiçbir nitelik taşımıyor. Eserde Harzemşahlar Devletinin lükse,sefahate düşüp eski değer yargılarından uzaklaşarak bir çöküntü batağına girişi olaylar üzerinden eleştirel ve edebi bir dille aktarılmış.Ayrıca ülke içindeki etnik kavgalar Karluklar ve Türkmenlerin iktidar mücadelesi bu süreci hızlandırmıştır.

Yavuz BahadıroğluYazar · 201 kitap
Yavuz Bahadıroğlu; yazar, tarihçi, gazeteci, radyo programcısıdır. Gerçek adı Niyazi Birinci'dir. Veysel Akpınar, Şeref Baysal, Bahadır Alp, Nurcan Sevinç müstear isimleri altında da yazıları, Hayreddin Sağbaş adı ile kitapları vardır. Evli ve üç çocuk babasıdır. 1971′de İstanbul'da gazeteciliğe başladı. Muhabirlik, araştırma-inceleme, röportaj ve fıkra yazarlığı yaptı. Gazete, dergi ve şirket yöneticisi olarak çalıştı. Gazeteciliğini muhabir ve röportajcı olarak sürdürürken, çocuklara yönelik eserler üretti. Yüzlerce çocuk romanı, hikaye yayınlandı. Aynı dönemde bir gazetede Şeref Baysal ve Veysel Akpınar isimleriyle iki köşe yazısı yazdı. Asıl çıkışını Yavuz Bahadıroğlu ismiyle yazdığı romanlarla yaptı. İlk romanı "Sunguroğlu" ve ardından yazdığı "Buhara Yanıyor" romanı ülkenin en çok satan romanlarından oldu. Genelde Osmanlı'nın çeşitli dönemlerini ele alan otuzu aşkın romanı vardır, bunlardan biri "Biz Osmanlıyız". Yavuz Bahadıroğlu; roman, çocuk kitapları, hikaye, araştırma, oyunlar, film yapılmış senaryolar ve fikri eserler olmak üzere yüzlerce çalışmaya imza attı. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konularda binlerce konferans verdi, çeşitli kurum ve kuruluşlardan ödüller aldı, iki kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden yazarın cenazesi Eyüp Sultan Camisi'ndeki hazireye defnedildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.