Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Özgürlük her iklimde yetişen bir meyve değildir, onun için her ulus ulaşamaz ona.
..gerçek demokrasi hiçbir zaman var olmamıştır ve olmayacaktır.
Sayfa 63
Reklam
Kendini her zaman iyi yöneten bir halkın yönetilmeye gereksinimi yoktur.
Sayfa 63
Özel çıkarların kamu işlerini etkilemesinden daha tehlikeli bir şey olamaz.
Sayfa 63
"Ben seni severim sevmesine de toplum buna hazır değil. Nükleer denemeler, Kyoto sözleşmesi, küresel ısınma falan..."
İnsanın toplum sözleşmesiyle yitirdiği şey, doğal özgürlüğü ile isteyip elde edebileceği şeyler üzerindeki sınırsız bir haktır.
Reklam
insanlığın yin'i
samsa'nın insanlığı ve ailesinin insansızlığı bana azap veriyor. bir insanın iyi duygularını kaybettikten sonra bir hayvandan ya da bir canavardan farkı kalmaz. peki neden öyle? iyi olmaya mahkum mu edildik ya da kendimizi iyi olmaya mahkum mu ettik? insan salt kötülükten ya da salt iyilikten oluşmaz. bir insana tamamen iyi ya da tamamen kötü diyemeyiz. insan yin-yangtır ve insanlığı yang'ını ne kadar geliştirdiğine bağlı yükselir. yin'ini ne kadar geliştirdiğine bağlı ise alçalır. insanlık yang'ın yüceliğine karar vermiş ve bunun için bir toplum sözleşmesi imzalamıştır. böyle olmalı. aksi takdirde bizi dışarıdaki herhangi bir insanı katletmekten alıkoyan nedir? insanlıktan çıkmak fikri alıkoyar bizi.
Her türlü güç Tanrı'dan gelir, kabul. Ama bütün hastalıklar da ondan gelir. Böyledir diye, hekim çağırmak yasak mı olmalı?
...hiçbir yurttaşın ne başkasını satın alacak kadar zengin, ne de kendini satmak zorunda kalacak kadar yoksul olmaması gerektiği anlaşılmalıdır...
Sayfa 49 - Devleti sağlamlaştırmak mı istiyorsunuz, iki ucu elden geldiğince birbirine yaklaştırın.Ne çok varlıklıların bulunmasına göz yumun,ne de çok yoksulların.Birbirinden ister istemez ayrılamayan bu iki durum,ortak yarara aynı ölçüde zararlıdır.Birinden zorbalığı kışkırtanlar, öbüründen de zorba çıkar. Halk özgürlüğünün alım satımı hep bunlar arasında olur; biri satın alır, biri de satar onu.Kitabı okuyor
Reklam
Hâlâ yaşayan Musa yasası, bin yıldan beri dünyanın yarısını yöneten Muhammet yasası, bunları yapanların büyük adamlar olduğunu bugün bile gösteriyor bize. (...) Bütün bunlara bakarak,Warburton gibi, insanlar arasında politikayla dinin aynı amacı olduğu sanısına kapılmamalı. Ulusların ilk kuruluş günlerinde bunlardan biri öbürüne sadece araçlık eder.
"Toplumların ilk günlerinde cumhuriyetin başları kurumları kurar, sonra da kurumlar başları yetiştirir." -Montesquieu
Yasalara boyun eğen halk, onları koyan halkın kendisi olmalıdır.
Dikkatsizler için açık olmak gibi bir ustalığım yok benim.
Sayfa 53
Şu özdeyişi aklınızdan çıkarmayın: Özgürlük elde edilebilir ama, kaybedildi mi, bir daha ele geçmez artık.
Sayfa 42
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.