Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Terrakotta Ordusu
Toprak Askerler ya da Terrakotta Ordusu, ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan terrakotta heykeller. MÖ 210 tarihinde yapılmış olan heykeller, 1974'te Çin'in Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulunmuştur. ❝Kısa ama etkili Ch'in (Qin) döneminde çok otoriter bir imparator olan Qin Shi Huang ortaya çıktı. Bu hükümdarın totaliter yönetiminde pek çok Tao ve Konfüçyüs eseri toplu olarak yakıldı, bu düşünce sistemleri yasaklandı. Kendi ölümsüzlüğüne kafayı takmış olan bu diktatörü, bu despot imparatoru bugün Terrakotta Ordusu ya da Toprak Askerler olarak bilinen mezar buluntularıyla tanımaktayız.❞
Tao Te Ching
Tao Te Ching
Tahsin Ünal
Tahsin Ünal
《Bugünkü Çin ismi de Qin Hanedanı'ndan geliyormuş.》
Kemalizm ve Atatürkçülük terimleri Atatürk ile aramıza mesafe koydu
Kemalizm 1935 programı ile birlikte gündeme geldi. Avrupa’da giderek güçlenen otoriter ve totaliter rejimlere karşı bir kalkan olarak düşünüldü. Altı oku tanımlamak için kullanıldı. 27 Mayıs ertesi özellikle sol eksende, Yön ve çevresinde tekrar canlandırıldı. Aynı tarihlerde sola mesafe koyma kaygısıyla Atatürkçülük icat edildi. 12 Eylül sonrası daha bir bağnaz çizgide kullanılır oldu. Her iki terim de Atatürk ile aramıza bir mesafe koydu. Zira her iki terim de araçsallaştırılarak bizi tarihten uzaklaştırdı.
Zafer Toprak
Zafer Toprak
Reklam
Tarih ve gerçeklik
"Ύalanların somut temsilcisi olan kahramanlar, tutsaklık arzumuzun kanıtıdır. Özgür yaşamaya cesaret edemediğimizden bu işi tapındığımız kahramanlara havale ederiz. Kahramanlar içimizdeki totalitarizmin karakteristik örnekleridir. Onlar aynı zamanda totaliter yönetimler için de vazgeçilmezlerdir... Totaliter bir toplum, kahramansız var olamaz. Özgür bir toplum kahramanlarla var olamaz."
İslam Ümmetinin Hayat Haritası
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: 1) İslam ümmetinin ilk merhalesi Nübüvvet devridir. 2) İkinci merhale, nübüvvet sistemindeki hilafettir. Bu da Dört raşit halife devirdir. 3) Üçüncü merhale, ısırıcı bir saltanat devri. Bunun özelliği ısırıcı olmasıdır. Bu dönem Emevi-Abbasi-Osmanlı dönemlerini ihtiva etmektedir. Az-çok, dini, vicdanları, hakkı-hukuku ısırma özelliği saltanatın genel karakteridir. 4) Dördüncü devre, son İslam kalesi olan Osmanlı devletinin tarih sahnesinden çıkması ve özellikle de hilafetin ortadan kalkmasının ardından, İslam aleminde teşekkül eden ve eşedd-i zulüm ve eşedd-i istibdat özellikleriyle bilinen ve baskıyla yönetimleri ele geçiren militarist, totaliter ve despot sistemlerin damgasını vurduğu dönemdir. 5) Beşinci devre, bundan sonra bu militarist ve despotların tasfiye edilmeleri sonucu ortaya çıkacak olan ve bir derece raşit hilafet devrinde olduğu gibi, insanların hak-hukukunu, insan onurunu ön planda tutan, meşru dairenin dışına çıkmamayı prensip edinen ve adaletle hükmeden bir devredir. (Ahmed b. Hanbel, 4/273)
59 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.