Ulaş Kırbaş

Ulaş Kırbaş
@ulass_7
Rüya
Rüya
"Duydum ki unutmuşsun, gözlerimin rengini..."
"Sen de tiner kullanıyormuşsun." diyorum kınayan bir ses tonuyla. "Kullanıyorum. Her sokak çocuğu kullanır. Tiner bizim anamız, babamız, evimiz, her şeyimiz... Tineri dünyada hiçbir şeye değişmem..." "Ama tiner sizi öldürüyor..." diyecek oluyorum. "Bizi asıl öldüren sokaklar." diyerek kesiyor sözümü..."
Sayfa 78 - Sevgilim TinerKitabı okudu
Reklam
"Gülsüm'ün cesedini ne yaptınız? "Ne cesedi... Ceset filan bulamadık... O gece evde kimse yokmuş." "Biz öyle duymadık ama" diyorum gözlerimi Muhtar'a dikerek. "Gülsüm'ün evini sen yakmışsın. Üstelik fahişelik yaptığı için değil, evine el koymak için. Kadın da dumandan boğulmuş. Bunun üzerine cesedini parçalayıp değişik yerlere gömmüşsün." "Yalan" diye bağırıyor Muhtar. "Ben böyle bir şey yapmadım." "Kasap öyle söylemiyor ama." diyor Ali. "Demek o dümbük söyledi." diye mırıldanıyor Muhtar başını sallayarak.
Sayfa 65 - Arsadaki BacakKitabı okudu
"İdil babaannesini, Latife Hanım'ı öldürdü." "Bakın Hasibe Hanım, bu çok ciddi bir iddia. Bundan emin misin?" "Eminim. Latife Hanım iki gece önce rüyamda söyledi bana." Kendimi tutamayarak gülmeye başlıyorum. "İlahi Hasibe Hanım, hiç rüyanızda söylediler diye bir insan katil olmakla suçlanır mı?"
Sayfa 54 - Çalınan Ceset / Başkomiser NevzatKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Anlayamadığım" diyor Nermin Hanım, "Bir ölüyü neden çalarlar ki?" "Kadavra olarak hastanelerde satmak için." diyorum. "Aman Allahım!" diyor kadıncağız. "Merak etmeyin" diyorum, "Buna izin vermeyeceğiz."
Sayfa 52 - Çalınan Ceset / Başkomiser NevzatKitabı okudu
"Uzun bir holden geçerek ulaşıyorum evin salonuna. Siyasi Şube'nin acar komiseri Sadi'den önce kuşların cıvıltıları karşılıyor beni. Bir evin salonundan çok kuşçu dükkânına benziyor burası. Süslü kafeslerde, rengârenk, yirmiye yakın kuş neşeyle ötüşüyor. Sanki ölü evi değil düğün yeri."
Sayfa 40 - Savcıyı Öldürmek / Başkomiser NevzatKitabı okudu
Reklam
"Yazarların çoğu, ister farkında olsunlar ister olmasınlar, ölümsüzlük peşindedirler. Ama bu ölümsüzlüğü işlediği cinayetlerle değil, yazdıklarıyla sağlamaya çalışırlar."
Sayfa 22 - Kitap Katili / Başkomiser NevzatKitabı okudu
"İstanbul'a geldiğin yedi yıl boyunca, kusursuz bir cinayet işlemişim duygusunu vermeye çalıştım sana. Bunun işe yaramadığını da söyleyemezsin. Ama ben adam öldürecek cesarete ya da vahşiliğe sahip değilim. Zekâsını yalnızca sevdiği kadını kendine bağlamak için kullanabilecek, iflah olmaz bir aşığım sadece."
Sayfa 17 - Agatha'nın Anahtarı / Kâmuran AknilKitabı okudu
"İnanabiliyor musun, seni karını öldürmekle suçluyorlar; buna kızmıyor, hatta tuhaftır, sanki bu cinayeti işlediğini ima etmeye çalışıyorsun."
Sayfa 12 - Agatha'nın Anahtarı / İhsanKitabı okudu
"Kusursuz cinayet yoktur."
Sayfa 11 - Agatha'nın Anahtarı / Agatha ChristieKitabı okudu
"Tasarlanmış cinayet iyi bir organizasyon gerektirir."
Sayfa 11 - Agatha'nın Anahtarı / Agatha ChristieKitabı okudu
Reklam
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir Ses Böler Geceyi, Ahmet Ümit'in ilk dönem romanlarından, karakter ve atmosfer yaratmada saf yeteneğini görme açısından önemli bir fırsat, diyor arka kapağında. Çoğunlukla etkilenerek okuduğum akıcı, kısa bir romandı. Başkarakter Süha'nın akademik bir araştırma yapmak için yola çıkmasıyla başlar roman. Bir Alevi köyü mezarlığında arabasıyla kaza yapar. Ardından köyde hiç beklemediği olaylara şahit olur ve oradan itibaren anlatı akıp gider. Bir yanda Alevilik adı altında hakikati arayan İsmayil'in hikâyesini okurken, diğer tarafta bunu gören ve dinleyen Süha'nın hikâyesini okuruz. Uygun geçişlerle genel olarak bu iki karakterin hikâyesini anlatır Ahmet Ümit. Beklentinin altında kalsa da akıcı ve sürükleyen yapısı var romanın. Ya da ben nereye bağlanacak diye okurken böyle hissetmiş olabilirim. Kitapta asıl üzerinde durduğu nokta ise Alevilik ve şeriat, tarikat, marifet ve hakikat kapıları. Bunlar üzerinden de sağlam bir örgü kurmuş ve sorgulatmış. İsmayil'in tabutu başında anne ve babasının çabasını, İsmayil'in dualanması için onun hakkında yaşadıklarını ilk ağızdan anlatmaları zaten romanı oluşturuyor. İsmayil'in hakikati arayışı ve kâmil insan olma yolunda neler yaptığını, düşündüğünü ve nasıl bir arayış yoluna girdiğini anlatıyor. Tüm bunlarla beraber romanın son sayfalarında akıcılık artıyor. Süha'nın yaşadıkları, içsel çekişmeleri ve kendini anlamaya çalışması okuyucuyu da afallatıyor. Hayal mi gerçek mi derken son sayfayı aralıyor ve o geceye veda ediyorsunuz. Kısa ve fena olmayan bir roman. Bir Ahmet Ümit daha okumuş olmak da güzel.
Ahmet Ümit
Ahmet Ümit
Bir Ses Böler Geceyi
Bir Ses Böler GeceyiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 20197,6bin okunma
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir Ses Böler Geceyi
Bir Ses Böler GeceyiAhmet Ümit
7.4/10 · 7,6bin okunma
"Önce bilgi yükünü taşımayı öğrenmeli insan. Kolay iş sanma. Çünkü taştan daha ağırdır bilgi. Bu yükü taşımak sabır ister, metanet ister. Taşımayı bilmeyenler daha ilk engebeden kaldırır atarlar sırtlarındaki yükü. Taşımayı bilenler ise en dik yokuşları bile tırmanırlar."
"Bilgi, Hakk'ın bize sunduğu bu dünyayı, canlıları korumak içindir. Eğer bunların tersine iş görürse yıkıcı olur. İnsan bilginin efendisidir, bilgi insanın değil."
"İnsan ne kadar yakın olmaya çalışsa da çocuğuyla arasındaki uzaklığı tümüyle kaldıramıyor. Oysa bana düşüncelerini anlatmasını, benimle tartışmasını o kadar çok isterdim ki..."
165 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.