Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Psikotarih
".. psikotarih olarak adlandırdığımız şeyi, matematik biliminin insan topluluklarının önceden belirlenmiş sosyal ve ekonomik uyarıcılara verdiği tepkileri açıklayan bir dalı olarak tanımlamıştır.."
Sayfa 26 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İbn Sînâ'nın el-Kânûn fi't-Tıb adlı eseri o döneme değin yazılan en kapsamlı ve en karmaşık tıp eseridir. Şîrâzî'ye göre bu eseri anlamak için sadece tabip olmak veya tıbbı bilmek yetmez, aynı zamanda felsefe, mantık, matematik gibi ilimlere vakıf olmak gerekir.
“Bir vakıf kurmalıyım ben" derdi ve eklerdi: “Adını koydum bile: Sersemlikleri Koruma ve Geliştirme Vakfı! Evet, kurulmalı bu vakıf Ben beceremezsem de, geberip gittiğim zaman bütün servetimi onun kurulmasına bırakacağım.” Ve, Dünya’nın en lezzetli meyvesini yermiş gibi, yalana yalana tekrarladı: Sersemlikleri Koruma ve Yayma ve Geliştirme Vakfı! İhtiyar, sersemlik sözcüğüyle neyi anlatmak istediğini de, bir kesin ilkeyi, hattâ bir fizik veya matematik kanununu ezbere söyler gibi, şöyle açıklardı: “Yeteneklerini ve imkânlarını ve güçlerini aşan isteklere ve, özellikle, tutkulara kapılmak sersemliktir.” Ve, çok sevdiği “ve” ile sürdürürdü: “Terazinin bir kefesinde kuvvet ve yetenek ve imkânlar, öteki kefesinde de istekler ve tutkular! İnsanlara hükmedenler ve hükmetmiş olanlar ve hükmedebilecek olanlar bu dengesizlikten yararlanır ve bu dengesizliği körükler ve kışkırtır.” Sonra da -güya dalar gider, “ancak dâhilerde rastlanabilir” dediği -ama yapmacık mı, yapmacık bir hüzne gömülerek mırıldanırdı: “_“Mutlaka kurmalıyım bu vakfı.”
35 öğeden 31 ile 35 arasındakiler gösteriliyor.