Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdurrahman Arslan

Abdurrahman ArslanDünyaya Müslümanca Bakmak yazarı
Yazar
8.6/10
75 Kişi
287
Okunma
77
Beğeni
6,2bin
Görüntülenme

Hakkında

Abdurrahman Arslan, 1947’de Van’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini bu şehirde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Serbest çalışmaktadır. Yazıları; Bilgi Hikmet, Kalem ve Onur, Haksöz, İktibas, Bilge Adamlar dergilerinde yayınlandı. Yazarın sık yazdığı İktibas dergisi başta olmak üzere yazılarında “devlet, iktidar, akıl, sosyal teori, sekülerizm, İslam dünyasındaki dönüşüm, postmodernizm “ gibi konuları ele almıştır. Yeni Bir Anlam Arayışı ,Modern Dünyada Müslümanlar, Kalbin Akletmesi, Yeni Politik Kültürün Dünyasında, Zaman Dışı Konuşmalar gibi birçok önemli kitabın yazarıdır.
Unvan:
Sosyolog, Yazar
Doğum:
Van, 1947

Okurlar

77 okur beğendi.
287 okur okudu.
17 okur okuyor.
257 okur okuyacak.
15 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tespit fevkalâde
Siz bütün Müslüman kızları okutarak sadece entelektüel kızlar yetiştirmiş olursunuz.Ama Müslüman bir kadın yetiştirmek başka bir şeydir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
(!) Dikkat (!)
Batının kavramıyla ümmetin tarihini okumaktan vazgeçelim artık.
Sayfa 190 - BeyanKitabı okudu
Ehramlar Târumar
Müslüman erkek kamusal alana katıldığında kapitalizmin nesnesi oldu. Bu erkekteki helal ve haram anlayışını altüst etti. Müslüman kadın ise feminist değerlerinden büyük nispette etkilendi. Bu da kadının zihnini eşitlikçi bir zihniyete dönüştürdü ve kadın her şeyde başta kadın erkek ilişkileri olmak üzere eşitlik aramaya başladı. Ama unutmayalım İslâm adalet dinidir, eşitlik dini değil.
Müslüman kadınlar başları örtülü olarak kamusal alana girdiler fakat kamusal alanın dönüştürücü gücüyle onlar da dönüşmeye başladı. Peki, bunu nasıl açıklayacağız? Kamusal alana alınmayı Sahici bir hedef olarak gördüler. Ama bence en büyük yanılgı buydu. Oraya katılmak sahici bir hedef olmamalıydı. “Evlerini terk ettikleri günden itibaren değerlerini kaybettiler. Belki bunu evi terk etmeden düşüneceklerdi. Müslüman erkek kamusal alana katıldığında kapitalizmin nesnesi oldu. Bu erkekteki helal ve haram anlayışını altüst etti. Müslüman kadın ise feminist değerlerinden büyük nispette etkilendi. Bu da kadının zihnini eşitlikçi bir zihniyete dönüştürdü ve kadın her şeyde başta kadın erkek ilişkileri olmak üzere eşitlik aramaya başladı. Ama unutmeyalım İslâm adalet dinidir, eşitlik dini değil. Adalet üzerinde yeterince tefekkür etseydik bu ikisi arasındaki ontolojik farkı anlayabilirdik. Kamusal alan Müslümanları aşındırmaya başladı. Şu anda bile düne göre çok özgür olan Müslümanlar gelecek kuşaklar hakkında endişe taşıyorlar, En azından ben böyle bir endişe taşıyorum.
Allah nasip ederse Mart ayının ilk haftası gibi Türkiye çapında olacak şekilde "Son Kıvılcım" isimli 2 aylık kitap-dergimizin ilk sayısını neşredeceğiz. Normal dergi formatında olmaktan çok bir mevzu etrafında makale ve denemelerin bulunduğu dergimizin ilk sayısında
Abdurrahman Arslan
Abdurrahman Arslan
hocayla modernleşme üzerine mülakatımız yer alacak. Bunun dışında İslâmi tefekkür üzerinden yapmayı planladığımız yolculukta niyetimiz ne teorik-mücerred meselelere fazlasıyla dalıp işin hayata yansıyan yönünü ihmal etmek ne de seviyeyi aşağıya düşürüp kendi etrafımızda top çevirmek olacak. Tüm meselelerin akacağı yer kendi ontolojik zemin hakkımızı Müslümanlara hatırlatmak. Slogan yok, üstünkörü tespitler yok, takdir bekleyici ve herkesin memnun olmasını sağlayıcı bir yola sapmak yok. Allah sa'yimizi meşkur kılsın.
Reklam
Birkaç haftadır
Abdurrahman Arslan
Abdurrahman Arslan
hocaya acaba nasıl ulaşırız, bi ziyaret eder, mülakat yaparız diyorduk. Yazıhanesine ulaştık ama oraya hiç uğramadığı için bir türlü kendisine ulaşamıyorduk. Tevafuk ki akşam ezanından sonra eve doğru geçerken baktım karşıdan biri geliyor. Şöyle bi bakıştık, Abdurrahman hocaydı gerçekten :) Sonra durumu vesair anlattım, adam cep telefonu kullanmıyormuş. Ama bi şekilde haberleşeceğiz ve mülakat sözü aldım. Ne diyorduk: Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Varoluşu Arayan Hakikat
Varoluşu Arayan Hakikat ❁ ❁ ❁ Toplumların bakış açısı, beslenme kalitesi, gündelik alışkanlıkları eko sosyal standartları toplumsal karakter ve algıyı oluşturarak toplumsal kimlik meydana getirir. Zaman içinde değişen şartlarla dostluk ve düşmanlık ilişkileri bu toplumsal kimlikleri uyum ya da çatışmaya itmektedir. Varoluş ile
Sabra Davet Eden Hakikat
Sabra Davet Eden HakikatAbdurrahman Arslan · Pınar Yayıncılık · 201614 okunma
9/10 puan verdi
Düşüncenin Algılaması
Düşüncenin Algılaması             ❁ ❁ ❁ Hareket ve algılama işlevlerinin temel işlevi olan düşünce, insan varlığına hâs sistematik bir yapıdır. Bu sistematik yapı, düşünce, muhakeme, bilgi, dil, gibi yetenekleri üretmektedir. Düşüncenin his, sezgi, algılama gibi halleri şekillendirdiği, yönlendirdiği işlevi sayesinde yetenekler ve deneyimler
Kalbin Akletmesi
Kalbin AkletmesiAbdurrahman Arslan · Beyan Yayıncılık · 201756 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
Es-Selam Değerli Dostlar… Yazarımız Abdurrahman Arslan.Yeni keşfettim. Maalesef pek ön olanda olan biri değil ama kanaatime göre en büyük eksikliğimiz olan eleştirel düşünceyle ve bakışla günümüzü en güzel yorumlayan yazarlardan diyebilirim. Moderniteyi ve İslam Düşüncesini salt fikirleri ile güzel bir şekilde izah etmeye çalışmış akıcı bir dil
Kalbin Akletmesi
Kalbin AkletmesiAbdurrahman Arslan · Beyan Yayıncılık · 201756 okunma