Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

George Rudé

George RudéFransız Devrimi yazarı
Yazar
7.2/10
9 Kişi
85
Okunma
2
Beğeni
1.510
Görüntülenme

Hakkında

1910’da doğdu. Gençlik yıllarında İngiltere Komünist Partisi’ne katıldı. Özellikle Fransız Devrimi ve halk kitlelerinin tarihteki rolü üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı, saygın tarihçiler arasına girdi. 1987’de emekli oluncaya kadar çeşitli üniversitelerde dersler verdi. “Aşağıdan tarih” anlayışıyla birçok tarihçiyi etki- leyen Rudé 1993’te hayatını kaybetti. Birçok kitabı ve makalesi bulunan Rudé’nin en önemli çalışmaları arasında The Crowd in the French Revolution (1959), The Crowd in History (1964), Revolutionary Europe: 1783-1815 (1964), Europe in the Eighteenth- Century: Aristocracy and the Bourgeois Challenge (1972), Ideology and Popular Protest (1980) [İdeoloji ve Popüler Protesto, çev. Billur Yılmazyiğit, Sarmal, 2010], The Face of the Crowd: Selected Essays of George Rudé (1988) sayılabilir.
Unvan:
İngiliz Tarihçi
Doğum:
Oslo, Norveç, 8 Şubat 1910
Ölüm:
8 Ocak 1993

Okurlar

2 okur beğendi.
85 okur okudu.
6 okur okuyor.
81 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1786’da İngiltere’yle yapılan “serbest ticaret” antlaşmasının yol açtığı işsizlik daha da artarak Paris’te, Lyon’un tekstil merkezlerinde ve kuzeyde korkunç boyutlara ulaştı. Köy ve kentlerdeki ücretliler ve yoksul tüketiciler, yiyecek fiyatlarının hızla artması yüzünden günlük gıda harcamaları için olanaklarının çok ötesinde pay ayırmak zorunda kaldılar. Tüm bu gelişmeler sonucunda köylüler, zanaatkârlar ve küçük işletme sâhipleri hükûmete, büyük arazi sâhiplerine, tüccarlara ve spekülatörlere karşı ortak bir düşmanlık duygusu içinde birleştiler. Bu sınıfların devrime katılma nedeni “zenginlikten” çok yaşadıkları yoksunluk ve zorluklardı.
Sayfa 19 - PdfKitabı okuyor
18. yüzyıl Fransa’su koşullarında ücretlilerin, zanaatkârların, küçük dükkân sâhiplerinin ve kent yoksullarının bağımsız hareketlerle başarıya ulaşma şansı yoktu. Bu gerçek devrimden önce ve devrim sırasında yaşanan olaylarla daha iyi anlaşılacaktı.
Sayfa 49 - PdfKitabı okuyor
Reklam
Daha da önemli bir gelişme Paris nüfusunun alt kesimlerinde yaşayanların düşünce ve davranışlarında ortaya çıkan dönüşümdü. 5 Eylül’de Faubourg’taki iki halk grubunun üstüne askerler gönderildi, Sébastien Hardy elyazmalarında bunun amacının, “buranın sâkinlerine diz çöktürmek… ekmek fiyatlarının artışı nedeniyle ortaya çıkabilecek isyânları önlemek” olduğunu yazıyor. Ayrıca halkın artık politik hareketlere katılmaya başladığına da günlüklerinde yer veriyor. Onlar artık, Parlements tarafından yönlendirilen kuklalar değildi, kendi amaçları için kral ve Versay dâhil tüm otoritelere meydan okuyabilirlerdi. Bu süreci, Hardy’nin 25 Kasım 1788 ve 13 Şubat 1789’da yazdığı iki elyazmasında izleyebiliriz. Birincisinde, ekmek fiyatı 12.5 kuruşa çıktığında çalışam bir ev kadınının fırının birinde isyân ederek “yoksulların açlıktan bu şekilde ölmesine izin vermenin canavarlık olduğunu” ve “karşılık olarak Versay’a gidip sarayın dört bir yanını ateşe vermeleri” gerektiğini ilân ettiğini uazmaktadır. İkincisinde de ekmek fiyatının 14.5 kuruşa çıkmasıyla “bazı insanların, Prenses’in buğday stoklayarak, halkın büyük şevkle görevden alınmasını beklediği M. Necker’i görevden uzaklaştırmayı amaçladığı dedikodularını” duyduğunu yazmaktadır.
Sayfa 51 - PdfKitabı okuyor
Tarım Bakanlı­ğı’nın (Farmers-General) Paris'e giren hayvan, et, şarap, odun gibi ürünlere uygulanan vergileri artırmak için Paris'in kapı­larını zincirlemesinden sonra bunun kaldırılması için yapılan gösteriler dikkate değerdir.
Sayfa 50 - PdfKitabı okuyor
“89 İlkeleriyle” öne çıkan Fransız “özgürlük” anlayışının Amerikan halkı üzerinde kalıcı bir etki yarattığı görülmektedir. Bu etkilerin işaretlerini 1820 ve 1830’larda Amerikalıların Aşağı ve Yukarı Kanada’da yaşayanları İngiliz sömürgeciliğinden kurtarmak için sınırı geçerek yaptıkları çok sayıdaki saldırıda görebiliriz.
Sayfa 249
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
284 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Fransız Devrimi
Fransız Devrimi üzerine ileri okumaları bitirdim, notlarımı aldım. George Rude bu kitabı Fransız Devrimi'nin 200. yılı için yazmış. İletişim Yayınlarının tarih serilerinin en önemli özelliği objektif, detaylı, akıcı olması ve konuyu dağıtmaması. 《☆☆☆》 Fransız Devrimi neden diğer Avrupa ülkelerinde değil de Fransa'da gerçekleşti? Bunun sebebi
Fransız Devrimi
Fransız DevrimiGeorge Rudé · İletişim Yayınları · 201580 okunma
284 syf.
·
Puan vermedi
Devrimin Faili
18.yy Batı dünyasını ters-yüz eden devrim dalgası, Aydınlanma Dönemi ortaya koyulan kuramların siyasi alanda hayata geçirilmesine olanak tanımıştır. Bilhassa, insanların vazgeçilmez hakları olarak nitelendirilen doğal hakların, iktidarın baskı ve denetimine maruz kalamayacağı savunusu Fransa İnsan Hakları Bildirisinin (1789) özünü teşkil
Fransız Devrimi
Fransız DevrimiGeorge Rudé · İletişim Yayınları · 201580 okunma
230 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
George Rude’nin ideoloji ve popüler protesto kavramlarını derinlemesine incelediği güzel bir kitaptır. Geleneksel ve sonradan türetilmiş ideolojiler karşısında dönemin köylü kesimi, zanaatkarların temel motivasyonları, isyanlarını ve bu isyanların nasıl dönüştüğünü ilk bölümde incelemiştir. Fransız devriminin argümanlarının da incelediği kısımda devrimin o dönemdeki isyan kavramını anlatmaktadır. Daha sonrasında bu isyanların evrimi sonucunda oluşan endüstrileşmiş toplumun kapitalizmin “zenginliğine” çoktan kendisini kaptırdığını anlatmıştır.Kitapta buna cevap olarak; “Kendi ahlaksızlığının kölesi olmuş bir insan hiçbir özgürlüğü geliştiremez.” diyerek güzelce anti tez oluşturmuştur.
İdeoloji ve Popüler Protesto
İdeoloji ve Popüler ProtestoGeorge Rudé · 20105 okunma