Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsmail E. Erünsal

İsmail E. ErünsalOrta Çağ İslam Dünyasında Kitap ve Kütüphane yazarı
Yazar
Çevirmen
9.5/10
15 Kişi
93
Okunma
37
Beğeni
3.137
Görüntülenme

İsmail E. Erünsal Sözleri ve Alıntıları

İsmail E. Erünsal sözleri ve alıntılarını, İsmail E. Erünsal kitap alıntılarını, İsmail E. Erünsal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Her okur, bir kitaba mütevazı bir ölümsüzlük getirmek için vardır." Alberto Manguel
Sahaflar Çarşısı'ndaki dükkânların mülkiyeti Ayasofya Vakfı'na âitti. Ancak bu dükkânları vakıftan kiralayanların sahip oldukları işletme hakkı miras yoluyla çocuklarına geçebiliyordu. Bu yüzden arşiv kayıtlarında bazı dükkânlar hisseli duruma düştüğünden bu durumu da belirtmek için "nısf hisse", "sahhâf dükkânında on bir buçuk sehm hisse-i şâyi'a" gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Sayfa 115
Reklam
İbn Ebi Usaybi'a'nın naklettiğine göre İbn Sina, daha meşhur olmadığı dönemde bir gün Verrâklar Çarşısı'na gitmişti. Dellâl satışa çıkardığı bir kitabı İbn Sina'ya gösterip almasını tavsiye etmişti. İbn Sina almak istemeyince dellâl "bu kitabı al, sahibinin paraya ihtiyacı var; üç dirhem gibi ucuz bir fiyat istiyor" diyerek ısrar edince, İbn Sina kitabı almıştı. Eve gidince, kitabı incelemiş ve Fârabi'nin Mâ-ba'de't- Tabî'a adlı eseri olduğunu görünce çok sevinmişti.
Sayfa 41
Üstâdım Fatih
Nicelerinin elleri yazmayı deneyecek süsleyip püsleyerek Yenilmez Mehmed'in bu çağda yaptıklarını Giovanni Mario FILELFO
XIX. asrın ikinci yarısında şehrin Beyoğlu ve Galata bölgelerinde matbu kitap satan gayrımüslim kitapçıların sayısı oldukça artmıştır. Ancak bu kitapçılar daha ziyade kendi cemaatlerine ve yabancılara hitap eden kitaplar satmaktaydılar. Bunun tek istisnası Macar bağımsızlık savaşının yenilgiyle sonuçlanmasından sonra 1849 yılında Turkiye'ye göç edip bir sahaf dükkânı açan Dániel Szilágyi'dir. Macar dilbilimci İgnác Kúnos, Szilágyi'nin Timoni Caddesi'ndeki dükkânında bir kısmı Ural-Altay dilleriyle ilgili çok değerli yazma eserler bulunduğunu söylemektedir. Szilágyi'nin ölümünden sonra 1886 senesinde dükkânında bulunan 438 değerli yazma, Armin Vámbéry'nin girişimleri sonucu Macar İlimler Akademisi'nce satın alınarak Macaristan'a götürülmüştür.
Sayfa 138
Saray'da iki büyük kütüphane vardır. Biri hizmetçilerin ve iç oğlanlarının yaşadığı bölümün arkasındaki Saray mensuplarına açık olan büyük kütüphane, diğeri de Sultan'ın yatak odasının yanında daha gizemli olan diğer bir kütüphanedir. Bu ikincisi en meşhur olanıdır. [Burada] kristal camlı kapakları olan iki dolapda Sultanın sık sık okuduğu iki düzine minyatürlü kitap vardır.
Reklam
Fatih bir devlet adamı, bir savaş kahramanı yani sahib-seyf; ama öte yandan edebî dünyada olup bitenleri izleyen bir okur ve şair, yani sahib-kalemdir.
"Orta Çağ İslâm dünyasında kitap istinsâhıyla uğraşan, kitap ve kitap yazımıyla ilgili yazı malzemelerini satan ve cilt yapan meslek mensupları, kâğıt anlamında kullanılan varak kelimesinden üretilen verrâk tabiriyle anılmaktaydılar."
Sayfa 39 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Fatih'in Topkapı Sarayı'nda kurduğu kütüphanede İslâmî yazmalar dışında Grekçe, Latince, Ermenice, Süryanice, İtalyanca ve İbranice yazma eserleri de görüyoruz."
Sayfa 7 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Sahaflar Çarşısı'ndaki müzâyedeler genellikle Salı günleri yapılmaktaydı. Namık Kemal, Menemenli Rif'at Bey'e yazdığı bir mektupta enteresan kitaplar bulmak istiyorsa salı günleri Sahaflar Çarşısı'nda bulunmasını tavsiye eder.
Sayfa 313
Reklam
27 N. 1310 (14 Nisan 1893) tarihinde vefat eden Muallim Naci'nin ölümünden bir buçuk yıl sonra tespit edilen terekesinde, kütüphânesindeki kitaplar yanında telif etmiş olduğu bazı eserlerinin basılı çok sayıda nüshaları bulunduğu görüldüğünden, müzâyedesi dört farklı yerde gerçekleştirilmiştir: Evinde, Sahaflar Çarşısı'nda, Bâbıâli Caddesi'nde Kitapçı Arakel Ağa'nın dükkânında, Hoca Paşa Hanı derununda. Çok sayıdaki matbu kitabın satışı için Kitapçı Arakel'in dükkânıyla Bâbıâli'deki Hoca Paşa Hanı en uygun yerlerdi.
Sayfa 309
Fatih, İslâm dininin ve kültürünün en önemli kaynakla. rını Saray Kütüphanesi'ne kazandırmak için de büyük gayret sarf etmiş ve fethi müteakip ilk yapılan binalardan biri olan Beyazıt'taki Eski Saray'da bir kütüphane kurmuştur.
Uzun bir bilgi.
1471 yılında ünlü astronom ve matematikçi Ali Kuşçu, Fatih’in daveti üzerine kütüphanesini de yanına alarak birçok alim ve zanaatkarla İstanbul’a gelince Ayasofya Medresesi’ne müderris olarak tayin edilmiş ve İstanbul’daki astronomi ve matematik alanındaki çalışmalara büyük bir canlılık kazandırmıştır.
Fatih, İslâm dininin ve kültürünün en önemli kaynaklarını Saray Kütüphanesi'ne kazandırmak için de büyük gayret sarf etmiş ve fethi müteakip ilk yapılan binalardan biri olan Beyazıt' taki Eski Saray'da bir kütüphane kurmuştur.
"Sahaflık Müslümanlara mahsus bir meslekti. Tanzimat'a kadar olan dönemde gayrimüslimler sahaflık yapamazdı. Sadece Galata/Pera'da yabancılara hitap eden kitapçı dükkânları vardı."
Sayfa 206 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
136 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.