Kalidasa

Malavika ve Agnimitra yazarı
Yazar
7.7/10
24 Kişi
103
Okunma
17
Beğeni
2.666
Görüntülenme

Kalidasa Yorumları ve İncelemeleri

Kalidasa yorumları ve incelemelerini, Kalidasa kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kalidasa puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Yedi Perdelik Bir Başyapıt Shakespeare seviyorsanız bu eseri de seveceksiniz... Kalidasa: Kalidasa'nın ne zaman yaşadığı tam olarak bilinmiyor. 4. yüzyıl civarı bir tarihte yaşadığı tahmin ediliyor. Yaşamı hakkında pek fazla bir bilgi yok. Hindistan'ı Himalayalar'dan Kanyakumari'ye kadar gezdiği söylenir. Hayatı hakkında bazı efsaneler anlatılır. Kalidasa, tıpkı diğer Sanskrit yazarları gibi, eserlerinin konusunu tarih, mitoloji ve dinsel metinlerden almıştır. Günümüze ulaşmış Kalidasa imzalı otuz kusur eser olmasına rağmen bunların sadece yedisi ona aittir. Bu da gösteriyor ki, birden fazla Kalisada ismini taşıyan yazar var. Ya da o dönem onun taklitçileri olmuş. Şakuntala: Kalidasa'nın en önemli eseri. Bu Hint dramında aşk, bütün boyutlarıyla son derece incelikli bir anlatımla betimlenmektedir. Öyle ki, çağlar boyunca bu eseri okuyan birçok büyük şair ve yazar hayranlıklarını gizleyememiştir. Bunlardan biri olan Goethe, Şakuntala için şunları söylemiştir: "İlkbaharın çiçeklerini mi, Yoksa sonbaharın meyvelerini mi istersin? Dinlenmek, haz almak veya sarhoş olmak mı istersin? Bir kelimeyle yeri ve göğü kavramak mı istersin? Şakuntala derim..." Bir tiyatro eseri olan bu yapıt, tiyatronun yöneticisinin hanımı ile sahneye çıkıp oyunun açıklamasını yapmasıyla başlıyor. Ve yöneticinin hanımı bir şarkı söyledikten sonra oyun başlıyor. Oyun, Çileciler arasında ormanda yaşayan bir peri kızı Şakuntala ile Hastinapura Kralı Dushyanta arasında oluşan aşkı anlatmakta... Keyifli Okumalar...
Şakuntala
ŞakuntalaKalidasa · İmge Kitabevi · 200547 okunma
101 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Aşk, kıskançlık ve hileler üzerine kurulu olan Malavika ve Agnimitra, yazarın gençlik dönemine ait bir eser olduğu tahmin ediliyor. 5 perdeden oluşan bu oyun, tiyatro severlere tavsiyemdir. Hizmetçi Malavika ve Kral' ın aşkı çevresinde gelişen olay örgüsü, hem oyunun ilerleyişi açısından hem de sürpriz bir son ile bitmesiyle güzel bir kurguya sahiptir. Benim gibi Batı Edebiyatından arada bir uzaklaşmak isterseniz, Hint edebiyatına ait bu esere bi bakın derim :)
Malavika ve Agnimitra
Malavika ve AgnimitraKalidasa · İş Bankası Kültür Yayınları · 201342 okunma
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Goethe, Şakuntala için şunları söylemiş: * "İlkbaharın çiçeklerini mi, yoksa sonbaharın meyvelerini mi istersin.? Dinlenmek, haz almak veya sarhoş olmak mı istersin.? Bir kelimeyle yeri ve göğü kavramak mı istersin.? Şakuntala derim..'' * Bende bıraktığı etkiyi, ben de bir cümleyle söyleyeyim: ''Ana kucağı gibi bir kitap..''
Şakuntala
ŞakuntalaKalidasa · İmge Kitabevi · 200547 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Yedi perdelik dramdan oluşan bu oyun, Hint Edebiyatı'nın en önemli başyapıtlardan birisidir. Kalidasa, bir Hint destanı olan "Mahabharata" ile benzerlikler içeren bu eseriyle tasvir gücü yüklü bir oyun yazarlığı ortaya çıkarmıştır. Kitap, yoğun betimlemelerle anlatılan olaylar akışında yavaş ilerlese de aşkın ince ifadesine kapılan onca cümlenin hayal gücünü zorlayan bütünlüğünde kayboluyorsunuz. Konunun merakı içinden sıyrılıp doğanın, estetiğin ve şiirselliğin verdiği anlatım hazzıyla büyülü bir sona ulaşıyorsunuz. Şakuntala, birçok şair ve yazar tarafından örnek alınmaya lâyık görülmüş eşsiz bir eserdir.
Şakuntala
ŞakuntalaKalidasa · İmge Kitabevi · 200547 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Nietzsche Deccal kitabında şöyle diyordu: * ''Manu Yasalar Kitabı'ndan başka, kadına onca incelikli ve iyilikli şeylerin söylediği bir kitap bilmiyorum; bu yaşlı kırsakallılar ve kutsal kişiler, kadınlara karşı belki de aşılmamış nezakette bir davranış biçimine sahipler. Bir yerde şöyle deniyor: ''Kadın ağzı, kız göğsü, çocuk duası, kurban dumanı, bunlar her zaman temizdir.'' Bir başka yer: ''Güneşin ışığından, ineğin gölgesinden, havadan, sudan, ateşten ve bir kızın nefesinden daha temiz şey yoktur.'' Son bir yer (belki de kutsal bir yalan aynı zamanda): ''Gövdenin göbek üstündeki bütün delikleri temiz, bütün altındakiler de pistir. Yalnızca kızların bütün bedeni temizdir.''..'' (Sayfa: 85) * Kalidasa'nın Şakuntala kitabında da o incelik vardı ama, bu kitapta olanca çıplaklığıyla görülüyor.. Doğa betimlenirken, sürekli kadınla bütünleştiriliyor.. Kalidasa'nın yaşamı anlatılırken Mary Summer'ın bir röportajında şöyle dediği söyleniyordu: Kalidasa, yağmur taşıyan bir bulutun rahmet sayıldığı yakıcı bir ülkede doğmuştur. Shakespeare ise güneşin aydınlatmakta bile hassas davrandığı sisli bir adada. Şakuntala'nın yazarı zeki ve uyuşuk bir toplumun çocuğu; Hamlet'in yazarı ise, Orta Çağ'ın barbarlığından henüz kurtulan bir milletin. * Tam olarak böyle.. Böylesine ince, böylesine güzel, derinlikli görebilen gözler.. İnsan şaşırıyor.. ''Şaşırmak'' Ne acı.!
Ritüsamhara (Mevsimler Geçidi) - Meghatüda (Haberci Bulut)
Ritüsamhara (Mevsimler Geçidi) - Meghatüda (Haberci Bulut)Kalidasa · Ötüken Neşriyat · 202012 okunma
101 syf.
5/10 puan verdi
Kral bir gün bir resimde, eşlerinden biri olan Kraliçe Dhari'nin yanında bir kız  görür ve ona vurulur. Bu kız Malavika'dır . Kraliçeye karşı kötü hissetmesine rağmen Malavika'nın da Kral'a  hisleri vardır. Fakat ikisininde birbirine aşık olmasına rağmen kavuşmalarına engel olmak isteyenler vardır. Bu tragedyada da Kral ve Malavika'nın aşkını okuyoruz. 
Malavika ve Agnimitra
Malavika ve AgnimitraKalidasa · İş Bankası Kültür Yayınları · 201342 okunma
Reklam