Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurtuluş Kayalı

Kurtuluş KayalıTürk Düşünce Dünyasında Yol İzleri yazarı
Yazar
Editör
7.4/10
26 Kişi
135
Okunma
20
Beğeni
3.509
Görüntülenme

Kurtuluş Kayalı

135 okunma, 20 beğeni - Kurtuluş Kayalı kitapları, eserleri, Kurtuluş Kayalı kimdir, öz geçmişi, Kurtuluş Kayalı nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Kurtuluş Kayalı sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Kayalı, öğretmen anne-babanın çocuğu olarak 1949’da Kırşehir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mülkiye) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Tarih ve siyaset konularında çalışmalarını sürdürdü. 27 Mayıs - 12 Mart dönemleri ordu ve siyaset ilişkileri üzerine bir doktora tezi hazırladı. 12 Eylül döneminde üniversiteden uzaklaştırıldı. Akademik hayatı inkıtaya uğradı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi. oldu. Aynı zamanda ODTÜ ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde de lisans ve doktora dersleri verdi. Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, Türk Sosyologları, Cumhuriyet Dönemi Tarih Anlayışları, Siyasal İletişim gibi derslerle, Türk Sosyolojisi ve Türk Sineması konusundaki birikimini öğrencileriyle paylaşmaya devam ediyor. DTCF'de ana bilim dalı Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'dir. Ancak sinema, edebiyat, mizah, Türk düşünce dünyası gibi kültürel ilgi alanlarının yanı sıra, sosyoloji ile de ilgilenmektedir. Metin Erksan, Kemal Tahir, İdris Küçükömer, Behice Boran, Hilmi Ziya Ülken, Niyazi Berkes, Pertev Naili Boratav, Orhan Şaik Gökyay, Mustafa Akdağ, Baykan Sezer, Cemil Meriç, Said Halim Paşa, Sezai Karakoç gibi Türk kültür ve akademi dünyasının farklı isimleri üzerine çalışmaları vardır.
Unvan:
Siyaset Bilimcisi
Doğum:
Kırşehir, 1949

Okurlar

20 okur beğendi.
135 okur okudu.
6 okur okuyor.
144 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1960'lı yıllarda Fransa'dan Türkiye'ye intikal eden İbn Haldun tartışması Hikmet Kıvılcımlı'dan Cemil Meriç'evkadar kısıtlı bir yankı bulurken, Katip Çelebi ve Naima'dan Ahmet Cevdet Paşa'ya Osmanlı dönemi tarihçilerinin İbn Haldun'u nasıl özümlediklerinin çerçevesi çizilmemiştir. Ondan öte 1940 yılında Hilmi Ziya Ülken ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun ortaklaşa yayımladıkları İbn Haldun kitabı ve bu iki önemli sosyoloğun konuya ilişkin düşünceleri de hiç merak edilmemiştir. Türkiye'de geçmiş dönem entelektüel hayatının gündeme getirilmeyişi çok net bir temayül olarak kendisini hissettirmektedir.
Sayfa 49
Reklam
"Devlet, güç sahiplerine karşı güçsüzün tek gücüydü... Batıya karşı güçsüzlerin tek savunma mevzisiydi... Çürümeye karşı insanımızın tek sigortasıydı..."
Sayfa 163 - İthaki Yayınları 5 Kasım 2010Kitabı okudu
‘Eğer bir roman köy kahvesinde okunmuyorsa, kıymeti harbiyesi yoktur...’
Sayfa 152 - İthaki Yayınları 5 Kasım 2010Kitabı okudu
Avrupa ve Amerika ile Türkiye arasında, sosyal bilim yapma anlayışı açısından bir fark olmadığı şeklindeki kanaat kökleştirmiştir.Artık Türk sosyal bilimcisi Türkiye'de sosyal bilim yaptığının farkında değildir. Bu durum sosyal bilimciyi Türkiye gerçekliğinden ve Türk düşünce geleneğinden koparıp uzaklaştırmakta, daha doğrusu Türkiye'de bir sosyal bilim geleneği olması gerekliliğini anlamsız bir uğraş olarak niteleme noktasına götürmektedir.
Sayfa 99
"Doğuculuk, toplumculuktu, paylaşmaktı, vicdandı, merhametti. Doğunun geriliği göreceydi... Eksiklikleri, yanlışları, arızaları sömürgeciliğin ürünüydü... Bin yıldır haysiyetini inatla savunma çabasının tahrip ettiği insan yapısı, özünde sağlamdı... Bozulma, Batıya bedel ödemekle başlamıştı... "
Sayfa 163 - İthaki Yayınları 5 Kasım 2010Kitabı okudu
Dünyanın en zor şeyi anlayamayana bir şeyler anlatmaya çalışmak.
Kurtuluş Kayalı
Kurtuluş Kayalı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Her tür iktidar odağının uzağında durup, memleket meseleleri üzerine can alıcı düşünceler telaffuz eden entellektüellere... "Kemal Tahir deyince bir alana hapsolmak yanlış. Ancak her alana dair kalem oynatmak Kemal Tahir'i anlamanın yolunu açar. Tarih, sosyoloji, felsefe, iktisat, edebiyat ve hattâ psikoloji -hani o Türk insanının şuuraltını anlamak gerek sözü- folklor ve bilumum sosyal bilim dalı konularına odaklanmakla Kemal Tahir'in anlaşılmasının yolu açılabilir. Kemal Tahir'i anlamamak çoğumuzun duçar olduğu belli bilim disiplinlerine hapsolmaktan kaynaklanıyor. Bu anlamda şu Sosyal Bilimleri Açın kitabının müellifleri hakikaten Kemal Tahir'in çağdaşları olarak görünüyor. Ancak böyle disiplinlerarası bir anlayış Kemal Tahir'e yakınlaşmayı sağlayabilir. Aslında bir adım daha atmak lazım. Akademisyen başka, düşünür başka. Ancak akademisyenin darlığı aşılarak özgün düşünceye varılabilir. Sezai Karakoç da böyle söylemiyor muydu? Ortama bakıldığı zaman mesele anlaşılır. Bu anlamda bu kitabın son yazısını bir müsvedde olarak telakki edip çok ama çok geliştirilmesi gerektiğini düşünmek gerek. Bu alanda daha kırk fırın ekmek yemek lazım
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu Aramak
Bir Kemal Tahir Kitabı - Türkiye'nin Ruhunu AramakKurtuluş Kayalı · İthaki Yayınları · 201012 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
71 günde okudu
20. yüzyılda Türk sosyal düşünce tarihine kafa yoran tarihçi, edebiyatçı, felsefeci ve sosyologlar eksik olmadı. Fuat Köprülü ve Ahmet Hamdi Tanpınar, Hilmi Ziya Ülken ve Şerif Mardin bu isimlerden bazıları. Kurtuluş Kayalı da bu silsile içinde, Cumhuriyet dönemine odaklanan zirvelerden birini teşkil ediyor. Kayalı’nın düşünceye bütüncül bir bakışı var. Düşünceyi sosyalizm, liberalizm, milliyetçilik ya da İslamcılık gibi bir ideolojiye hapsetmiyor. Onun için düşünce sadece akademi değil, akademi dışı da demek. Sadece tarih ve sosyoloji ya da bilim değil, edebiyat ve sinema, sanat da demek. Kayalı düşüncenin sosyal tarihini yazıyor. Ona göre düşünce tarihi toplumsal şartlardan etkilenmeden, dâhiler eliyle üretilip kendi içinde birikerek ilerleyen soyut bir süreç değil. Kültürel, iktisadi, siyasi, hatta toplumlararası gelişmelerle ilişkilendirilmesi; tarihsel-toplumsal bağlamına oturtularak incelenmesi gereken somut bir şey. Kayalı’ya göre düşünce bir ortamın ürünü. O ortamda sadece büyük isimler yok, adı sanı unutulmuş entelektüeller, dergilerde kalmış tartışmalar, yayıncının reddettiği kitaplar, değişen vurgular da var. Entelektüellerin ilişkileri, gazete, dergi, yayınevi çevreleri, üniversite ve dernekler, okullar/ekoller de var. İşte Kurtuluş Kayalı Düşüncenin Coğrafyası’nda Cumhuriyet dönemi Türk düşüncesini bu minval üzere; son derece dikkatli, titiz ve analitik bir biçimde; tartışma tarihi, problem tarihi, alımlama tarihi gibi yaklaşımları seferber ederek inceliyor.
Düşüncenin Coğrafyası
Düşüncenin CoğrafyasıKurtuluş Kayalı · 202111 okunma
195 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
187 günde okudu
Türk Düşünce Tarihi Üzerine Yetkin Bir Çalışma
Kurtuluş Kayalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, siyaset bilimi alanında doktorası olan, siyasal teoriler doçenti olmuş ve nihayetinde profesörlüğünü de bu alanda almış bir akademisyendir. Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi tarih bölümünde çalışırken emekli olmuştur ama çalışmaları tüm hızıyla, yetkinliğiyle devam
Türk Düşünce Dünyasının Bunalımı
Türk Düşünce Dünyasının BunalımıKurtuluş Kayalı · İletişim Yayınları · 20199 okunma