Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yavuz Unat

Yavuz UnatBilim Tarihine Giriş yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.2/10
18 Kişi
129
Okunma
6
Beğeni
1.886
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Akademisyen

Okurlar

6 okur beğendi.
129 okur okudu.
4 okur okuyor.
137 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Edip Ahmet Yükneki'ye göre, bizi mutluluğa ulaştıran şey bilgidir; öyleyse yalnızca bilgili insanlarla dost olunmalı, bilgisiz insanlardansa uzak durulmalıdır. İnsan, bilgisi sayesinde öldükten sonra da yaşamaya devam eder; oysa bilgisiz insan, yaşarken ölmüş gibidir; ne tanınır ne de ismi bilinir. Bilgiden ancak bilgili insan anlar; ancak o tadabilir. Bilgi, malı olmayanlar için bitmeyen bir hazine ve soyu olmayanlar için tükenmeyen bir soydur. Yaratan Tanrı bile, ancak bilgi ile bilinir. Bilgisizlikten hayır gören var mıdır? Öyleyse yaşarken bıkmadan ve usanmadan bilginin peşinden koşmak gerekir.
Sayfa 171
"Gerçeği arayanın yaşamında bir kez tüm nesnelerden gücü yettiği ölçüde kuşku duyması gerekir."
Platon, üzdün
"Hekimler, yurttaşlar arasında bedenleri ve ruhları iyi olanlara bakmalı, böyle olmayanları ise ölüme terketmelidir."
Sayfa 57
Platon
"İnsanların doğruyla eğriyi kendi kendilerine ayıramayıp mahkeme ve yargıca başvurmaları, adaleti başkalarından beklemeleri çirkin bir şey değil midir?"
Sayfa 57
İnsan, ne kaprisli Tanrıların tiranlığına ne de Babillerin ve bazı Grek filozoflarının hayal ettiği biçimde değişmez kör bir kadere mahkumdur; aksine olabildiği kadar özgürdür.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
·
Puan vermedi
Eseri Takiyüddin ve rasathanesi ile tanıştığım zaman okumaya karar vermiştim, vaktinde batıda meşhur Tycho Brahe'nin gözlemevindeki gözlem araçlarıyla Takiyüddin'in gözlemevindeki gözlem araçları arasında ilginç şekilde parelellik mevcuttu ve sonrasında gökbiliminde başını alıp giden batı olmuştu, bu bilinç beni bu kitabı okumaya itti, batı kaynaklarında olduğu gibi bizdeki astronomi birkaç cümle ile geçiştirilecek kadar mıydı yoksa daha fazlası mıydı? Prof. Dr. Yavuz Unat'ın bu eseri, üstteki gibi birçok soruma cevap oldu. Bilimsel akıl ve belgelere dayanan araştırmalar sonucunda hazırlanmış, neredeyse sayısız kaynaktan yararlanılmış, öncesiyle sonrasıyla, batı dünyası ve batılı bilim insanlarıyla mukayeseler de yapılarak bizdeki gökbilimine ışık tutan bir eser ortaya çıkmış.
Tarih Boyunca Türklerde Gökbilim
Tarih Boyunca Türklerde GökbilimYavuz Unat · Kaynak Yayınları · 20085 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
Yavuz Hocanın bu kitabı Astronomi Tarihi'nden ziyade adeta bir Bilim Tarihi kitabı gibi. Kaynakçası o kadar kabarık ki, göz atmak dahi yorabilir okuyucuyu, çok sayıda eser ve makaleden yararlanılarak hazırlanmış. Astronominin bugün geldiği noktaya en başından-astronominin doğuşundan bu yana ele almış muazzam içerikli bir eser ortaya çıkartılmış; Mısır, Mezopotamya, Hint, Çin, Eski Türklerde astronomi, Eski Yunan astronomisi, Milet Okulu'ndaki astronomiden Platon'a, Eratosthenes'den Uluğ Bey'e, Kopernik'ten Yirminci Yüzyıl'a kadar astronomiye dair her şey bu kitapta mevcut. Eski uygarlıkların astronomiye katkıları, Ortaçağ Hıristiyan ve İslâm Dünyası'nın astronomisi, Rönesans ve Güneşmerkezli evren, Kepler, Galileo, Newton'lu Modern astronomi, Teleskopların gelişimi, astrofiziğe kadar görsellerle bilgiler pekiştirilmiş, her sayfasında ufuk açan bir astronomi ve bilim kitabı ortaya çıkmış, Prof. Dr. Yavuz Unat son derece anlaşılır bir dille A'dan Z'ye astronomi tarihini okuyucusuna aktarmayı layıkıyla başarmış.
İlkçağlardan Günümüze Astronomi Tarihi
İlkçağlardan Günümüze Astronomi TarihiYavuz Unat · Nobel Yayın Dağıtım · 20137 okunma
384 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
68 günde okudu
Kitapta bilim tarihindeki gelişmeleri oldukça ayrıntılı bir şekilde anlatmakta. Özellikle matematik, fizik gibi bilim dalları ile ilgili kuramlar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Eğer sayısalcı değilseniz o kısımları okurken sıkılabilir ve geçmek isteyebilirsiniz. Kitap muhtevası bakımından İslam Medeniyeti'nin çöküş nedenlerinden, dönemlerin önemli araştırmacılarından ve Batı'nın yükselişinden bahsetmektedir. Okumanızı tavsiye ederim, bu tarz konulara yönelik okumayı planlıyorsanız faydası olacaktır.
Bilim Tarihine Giriş
Bilim Tarihine GirişRemzi Demir · Nobel Yayınları · 201854 okunma