Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Akif Hayta

10.0/10
2 Kişi
26
Okunma
24
Beğeni
1.315
Görüntülenme

Akif Hayta Sözleri ve Alıntıları

Akif Hayta sözleri ve alıntılarını, Akif Hayta kitap alıntılarını, Akif Hayta en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Freud Oedipus karmaşası sürecinde Tanrı inancının oluşumunu babasal imajdan kaynaklanan bir istek düşüncesi olarak tanımlamıştır. Tanrı tahmin edilemez güçlük ve zorlukların olduğu bir dünyada, insanın kontrolü kaybedeceğine dair kaygı ve korkularını azaltan, her şeye gücü yeten baba rolünü yerine getirir.
Sayfa 64 - Freud, Tanrı Tasavvuru ve Bağlanma KuramıKitabı okudu
Din Psikolojisi araştırmaları, insanların Tanrı ile olan ilişkilerinin genel olarak bağlanma ilişkilerini tanımlamak için kullanılan temel kıstaslarla uygunluk gösterdiğini ortaya koymuştur.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Birçok araştırmada olumsuz Tanrı tasavvuru ile psikolojik iyi olma hali arasında negatif, olumlu Tanrı tasavvuru ile psikolojik iyi olma hali arasında ise pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur.
Batılı kültürlerin aile yapısında örneğin çok sert ve baskıcı olmasa da otoriter ebeveynlik şefkat eksikliği ve kontrol ile ilintili görülürken, Türk aile yapısında ise kontrol ile birlikte şefkat ve sevgi ile ilintili görülmektedir.
Bağlanma davranışı çocukluk döneminde daha çok bağlanma figürüyle fiziksel yakınlık arama şeklinde gerçekleşirken, ergenlik döneminde bağlanma figürü ile sevincini, kaygı ve korkularını ve duygularınınibpaylaşma şeklinde belirginleşmektedir.
Teizm derken kastedilen Tanrı anlayışı sadece Hristiyanlığın Tanrı anlayışıdır. Halbuki mevcut Hristiyanlığın Tanrı’dan kastettiği husus öncelikle Oğul İsa’dır. Onlara göre Oğul İsa aynı zamanda vahyin kendisidir. Yani İslamiyeti olduğu gibi vahiy getirmiş bir peygamberden ziyade vahyin bir parçası olan (tanrısal) bir varlıktır. Bu açıdan standart bir teizm anlayışının bulunmadığını, daha tanım aşamasında bile Hıristiyanlıkla İslamiyet’in Tanrı tasavvurları açısından birbirinden ayrıldığı görülmektedir.
Sayfa 37
Reklam
Olumlu yakın ilişkiler geliştiremeyen, insanların sevgisi ve ilgisinden uzak değersiz birisi olarak kendisiyle ilgili olumsuz içsel çalışan modeller geliştirmiş kişiler için, diğer ilişkiye girdikleri ile kıyaslandığında, Tanrı'nın eşsiz olan özelliklerinden dolayı, Tanrı'ya yönelmek akla daha yatkın gelebilir. Çünkü çoğu dini inanç sisteminde, belli davranış tarzları doğrultusunda Tanrı'nın sevgi ve merhametine koşulsuz olarak ulaşılabilir ve bu sevgi her zaman mevcuttur. Bu da kendisini değersiz ve dışlanmış hisseden kişilerin Tanrı'nın sevgisine ve affediciliğine yönelmelerine ve böylece kendilerini rahatlatmalarına izin verir. Göreceli olarak güvensiz bağlanan bireylerin içsel çalışma modellerindeki olumlu değişim sürecinin bile, Tanrı'nın sevgi ve affediciliği ile harekete geçmesi mümkün hale gelir.
Rahmet, Allah'ın aslî niteliğini temsil eder; çünkü rahmet bizatihi Allah'tır. Gazap ise eninde sonunda kaybolacak olan geçici bir ilişkidir; çünkü gazap Allah'tan ayrı kalan şeylere aittir ve hiçbir şeyin Allah'tan gerçek anlamda uzak olması mümkün değildir. Kişinin Allah'a yakınlığı ve güvenli bağlanması gerçekleştiği an gazap olgusu ortadan kalkar.
Müslümanlar için tüm kainat, ilahi isimlerin farklı terkiplerdeki yansımalarından oluşur ve insan ömrü, bu isimlerden neşet eden kozmik ve insani vasıfların ahengi yanında, kutuplaşma ve gerilimler arasında yaşanır.
Özellikle Avrupa felsefe geleneğini temel alan psikanalitik yaklaşımlar bireyselliği ve başkalarından bağımsız olmayı; sağlıklı psikolojik gelişimin bir koşulu olarak kavramlaştıran bir gelişim piskolojisinin oluşmasını tetiklemiştir. … Oysa bağlanma kuramını ortaya koyan Bowlby, bağlanma ilişkilerinin sosyal soyutlamaların olduğu ortamlarda gelişemediğini; aksine grup ve aile dinamiklerinin yoğun olarak yaşandığı bağlamlarda geliştiğini belirtmektedir.
Sayfa 20
Reklam
Tanrı İmgesi
Rizzuto çocuğun anneyle ilişkisini ön plana çıkararak, anneyle yaşantılanan etkileşimlerin içe yansıtılan imgelerinin Tanrının ilk temsillerini oluşturduğunu söyleyerek … Freud’cu teoriyi de değiştirmiştir. … Tanrı temsili sürekli yapılanmakta ve ruhsal bir canlılık içermektedir. … Sonuç olarak ortaya herkesin kendi tecrübeleri sonucu kendi hayalinde oluşturduğu bir Tanrı imgesi çıkacaktır.
Sayfa 87
33 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.