Alberto Fabio Ambrosio

Dervişler yazarı
Yazar
7.7/10
16 Kişi
42
Okunma
3
Beğeni
852
Görüntülenme

Alberto Fabio Ambrosio Gönderileri

Alberto Fabio Ambrosio kitaplarını, Alberto Fabio Ambrosio sözleri ve alıntılarını, Alberto Fabio Ambrosio yazarlarını, Alberto Fabio Ambrosio yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rumi, "Rum" ülkesine ait olan demektir. Dogı.ı Roma lmparatorluğu'na ait topraklarda yaşayanlara, Romalılara bu isim ve- rilirdi. lslam'ın en büyük misliğine "Romalı" denebilir mi? Tarihin ve coğrafyanın sınırlarını aşan bu kişilerin kaderleri gerçekten çok garip. Rumi, Romalıların ülkesinde oturan kişilere denmekteydi. Ancak 13. yüzyılda bu tanım Bizanslılar için kullanılıyordu. Rum ülkesi , Bizans imparatorluğu idi. Ban Roma'nın çôkıişünden sonra Dogı.ı'da kalan, tek mevcut Roma ülkesiydi burası. O halde Mevlana bir Bizanslı mıy- clı?· Hayır; ancak Bizanslıların da yaşadıkları bir bölgede yaşıyordu. Bu garip "Bizanslı"nın o zamanki adı Mevlana Celaleddin Muhammed el Belhi el Rumi idi. Batı'da Rumi adıyla tanınırken, Iran ve Afganistan'da "Mavlana", Türkiye�de ise "Mevlana" ismiyle bilinir. Kitabımızda bu ki­ şinin öncelikle Türkçe ismini kullanacağız. Mevlana, kelime olarak "efendimiz" anlamına gelir. Bu mistik güf- tecinin öğrencileri kendisine bu şekilde hitap ederlerdi. Kendisine sonradan verilen bir unvan olan Celaleddin (Celal üd-din) ise "dinin aydınlığı" anlamına gelir. Bu tanım, Rumi'nin ruhsal şiirlerindeki ay- dınlık fark edildiğinde kolayca anlaşılır. Rumi'nin gerçek ismi, olduk­ ça klasik bir isimdir: Muhammed. Babası, kendisine bu adı verirken hayatına bir nevi damga vurmak istemiş olmalı. Belhli Muhammed'in kökeni, bugünhi lran smırlarında bulunan Herat, Merv Nishapur ve Horasan isimli, ruhanilerin ve mistiklerin beşigi olan dört şehrin birin- den, Horasan'dan gelmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, beraberinde sosyal ve dini hayali etkileyen birçok reformu beraberinde getirdi; halifeliğin kaldırılması, din adamlarının eğitim almaları, ezanın lslam'ın kutsal dili olan Arapça değil de Türkçe okunması, Arapça ve Farsça kitapların basılmasının yasaklanması ve son olarak bütün Sufi uygulamalarının son bulması
72 öğeden 131 ile 72 arasındakiler gösteriliyor.