Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antti Revonsuo

Antti RevonsuoBilinç - Öznelliğin Bilimi yazarı
Yazar
8.0/10
6 Kişi
14
Okunma
2
Beğeni
737
Görüntülenme

Antti Revonsuo Gönderileri

Antti Revonsuo kitaplarını, Antti Revonsuo sözleri ve alıntılarını, Antti Revonsuo yazarlarını, Antti Revonsuo yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer sürekli olarak beynin-dışı yanılsamasını yaşıyorsak, deneyimlerimizde doğrudan ilişkinin dışsal fiziksel dünyayla değil, yalnızca içsel fenomenal dünyayla kurulması bizim için sarsıcı gerçek olacaktır: Beynin içerisinde sanal bir gerçeklik vardır!
Sayfa 299
Kesin olan şey şudur: Deneyimlerimiz, beyinlerimizin içinde bir yerlerde, aslında hiçbir yerde, gerçekleşmiyor gibidir!
Sayfa 299
Reklam
Bizim "benlik" imiz olarak landırdığımız içsel şey bir varlık değil, sadece anlatının başkahramanı veya Dennett'ın terminolojisinde anlatının çekim merkezi olan kurgusal bir öznedir. Çıktı sistemlerinin erişimine açılan beyindeki farklı bilgi akışlarn, kuramın adında işaretlenen" çoklu taslaklar "dır. Beyindeki bilgi akış- ları, çıktı sistemlerine bazı için -veya Dennett'ın metaforik ifade- siyle beyinde ün kazanmak için-birbirleriyle yarışırlar ve bilinci kuran da erişmeyi başarandır Bilinç, beyinde erişim yarışını kazanan, anlık bir "üne" veya "politik etki" ye kavuşan ve böylece davranışı hem yön- lendiren hem de kontrol eden bilgi içeriğinden ibarettir (Dennett, 2005).
Sayfa 273
Deneylerden bitkisel bitkisel hayattaki hastalardan, tenis oynamak veya evin etrafinda dolaşmak gibi basit zihinsel imgelem oluşturma görevlerini gerçekleştirmeleri istenmiştir. Şaşırtıcı olarak, bazı hasta- ların beyinlerinin fMRI görüntülerinde izlenen görevi, aynı görevi gerçekleştirmeleri sağladı kontrol grubu deneklerinden fark- sızdı. Hastalar, araştırmacılar hiçbir yerde görünmeden iletişim kuramamalarına rağmen, başka bir yerde verilen talimatlar doğrultusun, -bir bilinçli deneyim türü olan zihinsel imgeleri istemli bir yollamayı başarırlar (Owen vd., 2006). Bu deney bize, belirli bazı içeriklerin hiçbir dışsal uyarana tepki veremeyen ve tamamen bilinçdışı görünen kişilerde de var olabi- leğine süt güçlü bir delil sunmuştur. Hastalar bitkisel hayattan çıkmaya başladıklarında, bilinç ve bilinç- dışı arasında bir dalgalanma neden girerler. Bu bazen hastalar bazen uyaranlara anlamlıkiler verebilirseler veya kendileriyle girişimlerini yanıtlayabilseler de, bu yetileri araştırmak ve yanıtları tutarsızdır. Bu durum, "asgari bilinçli durum" olarak adlandırılır. Asgari bilinçli durum PET görüntülerinde, beyinsel me- tabolizma düzeyinde bitkisel hayattakinden yüksek, ancak normal beyindekinden düşüktür (Laureys, Owen & Schiff, 2004).
Sayfa 254
Nesnel anestezi, dışsal uyaranlara tepkisizliktir. Öznel anlamda ise genellikle (her zaman olmasa da), fenomenal bilincin tümden yokluguna sebep olur. Anestezi sonsuz deneyim yoktur ve zaman dahi kaybolur. Bu yüzden, anestezi almış bir kişi, saatler sonra uyandığnda zaman hiç geçmemiş gibi hissedebilir.
Sayfa 250
Sonuçta beynin dünya simülasyonu, `` duyusal nitelikleri va çevremizde keşfedilen aynı zamanda bir benlik-imgesini, bedensel farkındalığı, çevremizde neler olup bittiğine ve kim olduğumuza dair bir yorum (bir inanç ağını) da içerir. Bu başka bir psikolojik gerçeklik-beyin yaşadığımız dünya- kişisel yaşamımızı sürdürdüğümüzde. Bir şeyler ters gittiğinde ve simüle edilen dünya değiştiğinde, konuşmalı dünyamız nesnel dışsal dün- yayla karıştırrız ve aynı kalanın kendimiz, değişmesi gerekenin dışı- mızdaki dünya söyle inanırız. Bilinçli beyin, kendisindeki eksikliklerin çoğuna kördür. Bilinç bilimi değil bu eksiklikler, bizim -ve kişisel gerçekliğimizin- varlığımızı sağlam bir beyine borçlu olduğumu- zu ortaya çıkarır. Diğer bir kelime, beynin belirli bazılarındaki küçük hasarlar psikolojik gerçekliğimiz sonsuza kadar değiştirebilir ya da "ben" (ben) konulduğum öz-temsili dönüşümsüz bir biçimde silebilir.
Sayfa 234
Reklam
Gerçek açıklama doğaüstü olmasa yine de oldukça heyecan vericidir: Kafamızın içinde zombiler vardır! Bilinçli deneyimin ve bu deneyim bilgi işleyen ve davranışları nöral sistemler, "zombi sistemler" diye adlandırılır. Bunlar, bilinç sahibi olmadikleri halinde zekice hareket etmeleri bakımından zombilere benzerler. Fakat elbette boş kara büyü zombile- ri ya da filozofların zombileri gibi değildir. Beyindeki zombi sistemler, davranışı yönlendiren bilinçsiz işleme mekanizmalarıdır.
Sayfa 193
Dolayısıyla bilincimiz bize dünyanın kendisini değil algısal bir dünya modelini, beynimiz tarafından yaratılan bir tür sanal gerçekliği sunar. Bu, dışarıda neler olup bittiğine dair beynin en iyi tahminidir.
Sayfa 172
Bu yüzden fiziksel diye bildiğimiz her şey sonunda büyük bir nılsamaya dönüşebilir. Dolayısıyla, belki de zihinsel olan değil de fizik- sel olan bilimden dışarı atılmalı veya en azından bilinçli deneyim örün- tülerine (yanlış her türlü şüpheden arınmış olan tek şeye!) İndirgenme- lidir. Fenomenalcilik, fiziksel maddeyi bilince bağlı bir şey olarak ele alır: Madde, gözlemin ortaya çıkardığı bir imkandan başka şey değildir. Idealistlerin ünlü sloganı: Var olmak algılanıyor olmaktır. Fakat sorabiliriz: Kim tarafından algılanıyor olmak? Idealizmin uç biçimlerinden biri der: Benim tarafımdan. Tekbencilik, yalnız benim var olduğumu iddia eden bir görüştür (tüm dünya benim bilincimde bulunan bir rüyadan ibarettir). Diğer insanlar, tıpkı rüyalarımda sorumlu bağımsız varlıkları bulunmayan insanlar gibi, benim rüyamdaki imge olarak vardır; bunlar benim bilincimin yarattığı şeylerdir. Tekben- cilik görüşünü nihai olarak reddetmek zordur; Ancak, dünyaya dair bir varsayım olarak ciddiye almak da en az reddetmek kadar güçtür. İdeal kalan kalan biçimleri, diğer zihinlerin kişinin varlığını reddetmez. Bilinçli deneyimin dünyasında yaşarız fakat bu dünya, tek bir insan zihninin içerdiği bir şey değildir -dünya belki de Tanrı'nın zihnindeki devasa bir rüya alemidir.
Sayfa 79
Maddeciliğin gerçekleşme olan idealizm, zihinsel gerçeklik olan bilinci te- mel gerçeklik ve fiziksel maddeyi tamamen yanılsama olarak kabul eder. Var olan her şey, tüm evren, `` bilinçli zihinsel fenomenlerden oluşmuştur. Çevremizdeki gerçek bir rüya alemi aşağıdaki gibi-go rünüşte katı ve somut olsa da oğul tahlilde bilincimirdeki (veya belki. İdealizmin bazı egzotik biçimlerinde gibi Tanrı'nın mhnindeki karmaşık bir hayalden başka bir şey degildir.
Sayfa 77
66 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.