Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arif Cemil Denker

Arif Cemil DenkerTalat Paşa'nın Son Günleri yazarı
Yazar
8.1/10
40 Kişi
161
Okunma
5
Beğeni
1.768
Görüntülenme

Arif Cemil Denker Gönderileri

Arif Cemil Denker kitaplarını, Arif Cemil Denker sözleri ve alıntılarını, Arif Cemil Denker yazarlarını, Arif Cemil Denker yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Abdülhamit'in müptela olduğu vehim marazı milletle kendi arasında bir muhafaza ordusu tesis etmişti. Bu ordunun fertlerini Türk'ten gayri unsurlardan seçerdi. Saraydaki Arnavut muhafızların haiz olduğu imtiyazlar ve salahiyetler Roma senatörlerinin fethedilmiş memleketlerin ahalisine karşı oldukları imtiyazların üstünde denilebilirdi.
Sayfa 99 - Kutadgu Yayınları
Talât Paşa/Millî Mücadele
Talât Paşa Anadolu'daki Hareket-i Milliye'den memleketi için her şeyi ümit edenlerden biriydi. Bizzat Anadolu'ya gidip memleket dahilinde her ne şekilde olursa olsun çalışmayı hayatının en büyük emeli bildiği halde kendisinin Anadolu'ya geçmesi üzerine husule gelmesi muhakkak bulunan art niyetlere meydan vermemek, Anadolu'daki müdafaa kuvvetleri arasında gedikler açmamak için memleketine avdet etmekten çekinirdi ve bütün arkadaşlarını Mustafa Kemal Paşa'nın izni olmaksızın Anadolu'ya geçmemek fikri etrafında toplamıştı.
Sayfa 95 - Kutadgu Yayınları
Reklam
Bu aralık Tayliryan söze atılarak Krikor’a döndü ve dedi ki: “Ben öyle zannediyorum ki ateşli bir mücadele esnasında, ister karşı karşıya harbetmek, ister nefsin müdafaası için olsun, adam öldürmek bazı aşk sahnelerinin bıraktığı zevke benzer hisler uyandırsa gerekir. Fakat birisi bir insanı kasten, taammüden soğuk kanlılıkla düşünüp taşındıktan sonra öldürürse veyahut vazife dolayısıyla kan akıtırsa bana bu fiil onda hiçbir tesir bırakmaz gibi geliyor. Ben ekseriya cellatları düşünüyorum, onlarda öldürüyorlar fakat yaptıkları bir hükmü infaz etmekten ibadet değil midir?”
Dört sene devam eden umumi harp esnasında Türkiye haricinde yaşayan islamlar Türkiye için ne yaptılar? Ne yapabildiler? Bilakis İngiliz saflarında Türklere karşı harb etmediler mi?
Tarihte görülen bütün intibahlar ve bütün kurtuluşlar milli felaketleri takip eden fırsatlar sayesinde elde edilmiştir
Herif, Ermeni komitesinden alacağı paranın aşkıyla öyle bir hezeyannâme hazırlamıştı ki onu işitip de gülmemek, fakat aynı zamanda galeyana gelmemek kabil değildi. Anlattığı şeyler başından sonuna kadar uydurma idi. Ermeni tehciri hakkında tasvir ettiği sahneler, o sahnelere dair gösterdiği fotoğraflar kadar sahte idi. Mesela bir fotoğraf göstererek: -İşte bakınız, dedi. Bu resimde bir Türkün bir Ermeni'yi iki büklüm ettikten sonra sopa ile öldürünceye kadar dövdüğünü görüyorsunuz. Bu resim ve bu sözler derhal Türkler tarafından ret nidalarıyla karşılandı. Çünkü o resim vaktiyle İran'da cari olan değnek cezasını, yani bir İranlının bir suçluyu değnek ile dövdüğünü gösteriyordu.
Reklam
Fakat mesela Erzurum'a şimendifer inşa etmek istesek gene Rusya buna razı olmayacaktı, gümrükleri artırmak istesek, büyük devletler muvafakat etmeyeceklerdi. Velhasıl bîtaraf kalmamıza mukabil Osmanlı Devleti Umumi Harb'in sonunda eski vaziyetinden asla kurtulmuş olmayacaktı.
Dâhilde kıyam ve hariçte hücum emri Merkez-i Umumi’ye münhasırdır.
Hükûmet bu korkunç vaziyeti anlamak istemeyen birtakım vatansız ve hissizlerin elinde bulunmaktaydı. Fakat milletimize has olan üstün meziyetlerden biri de şudur ki maruz olduğu tehlike ne kadar azim ise, azim ve metaneti de o kadar artar. Türk’ün kahramanlığı karşısında tehlike doğru orantılıdır.
Sayfa 59 - Kutadgu
pdflere kolay ulaşmak için yazdığım ileti part-2..
''uygulama içi mesajlarda kelime ile arama yapılamadığından mesajlarda kitap pdfsi ararken daha fazla zaman kaybı yaşamamak, pdflere kolay ulaşmak için yazdığım iletidir.'' deyip pdf kitap linkleri paylaşmıştım zamanında şu şekil; #222282026 bu iletiyi de yukarıda dediğim aynı düşünce ile
Reklam
Bu yüksek gaye ise İslam ittihadı ve Türkiye haricinde kalan Türkleri birleştirmeye matuf olan Türkçülük cereyanları idi.
182 syf.
9/10 puan verdi
“Alnımdan kan akarak yere serileceğim, Yatakta ölmek nasip olmayacak. Ziyanı yok, varsın vursunlar. Vatan benim ölümümle bir şey kaybedecek değildir. Bir Talat gider, bin Talat yetişir!” sözleri tarihe geçen ve bir bakıma başına gelebilecekleri tahmin eden, Osmanlı'nın son sadrazamlarından, İttihat ve Terakki'nin önemli isimlerinden birisi olan Talat Paşa, devletin en çetrefilli dönemlerinde tarih sahnesinde yer almış, günahı ve sevabıyla çeşitli görevler yapmış tarihi bir karakterdir. Pek çok emsali gibi o da tartışılan isimlerden birisidir ve tartışılmaya da devam edecektir. Ancak tartışılmayacak bir şeyi varsa, o da, Almanya’da Tehliryan/Tayliryan adlı Ermeni bir terörist tarafından suikasta uğraması ve hayatını kaybetmesidir. Üstelik Almanya mahkemeleri, bir Türk devlet adamını sokak ortasında kahpece öldüren bu kişiyi serbest bırakmıştır. Eski bir İttihatçı olan Arif Cemil, Talat Paşa’nın Almanya günlerini ve uğradığı suikastı, roman tarzına yakın bir şekilde anlatıyor. Arif Cemil Denker bu yazıları 1930'lu yıllarda bir gazetede neşretmiş. Bir yazı dizisi olarak yayınlanmış. Yarı belgesel, bazen roman tadında ve belli bir kurgusu olan, belgelerden ziyade doğrudan anlatıma dayanan bir kitapla karşı karşıyayız. Okuduklarımızın gerçek olması, elbette okurlarda merak duygusu uyandırıyor. Döneme ve konuya ilgi duyanlar için dikkat çekici bir eser olan Talat Paşa’nın Son Günleri’ni, GUFO Yayınevi seksenli yılların meşhur TV dizisine olan benzerliği nedeniyle Duvardaki Kan adıyla yayınlamış.
Duvardaki Kan
Duvardaki KanArif Cemil Denker · Gufo Yayınları · 20232 okunma
Görülüyor ki Ermenistan'da Ermenilere karşı yalnız bir taraftan bir katliam tertip edilerek Ermenilerin mahvına çalışılmamış, bilakis iki taraf arasında sırf Ermenilerin Türkleri mahvetmek için Rusya tarafına geçmelerinden ve Türkiye'de ihtilal çıkararak memleketi zayıf düşürmek için yaptıkları tertibattan dolayı vukua gelen karşılıklı bir mukatele yapılmıştır. Ermenilerin Vilayeti Şarkiye'nin Rus istilası altında bulunduğu müddet zarfında Türklere karşı yaptıkları zulümler nazarı dikkate alınacak olursa bu mütekabil mukatelede herhalde Türkler zararlı çıkmışlardır. Maalesef ki hiçbir kimse Türklerin maruz kaldığı o felaketlerden bahsetmek istemez.
Sayfa 154Kitabı okudu
Ermeni Meselesi
Talat Paşa Mukaddemei Hatırat'da da yazdığı gibi Ermeni techirini takip eden esef verici vakıaları inkar etmemiştir. Bununla beraber mezkur hadiselerin müsebbibi olarak yine Ermenileri göstermiş ve onlların Türk Milletine karşı yaptıkları fenalıkları yekdiğeriyle mukayese ettikten sonra Ermenilerin davacı olarak hiçbir mahkeme huzuruna çıkmaya hakları olamayacağı neticesini çıkarmıştır.
Sayfa 145Kitabı okudu
162 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.