Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bahadır Kurbanoğlu

Bahadır KurbanoğluŞeyh Said yazarı
Yazar
8.3/10
16 Kişi
49
Okunma
9
Beğeni
2.003
Görüntülenme

Bahadır Kurbanoğlu Gönderileri

Bahadır Kurbanoğlu kitaplarını, Bahadır Kurbanoğlu sözleri ve alıntılarını, Bahadır Kurbanoğlu yazarlarını, Bahadır Kurbanoğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
484 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
İmam Bacuri mübarek...
Konuyla ilgili daha önceden okuduğum kitaplar olmasaydı anlamakta çok fazla güçlük çekerdim açıkçası. Çünkü arka kapakta yazdığı gibi " Bu çalışmanın yapılış amacı hem bu dönemi ve ardından gelen gelişmeleri analiz etmek, hem de gerek Cumhuriyet döneminde gerekse günümüze Şeyh Said kıyamına yönelik serdedilen Kemalist,komünist, sosyalist, Kürt, ulusalcı ve İslamcı politik tahlillerin anakronik yönlerini ortaya koymaktır." Yani yazar mübarek İmam Bacuri gibi önce bütün yönleriyle konuyu ele alıp her türlü kesimin görüşünü dile getirdikten sonra bu şazdır diyerek esah kavli ortaya koyuyor. Niye mi imam Bacuriye benzettim çünkü İbn-i Kasım üzerine yazdığı şerhte konuyu her türlü yönüyle ele alıp bütün görüşleri açıklar sonra bu şazdır der görüşü çürütür İmam Bacuri. Yazar da yukarıda adı geçen tüm kesimlerin şeyh Sait hadisesi ile ilgili görüşlerini ele alır, sonra tek tek çürütüp ortaya sade gerçekliği bırakıyor
Şeyh Said: Bir Dönemin Siyasi Anatomisi
Şeyh Said: Bir Dönemin Siyasi AnatomisiBahadır Kurbanoğlu · Ekin Yayınevi · 201830 okunma
TÜRK ULUSALCILIĞINDAN KLONLANARAK GELİŞEN KÜRT ULUSALCILIĞI
Kemalistler "başarmışlardı"! Attıkları tohumlar hem ülke sathında, hem de ülke dışında yeşermiş, halkları asırlardır bir arada tutan İslam'a ve değerlerine düşmanlığa dayalı katliam, tecavüz, Tedip, Tenkil, tehcirlerle oluşturulan mezarimden kendini taklit eden nur topu gibi bir ulusalcılık daha türemişti. Abdülmelik Fırat'ın da Uğur mumcu'ya dediği gibi; Bu konuda da başöğretmen M.K. olmuştu!
Sayfa 386Kitabı okudu
Reklam
"salkım salkım isyancı sallanan darağaçları yeşertmek'le övündü...." "Gözümüzün önünde bir çok babayiğit insanı, adi bahanelerle suçsuz yere kurşuna dizdiler. Ellerini bağlayıp, kaya üzerinde hedefleyip kurşunlarla cesetlerini paramparça ettiler. Köyün delikanlılarını evlere doldurup ateşe verdiler. Köyün yiyeceğini alıp buğdayın yaktılar". "Ordu köyleri yakıyor. o yıldan bahsedilirken 'sala şewate' diye anılıyor."
Sayfa 336Kitabı okudu
Kıyamın Bastırılmasının Ardından Tenkil,Taktil,Tehcir Yoluyla Tedip
"...Paşalardan Hatip bey, binbir güçlükle M.K. huzuruna çıkıyor : 'Paşam biliyorsunuz size bağlılığımı ve saygımı. Biz sizinle şeyh Saide vurduk; onlar bizden öldürdü, Biz onlardan öldürdük. Şimdi bizi Assan, bize ağır gelmez, fakat sen biz onlarla bir yaptın. sürdün. Bu ağrımıza gittiği için sana geldik' . M.K.,'Hatip bey, sen akıllı bir adamsın. Bir insan ki milletine haindir; ondan hayır gelmez. Hadi gidin' diyor, kovuyor."
Sayfa 375Kitabı okudu
...Tarihi hakkıyla anlamaya çalışanlar, bugüne ilişkin kendi gerçeklerine yönelik de sahici bir çabanın içerisine girmiş olurlar...
Sayfa 294Kitabı okudu
... Oysa gerçekler, hiç sahip olmadıkları nitelikler üzerinden övülmeyi değil, anlaşılmayı beklemektedir...
Sayfa 294Kitabı okudu
Reklam
Bir yerde İslam adına bir özgürlük ve onur mücadelesi var ise, orada kara propaganda mutlaka devrededir. Ve bu kara propagandanın işbirlikçileri birbirlerine karşıt gibi görünen aynı çevrelerdir..
Sayfa 217Kitabı okudu
"Cumhuriyet, daha dün en zor dönemlerinde stratejik müttefikleri olan Kürtleri unutmuş, önde gelen alimlerini idam ettmiş, böylece tarihsel bir sorunu çözdüğünü sanmıştır... Sadece Kürtler değil, Türkler ve cumhuriyette böylelikle oyuna gelmiş olacaktır."
Sayfa 157Kitabı okudu
"... Şeyh Sait aile geleneği olarak yüzlerce seneye dayanan bir harsın, bir kültürün mirasçısıdır. Bu kültür medrese ekol yoluyla aldığı bilgi ile İslami bir hayat yaşamış ve İslami bir düşünce taşımıştır. Ve bu düşüncesini çevresine, yakınlarına, kitlesine sunmuştur. Misyonu budur şeyh Saidin. Bunun dışında bir misyon ona yüklemek yanlış olur. Şey Saidin yaşadığı mıntıka kürdistan'dır. O mıntıkada yaşayan insanlar ise kürt'tür. Kendine göre dilleri ve kültürleri var bu insanların. Ama buna rağmen asırlarca Osmanlı imparatorluğu ile iç içe yaşamışlar. Bu atmosfer içerisinde batıdan gelen nasyonalist eğilimler nasıl ki, Türkiye'de jön Türklerle Türkiye'ye intikal etmişse, Kürt kökenli olanların bir kısmında da Kürt nasyonalizmi Fikri doğmuştur. Gerçek şu ki, Kürtlerle Türkleri bir arada tutan en büyük unsur dindir. Herkes milli Kurtuluş hareketi içerisinde yeniden geçmişe yer almışlardır. Hiçbiri kürdün ihanetine rastlanmamıştır... Fakat Kurtuluş Savaşı'ndan sonra devleti kuranlar tamamen batıyı hedefleyince, İslam'ın ana prensiplerinin dışında kayıldığı görülünce doğudaki din bilginleri,ağalar,beyler olsun, inançlı insanlar olsun eskiden itibar etmedikleri Bu fikre sıcak bakmışlardır. Şeyh Saidin o zaman yanına gelen batıda yetişmiş, batı düşüncesine sahip, Harbiye,Tıbbiyede okumuş sosyal bilimler sahibi bazı zatlar Şeyh Said hadisesinde Bu yönüyle girmişlerdir. Şeyh Sait hadisesi kendisinin de mahkemelerindeki ifadelerinden anlaşıldığı gibi planlanmış, hazırlamış, örgütlenmiş bir plan değildir. Ve Hadise asıl mecrasından çıkarılmıştır.... A.Melik Fırat
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
"Şeriat-ı Ğarayı Muhammediye"den bahseden, hilafetin kaldırılmış olmasından duyduğu ızdıraptan söz eden bir şahsiyetin (şeyh said) nasıl olup da "din ve hilafet yalanıyla 400 yıldır aldatılıyoruz"diye başlayan bir metne imza atacağına inanılır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Şeyh Said'in İslami kimliğiyle uzaktan yakından hiçbir bağı olmayan sözde ulusalcılar, hakkındaki bütün arşivler kapalı olan şeyh Sait hadisesi ile ilgili atıp tutarken; "hayatımı kürtlük için kurban ediyorum" "Hiç şüphemiz yoktur ki yarın torunlarımız da sizleri yok edecek" "Yok olsun Türkler" "Verdiğiniz ders sayesinde torunlarımız öcümüzü alacaklardır" Bu sözlerde ilginç bir ortaklık göze çarpmaktadır: torunlar! Yani sonraki nesillere mesaj içeren bir söylem, her kesimden şahsiyete teşmil edilmektedir."ulus","Kürt ulusu","vatan","kürtlük için kurban olmak"ve yine ortak"Türk karşıtı" öznelliğinde "Kürt kimliği". Bu sözler ve kullanılan kavramların 1925'leri yansıttığı oldukça tartışmalı. Daha modern, Çağdaş retorikler olarak dikkat çekmekte. Üstelik arşivleri hala muamma olan bu bilgileri nasıl elde edildiği de kaynak itibariyle gayet sorunlu.
Artık ülke genelinde kendi elleriyle oluşturdukları ciddi bir "Kürt sorunu" vardı ve tüm ülke satındaki muhalefetin şeyh hadisesi ile bağ-kurularak bitirilmesi amaçlanıyordu.
Öyle asılsız bir itham ki, mahkeme heyetinin zihnindeki şüphelere uygun ifadeler olmaktan başka bir anlam ihtiva etmektedir...
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.