Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cahit Tanyol

Cahit TanyolKurtuluş ve Fetih Destanı yazarı
Yazar
8.4/10
11 Kişi
64
Okunma
10
Beğeni
2.506
Görüntülenme

Hakkında

Şair ve yazar, sosyolog, akademisyen, profesör (D. 1914, Nizip / Gaziantep - Ö. 11 Ağustos 2020, İstanbul). Şair ve çevirmen Tuğrul Tanyol’un babasıdır. Nizip Cumhuriyet İlkokulu (1926), Adana Öğretmen Okulu (1931), Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Edebiyat Bölümü (1935), İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü (1944) mezunu. Türkçe, edebiyat ve felsefe öğretmeni olarak Yozgat Lisesi (1936), Çorum Ortaokulu (1937), İzmir Tilkilik Ortaokulu (1938-40), İstanbul Eyüp Ortaokulu (1940-44), Taksim ve Haydarpaşa liselerinde (1945) görev yaptı. 1944’te “Schopenhauer’da Ahlâkın Temeli” adlı tezi ile yüksek lisansını bitirdi ve 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine sosyoloji asistanı olarak girdi. “Haz ve Elemin Ahlâkta Yeri” adlı çalışmasıyla (1949) doktorasını tamamladı ve “Örf ve Adetler Sosyolojisi Açısından Sanat ve Ahlâk” adlı takdim tezi ile (1953) doçent, 1961 yılında profesör oldu. Öğretim üyeliği ile birlikte 1972-82 yılları arasında Sosyoloji Enstitüsü Müdürlüğü ve bölüm başkanlığı yaparak emekliye ayrıldı. Prof. Cahit Tanyol, üniversitedeki görevi sırasında bilimsel yetersizliklerini ileri sürerek, Turhan Yörükân ile Ayda Yörükân adlı iki asistanın üniversiteden ihracını istemişti. Bunun üzerine bu iki asistan da bir bildiri yayımlayarak, Tanyol’un bilimsel yetersizliğini ileri sürdüler. İddialar basında yankı bulunca olay bir çatışma düzlemine taşınarak yazarlar arasında uzun süre tartışma konusu oldu. Olay, Türkiye Büyük Millet Meclisine kadar intikal etti. Tanyol’un “Gurup, Taşbaşta Akşam” başlıklı ilk şiirleri İsmail Habip Sevük’ün Adana Maarif Emini iken çıkardığı Maarif Mecmuası’nda yer aldı. Şiir ve yazıları, 1928 yılından 1932 yılına kadar Servet-i Fünûn, Yenilik, İçtihat; sonraları Aramak, Varlık, Değirmen (1942-44, 12 sayı), Akademi, İnsan, Aile Küçük Dergi, Yeni İnsan, Yön, Hisar, Realite, Türk Yurdu dergilerinde yayımlandı. Yeni Sabah, Cumhuriyet, Milliyet, Son Telgraf, Güneş sürekli olarak yazdığı gazetelerdir. Fransızca ve Türkçe yayımlanan Realite dergisinde çıkan Seyahate Davet adlı şiiriyle birincilik kazandı. 1957 yılından itibaren İngiltere, Fransa ve İspanya’yı gezip gördü. Bu ülkelerde düzenlenen uluslararası sosyoloji kongrelerine katıldı. Tanyol, Cumhuriyet, Milliyet, Güneş Sabah gibi gazetelerde yazdığı köşe yazılarından bir bölümünü 2014’te ‘Sancılı Toprak’ adıyla okuyucuyla buluşturdu. Son olarak 1991-2003 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ders verdi Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Türk Sosyolojisi Derneği, Yahya Kemal’i Sevenler Derneği, Turing Kulübü üyesiydi. Vefatı: Prof. Dr. Cahit Tanyol, 11 Ağustos 2020 günü sabahı İstanbul Kadıköy Moda'da bulunan evinde, 106 yaşında vefat etti. Tanyol’un cenazesi 14 Ağustos Cuma günü ikindi namazını müteakip Kadıköy Moda Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.
Unvan:
Türk yazar, akademisyen
Doğum:
Nizip, Gaziantep, 1914
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 11 Ağustos 2020

Okurlar

10 okur beğendi.
64 okur okudu.
2 okur okuyor.
58 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Düşüncemde bir dumanlanma, duygularımda bir donukluk, içimde bir ağlaşma var. "Nasıl olur?" bile diyemedim?.. Ağlamam, bağırmam gerekirdi, suyu çekilmiş bir ağaç gibi boştum.
Sayfa 229 - Piya Art YayınlarıKitabı okudu
Rast dibêje:))
Çünkü bir insan ancak kendi öz dilinin içinde samimi olabilir.
Sayfa 42 - Piya Art YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Şairin bedduası yaydan çıkan bir ok gibi düşmanı yere serer."
Altın Kitaplar Yayınevi
"Hukuk hiçbir zaman keyfi, kişisel arzulara göre düzenlenemez. Kişisel istekler hukukta kural olduğu zaman bu despotizm olur. Hukukta sınıf çıkarları korunduğu zaman aslında bu devleti değil, sadece belli sınıfların baskısını ve özgürlüğünü temsil eder. "
Altın Kitaplar Yayınevi
"...ahlak, hükmünü kayıtsız şartsız yerine getirir. 《Şöyle hareket edersen ileride mükafat göreceksin, aksi takdirde cezalanırsın》gibi bir hüküm gerçek anlamıyla ahlaklı olmaktan çok uzaktır ."
Altın Kitaplar Yayınevi
Şimdi eşyada ıssızlığı kalmış unutulmanın!
Cahit Tanyol
Cahit Tanyol
limana dönseydi gemi
“Ne çare akan su geri vermiyor aldığını Dalgalar istediği kadar vursun karaya. Kudretinden ne eksilirdi, Tanrım! Gençlik yıllarımıza!.. Alıp götürseydin bizi Limana dönseydi gemi."
Cahit Tanyol
Cahit Tanyol
Reklam
limana dönseydi gemi
Ne arayan, ne soran var şimdi. Bahçeler darmadağın Herkes çekilmiş kendi yalnızlığına Ölümün hasat mevsimidir sonbahar Tadı yok ortalığın...
Cahit Tanyol
Cahit Tanyol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
127 syf.
·
Puan vermedi
Merhabalar dostlar:) Bildiğiniz üzere ülkemizde çözülemeyen bir kürt sorunu var. Yazar bu kitapta objektif bir şekilde bu konuya değinmiş. Geçmişten bugüne türkler ile kürtlerin geldiği noktadan bahsetmiştir. Dış güçlerin etkisi, şeyh Said isyanı ve tarihin tekerrürden ibaret olduğunu gösteren daha birçok olay. Üzülerek okudum yaşanılanları düşündükçe. Keşke mutsuz bir Türkiye değil de birbirine kenetlenmiş bir Türkiye olabilseydik. Geçmişte İngiltere ve Ermenilerin şimdi ise Amerika'nın oyunlarına gelmeseydik. Daha farklı bir Türkiye olabilirdik. Dolduruşa çabuk gelen bir halk olmadan sorun değil de çözüm odaklı olabilseydik o zaman beyaz zambaklar ülkesi olurduk. Herkesin okuması gereken bir kitap. Yazarımıza bu farkındalık dolu eser için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın..
Türkler ile Kürtler
Türkler ile KürtlerCahit Tanyol · Gendaş Yayınları · 19992 okunma
102 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı okurken İstanbul’un fethi adeta gözlerimin önünde canlandı desem abartmış olmam sanırım. Kitap bir fetih filminden daha fazla tat verdi. Kitabı hediye eden ağabeyin dediğine göre kitabın yazarı Cahit Tanyol bu kitabı yazarken 52 gün İstanbul surlarında yatmış. Bu bilgi beni kitap kadar olmasa da oldukça etkiledi. keşke bu kitabı İstanbul surlarında okuma imkanım olsaydı.
Kurtuluş ve Fetih Destanı
Kurtuluş ve Fetih DestanıCahit Tanyol · Pozitif Yayıncılık · 200417 okunma
102 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
106 yaşında vefat etmiş yazar Cahit Tanyol’un kitabı. Kendisiyle tanışmadım ancak 2010 yılında imzaladığı kitabını okumak bugüne nasipmiş. Bodrum’da hazine avukatı iken tapuda isim tashihi davası olan, bacağı kırık bir kadın gelmişti. Hazine (tapu müdürlüğü) o davalarda yasal hasımdır. Arsasının tapusu üzerinde bir isim üzerinde yanlışlık olduğu ve düzeltilmesi halinde satıp, ameliyat olacağını, acil işinin görülmesi gerektiğini söyledi. ben de hakimle görüşüp duruşmayı yaptırmış ve kararın verilmesini sağlamıştım. işi beklediğinden çabuk görülmüştü. Kadın benim bu yardımdan çok etkilenmiş 96 yaşındaki yaşlı babasından iki tane kitap imzalayıp getirmişti. ben ozamanlar yazarın önemli bir yazar ve düşünür olduğunu bilmiyordum kitabını okuduktan sonra gerçekten bilinmeyen bir çok yazar içinde Cahit Tanyol’un da değerli bir yazar olduğunu gördüm. Beklediğimden iyi bir kitaptı. Gerçekten de kuruluş ve fetih destanı göreceksiniz bu kitapta. Destan diyoruz ama aslında bildiğiniz gerçekler bunlar. Maalesef bu değerli yazar her fani gibi 106 yaşında uzunca bir ömür sürdükten sonra bu dünyadan göçüp gitmiş. Geriye harika kitaplar bırakmış. Ben ne kadar yaşarım bilmiyorum. Allah bilir. Lakin iyi eserler, güzel kitaplar yazarak insanlığa bunları miras bırakarak bu dünyadan göçüp gitmek istiyorum ebedi dünyaya.
Kurtuluş ve Fetih Destanı
Kurtuluş ve Fetih DestanıCahit Tanyol · Pozitif Yayıncılık · 200417 okunma