Claire Parnet

Diyaloglar yazarı
Yazar
9.3/10
3 Kişi
24
Okunma
1
Beğeni
2.200
Görüntülenme

Claire Parnet Sözleri ve Alıntıları

Claire Parnet sözleri ve alıntılarını, Claire Parnet kitap alıntılarını, Claire Parnet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yolun da ne başı vardır, ne de sonu. Yoksa bu bir yol olmaktan çıkardı; sadece ortada olan bir yol vardır. (...) İşte köksap denilen veya ayrık otu budur. Ağaçlar, embriyonlar, ken­di genetik ön-oluşlarına veya yapısal yeniden örgütlen­melerine göre büyümektedirler. Ama ayrık otu bu de­ğildir: kanaatkar olması sayesinde taşar.
Bir yolda, bir çizgide önemli olan daima ortasıdır, ne başı ne sonu önemlidir. Hep bir yolun ortasındayız, bir şeyin'ortasındayız.
Sayfa 48 - BağlamKitabı okudu
Reklam
Sorular genelde bir geleceğe (veya bir geçmişe) doğru gerilmişlerdir. Kadınların geleceği, devrimin geleceği, felsefenin geleceği vs. Ama, bu sırada, bu sorular üzerinde dönüp durulurken, hiç farkına varılmayan oluşlar sessizlik içinde işlevlerini yürütürler. Evrensel veya kişisel, tarih terimleri ile çok düşünüldü. Oluşlar (Devenirs), bunlar coğrafyadır, yönlerdir, yönlendirmelerdir, girişler ve çıkışlardır. Kadınlarla karışmayan geçmişleri ve gelecekleriyle bir kadın-oluş vardır, kadınların, tarihlerinden, gelişimlerinden ve geleceklerinden çıkmaları için, önce bu oluşa girmeleri lâzımdır. Devrimin geleceği ile aynı şey olmayan bir devrimci - oluş vardır ve bu zorunlu olarak militanlardan geçmez. Tarih felsefesi ile hiç bir ilgisi olmayan ve felsefenin tarihinin hiç bir yere sınıflandıramadığı yerden geçen bir filozof - oluş vardır.Oluş asla taklit değildir, gerçekte adil de olsa, ne bir modele, ne de tıpkısı gibi yapılmaya benzer. Ona doğru gelen, ya da bir şeyin gelmesi gerekli olan, ondan yola çıkılan bir terim yoktur. Ne de birbirleriyle değiş tokuş yapan iki terim vardır. «Oluştuğun ne?» sorusu özellikle aptalcadır. Çünkü biri oluşmaktaysa oluştuğu şey de en azından kendisi kadar değişmektedir. Oluşlar ne taklit görüntüleri, ne de benzeşmelerdir, ama ikili kapmalar, paralel olmayan evrimler, iki saltanat arası düğünlerdir. Düğünler daima doğaya karşıdır. Düğünler bir çift’in tersidir. İkili işleyişler yoktur: soru-cevap, erkek - dişi, insan - hayvan, vs. Böyle de olabilir, bir söyleşi yalnızca bir oluşun bıraktığı izdir.
Sayfa 16 - BağlamKitabı okudu
"Yaram benden önce de vardı ben onun yeniden doğması için dünyaya geldim.
Sayfa 94 - Bağlam Yay.Kitabı okudu
Müzik bir andıç * karşılığıdır (anti- memoire). Onun için birçok oluşlarla doludur, hayvan oluş, çocuk-oluş, molekül-oluş. Steve Reich her şeyin müzikte hareket halindeyken algılanmasını ve bu süre­cin tamamen işitilmesi lazım geldiğini vurgular: aynı zamanda da bu müzikte bize bütün farklı hızlılıkları algılatan, en yavaş olanı değil midir? Bir sanat eseri en azından saniyeleri göstermelidir. Bu tıpkı saptayıcı plan gibidir. İmge de olanın hepsini bizim algılamamızı sağlayan bir araçtır.
(*) Unutulmaması gereken şeyleri yazmaya yarayan takvim şek­ linde bir defter. (Ç.N.)
Psikanalizden önce yaşlı insanların iğrenç mani­lerinden sık sık bahsedilmekteydi; psikanaliz ile çocuk­su ahlaksız eylemlerden bahsedilir olundu. Biz bunun tersini söylüyoruz: Bilinçdışımız yoktur ve asla bir bilinçdışına sahip olmadınız. O «Ben»in başına gelmesi gereken bir «böyleydi»nin yerini alan şey değildir.
Reklam
89 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.