Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

E. Semih Yalçın

E. Semih YalçınTürkiye Cumhuriyeti Tarihinin Kaynakları yazarı
Yazar
Derleyen
8.6/10
21 Kişi
79
Okunma
7
Beğeni
2.154
Görüntülenme

E. Semih Yalçın Sözleri ve Alıntıları

E. Semih Yalçın sözleri ve alıntılarını, E. Semih Yalçın kitap alıntılarını, E. Semih Yalçın en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu eser dünya görüşünü pekiştirmekten ziyade bilgelik kazandırır.
Atatürk'e göre din bir vicdan meselesidir. Dine saygı, inanan kişinin haklarına saygının bir sonucudur. Buna en güzel delil Atatürk'ün şu sözleridir: "Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyoruz."
Sayfa 432 - Berikan Yayınları
Reklam
SAKARYA MUHAREBESİ
"Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça tek olunamaz. Onun için küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük büyük her birlik ilk durabildiği noktada yeniden düşmana cephe kurup savaşa devam eder. Yanındaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler ona tabi olamaz. Bulunduğu mevzide sonuna kadar dayanmaya ve karşı koymaya mecburdur." Sakarya Savaşı sırasında söylenmiş olan bu söz, esasen Milli Mücadele ruhunun bir ifadesinden başka bir şey değildir. Zira Milli Mücadele boyunca fakrüzaruret içerisinde oluşturulan ordunun istenilen başarıyı ve zaferi kazanabilmesi için Mehmetçik'in vatanın her karış toprağını kanıyla savunması gerekecektir. Dipnot: Sakarya Muharebesi'nde tarafların askeri güçleri şöyleydi: Yunanlar: 90.000 piyade tüfeği, 700 makineli tüfek, 300 top, 20 uçak ve 1500 kişilik süvari kuvvetine sahiptirler. Türkler: 2500 subay, 45.000 piyade tüfeği, 240 makineli tüfek, 175 adet çeşitli çapta top ve 4500 süvari ile 2 uçak.
Sayfa 268 - Berikan yayınevi
"Hamdolsun, İstanbul'u da kurtardık."
Mustafa Kemal Türk askerinin ruh halini şöyle ifade eder: "Biz kişilerin kahramanlık sahneleriyle ilgilenmiyoruz. Yalnız size Bombasırtı hadisesini anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre, yani ölüm muhakkak... Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulamamacasına kamilen düşüyor. İkinciler onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar gıpta şayan bir soğukkanlılık ve tevekkül biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir korku ve endişe bile göstermiyor, sarsılmak yok. Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, Cennet'e girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelime-i şahadet getirerek yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kudretini gösteren hayrete değer ve tebrike yaraşır bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesi'ni kazanan bu yüksek ruhtur." Yine boncuk gözlümün şu meşhur ve ünlü sözlerini yazmadan geçemeyeceğim.. "Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir." -Mustafa Kemal ATATÜRK
Sayfa 104 - Berikan Yayınları
Tarih araştırmalarından vazgeçilmeyecek hususlardan birisi de belge yayınıdır
İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi, cumhuriyet tarihimizde fevkalade önemli bir mevkiye sahiptir. İlk meclisin fevkaledeliği, farklı ve zıt fikirlere sahip milletvekillerinden meydana gelmiş olmasına rağmen ülke savunması ve bütünlüğü konusunda tek bir ses ve tek bir yürek olabilmesidir. Bu temel hassasiyetine bağlı olarak ilk meclisin diğer özelliklerini de şu şekilde sıralayabiliriz: 1) Bu Meclis her şeyden önce milli bir meclistir. Meclis üyeleri tamamıyla Türklerden oluşmuştur. Bundan dolayı da "Meclis-i Kebir-i Milli" adını almıştır. 2)Meclis demokratik bir ruha sahiptir. 3) Olağanüstü hal meclisidir .Yasama, yürütme ve yargı kavramlarını temel güçler olarak benimsemiş olmakla beraber bu güçleri kendi bünyesinde toplamıştır. 4)İdealist ve fedakar bir meclistir. 5)Şüphesiz kahraman bir meclistir. Kısaca, ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk milletinin tarihteki mevkiine paralel yüksek seviyeli bir Meclisti.
Sayfa 241 - Berikan yayınevi
Reklam
"Ya Bağımsız Oluruz, Ya Bağımsız Ölürüz!"
Sivas Kongresi ..... Netice itibariyle manda fikrini Mustafa Kemal Paşa, şiddetle reddedecek ve "Biz azınlıkta kalsak da mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya İstiklal Ya Ölüm!" diyecektir.
Sayfa 197 - Berikan yayınevi
Misak-ı Milli, milli iradeyi temsil eden milletvekillerinin namüsait şartlarda ortaya koyduğu bağımsızlık bildirgesidir. Misak-ı Milli ne bir efsane ne de tarihin derinliklerinden gelen bir destandır. Türklerin var olduğu devirlerden itibaren karakterinde mevcut olduğuna inandığımız istiklal fikrinin bir Türk yurdunun sınırlarını tespit eden ve günümüzde de iç ve dış siyasette canlılığını muhafaza eden fevkalede önemi haiz hukuki ve siyasi bir vesikadır.
Sayfa 237 - Berikan yayınevi
Hayat Mecmuası Dergisi
"Gençlik Büyük İnkılaba olan borcunu ödemek zorundadır. Bu borç ancak şuurlu bir milletle ödenir. Bunun için ilim son derece önemlidir."
Sayfa 160 - Hayat Mecmuası Dergisi'nin çıkış amacının açıklanmasıKitabı okudu
92 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.