Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

E. Semih Yalçın

E. Semih YalçınTürkiye Cumhuriyeti Tarihinin Kaynakları yazarı
Yazar
Derleyen
8.6/10
21 Kişi
79
Okunma
7
Beğeni
2.149
Görüntülenme

E. Semih Yalçın Sözleri ve Alıntıları

E. Semih Yalçın sözleri ve alıntılarını, E. Semih Yalçın kitap alıntılarını, E. Semih Yalçın en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mondros Mütarekesi
25 maddelik bu mütareke, maddeleri bir yana kelime manası ile de bir "ateşkes" olmaktan çok uzak, tam anlamıyla bir işgal ve paylaşım anlaşmasıdır. Mütarekenin en çok tartışılan maddeleri 7 ve 24. maddeler olmuştur. 7. madde anlaşmaya "şartsız teslim" karakteri verirken müttefiklerin istedikleri stratejik bölgeleri işgal hakkına sahip olmaları ise oldukça endişe vericidir. 24. madde de yer alan Vilayet-i Sitte'den kasıt ise Doğu Anadolu'da bulunan altı vilayettir. Mütarekede Ermenistan'a aidiyeti hakkında açıkça bir hüküm mevcut değilse de İtilaf Devletleri tarafından altı Ermeni vilayeti olarak düşünülmektedir. Ateşkesin İngilizce metninde bu altı vilayetten, altı Ermeni vilayeti şeklinde bahsedilmesi, Osmanlı Devleti'nin toprakları üzerinde bir Ermeni devleti kurulması hususunda İtilaf Devletleri'nin kesin kararlı olduğunu göstermektedir.
Sayfa 123 - Berikan Yayınları
"Ölüme gülerek giden bir başka millet yoktur."
Liman Von Sanders, Çanakkale'de Türk askerinin tükenmez azmini, vatan sevgisinin derecesini, cesaret ve fedakarlıklarını şu şekilde anlatmaktadır: "Çoğu yarı çıplak, yarı açtılar. Haftada bir öğün kemikli bir parça et verilebiliyordu. Nebat yağında haşlanmış buğday kırığı yiyorlar, sıhhi vasıflardan mahrum su içiyorlar, taş üzerinde yatıyorlar, güneşe, fırtınalara, soğuğa, yağmura karşı korunmamış siperlerde, çamur ve toz içinde günler geçiriyorlar. Fakat dünyanın bütün vasıta ve imkanlarına sahip düşmanlarını buldukları zaman aslanlar gibi dövüşüyorlardı. Bu ne gösterişsiz, nümayişsiz bir yurt sevgisiydi. Arkalarında fakir bir vatan toprağı duran bu insanlar savaş boyunca birer kahramandılar. Ölüme gülerek giden bir başka millet yoktur. Bu hasletleri sebebiyledir ki, hürriyetlerini en ağır bedelle ödüyorlar, esaret bilmiyorlardı."
Sayfa 103 - Berika Yaynıları
Reklam
Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti'nin küçük devletçikler karşısında bile duramayacak kadar gücünü kaybetmiş olduğunu göstermesi kadar Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti'ne karşı kaybeden küçük devletleri dahi siyasetten koruduklarını göstermesi bakımından önemli ve değerlendirilmesi gereken savaşlardır.
Sayfa 93 - 1.Baskı 2008 Berikan Yayınları
100 yıl sonrasını görmek…
“Efendiler, dış siyasetin en çok ilgili bulunduğu ve dayandığı temel, devletin iç teşkilatıdır. Dış teşkilatın iç teşkilatına uyarlı olması gerekir. Batıda ve doğuda başka başka karaktere, kültüre ve mülke sahip birbirinden farklı unsurları tek sınır içinde toplayan bir devletin iç teşkilatı olamaz. Böyle bir devletin iç teşkilatı özellikle milli olmaktan uzak olduğu gibi, siyasi ilkesi de milli olamaz.”
İttihat ve Terakki'nin yeraltı teşkilatı ise Karakol Cemiyetidir. Karakol Cemiyeti, Milli mücadele yıllarında İstanbul'da kurulan ilk ve en önemli gruplardan biridir. Enver ve Talat paşaların direktifleri ile kurulmuştur.
İlim, akıl ve tecrübe ülkücüğün ruhunu oluşturur.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
Beni Türk hekimlerine emanet ediniz. Mustafa Kemal Atatürk
1897 yılında Osmanlı-Yunan savaşı başlamıştır. Türk kuvvetleri Yunanları büyük bir bozguna uğratmış, Yenişehir ve Tırnova ele geçirilmiştir. Osmanlı ordularının artık Atina'ya girmeleri için hiçbir engel kalmamıştı. Ancak yine Avrupa devletleri araya girmişler ve mütareke yapılmıştır. 93 Harbi yenilgisinin verdiği ezikliğin hüküm sürdüğü, Mısır,Tunus ve Kıbrıs gibi vatan topraklarına birer bahane ile el konulduğu ve devletin hiçbir şey yapamadığı bir sırada kazanılan bu zafer, Türk toplumunu sevindirmişse de Osmanlı Devleti artık Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan gibi devletlerle bile baş edemez bir duruma düşmüştür. Son dönemlerdeki olaylar göstermiştir ki Osmanlı Devleti, bu devletçikler karşısında bir başarı elde ettiği zamanlarda ise bu devletlerin arkasındaki büyük devletleri karşısında bulmuştur.
Sayfa 89 - Berikan yayınları, 1.Baskı, 2008
Osmanlı Fikir Akımları-Batıcılık
Batıcılık fikrinin ideolojik-doktriner bir hareket olmadığı, birçok bakımdan devlet yönetimini ve diğer fikirleri savunan aydınları etkilemiş olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Bu fikri savunan aydınların, özellikle Osmanlı toplumunda dogmatik düşüncenin yıkılması, laik anlayışının kabul görmesi, modern mekteplerin açılması ve Batı'nın tanınması bağlamında önemli katkıları olmuştur. Ancak gayesi iyi tespit edilemeyen bu fikrin sistematik hale gelmediği ve Osmanlı Devleti'nin yıkılmasını önlemek yönünde aksiyoner bir ideolojiye dönüşemediği bilinmektedir.
Sayfa 82 - Berikan yayınları, 1.Baskı, 2008
Wilson Prensipleri Cemiyeti
Mondros Mütarekesi'nin ağır hükümleri ve Türkiye'nin İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmeye başlanması, bazı aydınları çaresizlik ve moral çöküklüğüne uğratmış, kurtuluşu "büyük bir devletin himayesi altına girmekte" görmelerine sebep olmuştur. Bu kişiler, kurtuluşu, parası çok ve Türkiye ile sürtüşmesi olmayan ABD'nin mandaterliğinde görmüşlerdir. 4 Aralık 1918 günü İstanbul'da Vakit gazetesinin bürosunda faaliyetlerine başlayan cemiyet, başkan Wilson'a bir muhtıra göndererek Türkiye'nin parçlanmasına izin verilmemesini istediler. Cemiyet üyeleri ABD sayesinde hür, güçlü, kültürlü ve refah içinde bir "Küçük Amerika" benzeri Türkiye yaratılacağına inanıyorlardı Bu muhtıranın milli düşünce ve inançtan uzak, kendi kendini yönetemeyeceğini düşünen ve acizlik gösteren bir anlam ifade ettiği açıktır. .... Bu cemiyet bünyesinde Ali Kemal, Refik Halit Karay, Halide Edip, Yunus Nadi, Celal Nuri İleri ve Ahmet Emin Yalman gibi isimleri barındırıyordu.
Sayfa 169 - Berikan Yayınları
92 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.