Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Emrah Gülsunar

Emrah GülsunarJakobenizm ve Kemalizm yazarı
Yazar
9.5/10
2 Kişi
15
Okunma
3
Beğeni
3.119
Görüntülenme

Hakkında

1987 yılında İstanbul’da doğdu. 2005 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat bölümünde 2011 yılında tamamladı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi yüksek lisans programına başladı; 2014 yılında programı bitirdi. 2012 yılından beri TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca, tarih, sosyoloji ve siyaset bilimi disiplinleri üzerine çalışmalar yürüttüğü doktorasını, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde sürdürmektedir. Çeşitli derleme kitaplarda makaleleri; dergi ve internet sitelerinde güncel konular üzerine yazıları yayımlanmıştır.
Unvan:
Sosyal Bilimci - Akademisyen - Yazar
Doğum:
İstanbul, 1987

Okurlar

3 okur beğendi.
15 okur okudu.
25 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kemalizm, çözülmekte olan çok-uluslu bir imparatorluğun kalıntıları üzerine ulusal, laik ve Batılılaşmış bir burjuva cumhuriyeti kurma projesinin temel ve resmi ideolojisidir. Kemalist hareketin Bağımsızlık Savaşı'nda toplumsal tabanı, Müslüman-Türk taşra eşrafı, tüccarı ve büyük toprak sa­hiplerinden oluşmuştur. Ancak zamanla bu hakimiyet biçimi, egemen sınıfların (burjuvazinin ve büyük toprak sahiplerinin) imtiyazlarının korunduğu, buna karşılık yürütme gücünün burjuvazi ve toprak sahipleri adına asker-sivil bürokratlara dev­redildiği, diğer bir deyişle Kemalist devlet aygıtının toplumsal sınıflardan "göreli" özerkleştiği bir tür Bonapartizme dönüş­müştür (Kurtuluş Savaşı, 1989; Savran, 2011: 118).
Jakobenlerin adlarının hemen her yerde "radikal devrim"in simgesi haline gelmiş olduğu tarihsel bir gerçekliktir (Hobsbawm, 2012: 73). Bu doğrultuda, Kemalizme dair lite­ratürde de, bazı örneklerini verdiğimiz üzere, Kemalistleri "radikal devrimci" olarak nitelernek amacıyla "Jakoben" sı­fatının kullanılması yaygındır.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Marx'a göre devrimler, yalıtılmış şiddet ya da çatışma olayları olmaktan çok, temelde çatışmaların yön verdiği, tarihsel ola­rak, gelişen bir toplumdaki nesnel yapısal çelişkilerden doğan sınıf temelli hareketlerdir. Toplumdaki devrimci çelişkinin te­mel kaynağı, bir üretim tarzı içerisindeki toplumsal güçler ile toplumsal üretim ilişkileri arasındaki uyumsuzluktur (Skocpol, 2004: 31).
Sayfa 112Kitabı okudu
Kemalist iktidarın Türkiye'de köylülük üzerinde hegemonya kurabil­mesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kemalist rejim bu dö­nemde az sayıdaki kırsal eşrafla ve büyük toprak sahipleriyle ittifak halindedir (Ahmad, 2009: 91).
Sayfa 141Kitabı okudu
Jakobenlere göre halk bir şekilde iyidir. Ancak içinde yaşadığı toplumun yozlaşmışlıklarından kaçınılmaz olarak etkilenmektedir. Bu yüzden halkın yanılması doğaldır. Robespierre, "önce şu tartışılmaz ilkeyi benimseyin: Halk iyidir; der; ancak sonrasında ekler: "Doğuştan kötü olmayan mutluluk ve özgürlük için doğan insan, kötü yasalar nedeniyle yozlaşmış, köleleşmiş ve mutsuzlaşmıştır."
Sayfa 204 - Yordam KitapKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
320 syf.
9/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Jakobenizm ve Kemalizm - Emrah Gülsunar
Kitapta genel olarak; Jakobenizm bağlamında Türk-Fransız kültür ilişkileri, bu kavramın tarihselliği; bu kavramın Kemalistlerde ve İttihatçılarda olan etkisini, yine bu kavramın sol-liberal ekol ile sol-Kemalist ekolün yaklaşım farklarını detaylıca inceleyen bir siyaset-bilimi eseridir. Akademik bir çalışmadır. Anladığım kadarıyla yazıyorum; Fransız devrimcilerinin içindeki hiziplerden biri olan Jakobenler klubü ile Türk aydınlanmacıları arasında genel bir zihniyet benzerliği var, yer yer pratik-metodolojik benzerlikler de var, ama bunun yanında, Fransız Devrimi ile Türk Devrimi'ni ayıran kalın olgusal çizgiler de var. Bundan dolayı, Jakobenlik eşittir Kemalizm diyemeyiz, şeklinde algıladım bu çalışmayı okuyunca. Yani, bu iki kavram arasında benzerliklerin yanında epey farklılıklar da varmış. (Tabi bu kitabı okurken Fransız tarihini detaylıca bilmek gerekiyormuş, bunu fark ettim.) Çalışmayı genel olarak beğendim. Puan olarak 9/10 veriyorum. Sosyal ve siyasal bilimlerle ilgilenen vatandaşlarımızın kesinlikle okumasını tavsiye ederim.
Jakobenizm ve Kemalizm
Jakobenizm ve KemalizmEmrah Gülsunar · Yordam Kitap · 201515 okunma
320 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Jakobenizm kavramının keyfi bir şekilde kullanıldığını düşünenlerdenim. Bu keyfi kullanım genellikle "tepeden inmeci, elitist, halka rağmen hareket etme, manevi değerleri hiçe sayma" anlamlarında kullanılıyor. Muhafazakar ve liberaller Kemalizm'i ve ülkenin kurucu partisini bu değerler temelinde kurulduğu için eleştiriyor. Geride
Jakobenizm ve Kemalizm
Jakobenizm ve KemalizmEmrah Gülsunar · Yordam Kitap · 201515 okunma