Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eun Kyung Jeong

Eun Kyung JeongKore Milliyetçiliği yazarı
Yazar
10.0/10
3 Kişi
8
Okunma
3
Beğeni
485
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

3 okur beğendi.
8 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Korelilerin kendi yazı diline sahip olmaları gerektiğini düşünen Kral Sejong tarafından görevlendirilen bilginlerin oluşturdukları "Hangıl" alfabesi o dönemde "Hunminjongum" (halkı eğitmek için en uygun sesçil sistem) olarak değerlendirilmiştir.
Sayfa 43 - likya
1. Dünya Savaşı sonrasında, milliyetçiliğin Türkiye ve Kore'deki gelişimini incelediğimizde, Türkiye'de Mustafa Kemal'in önderlik ettiği milli mücadele davasını başlatmak üzere 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmasıyla, Kore'de Japonya'ya karşı gelişen 1 Mart Milli Bağımsızlık Hareketi'nin aynı yıla rastladığını görürüz.
Sayfa 9 - likya
Reklam
Yun'un bu eseri halen tüm Koreliler tarafından çok sevilirken, milli bağımsızlık iradesi ve direniş duygusunu edebiyat alanında en iyi şekilde gösteren milli bir şiir olarak anılmaktadır. "Gök, Yıldız, Rüzgar ve Şiir": Ölüme kadar Mavi gökyüzüne her bakışımda Utanç hissi duymayayım. Yaprağı sıyırıp geçen rüzgâr bile canımı yakar. Karanlıkta ışık saçan yıldıza Benzemeye çalışan tertemiz kalbimle Ölüp giden her şeyi seveceğim Ve bana gösterilen yolda azimle yürüyeyim Bu gece de Işık saçan yıldıza rüzgar çarpar, çarpar.
Sayfa 172 - likya
Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk ve Kore'de Jong-hi Park, ülkeyi olağanüstü kişilikleriyle etkilemiş büyük birer asker ve devlet adamıydılar. Park ve Atatürk, iki milletin içine düştüğü müşkül durumdan, toplumsal yapıdaki geri kalmışlık ve tutarsızlıklardan kurtulmasını ve ekonomik, siyasi, kültürel yönden hızla ilerlemesini sağlamışlardır. Ayrıca her iki önder de, komünist propaganda ve baskılara karşı güçlü bir anti-komünist anlayışı savunurken ekonomik gelişmenin ülkenin bağımsızlığını gerçekleştirme aracı olduğuna inanmışlar ve her iki milletin kalkınmasında önemli birer rol oynamışlardır.
Sayfa 11 - likya
Ben yalnızca basit bir kitap okuyucusuydum başka da bir şey değil.
Sayfa 51 - monokl

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
396 syf.
10/10 puan verdi
Kore yakın tarihine dair çok kaliteli bir araştırma kitabı 'Kore Milliyetçiliği' 1910 ve 1945 yılları arasında Kore halkının bağımsızlığı için nasıl var gücüyle savaş verdiğini tarih kronolojisine göre yazılmış. Coson'un yıkılışı, Japon istilası, bağımsızlık hareketleri ve tüm bunların altında yatan sebepler anlaşılır biçimde anlatılıyor. Kitabın ikinci bölümünde Kore ve Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi mukayese ediliyor ki ben bu bölümü ayrı bir severek okudum. Devletin başındakilerin toprak, mevki, sömürge hevesleri yüzünden halkın çektiği acılar hep aynı. Kitabın yazarı Eun Kyung-jeong, İstanbul Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi. Kitabın akıcılığı, dipnotlarla gerekli açıklamaların yapılması, özel isimleri türkçeleştirmeye çalışmadan kullanılması ve hatta internetten araştırma yapabilmemiz için Korecesini de eklemesi yönüyle gerçekten çok başarılı bir çalışma. Mutlaka okunması gereken bir eser.
Kore Milliyetçiliği
Kore MilliyetçiliğiEun Kyung Jeong · Likya Yayınları · 20168 okunma