Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih Kerimi

Fatih KerimiAvrupa Seyahatnamesi yazarı
Yazar
9.5/10
39 Kişi
78
Okunma
5
Beğeni
1.698
Görüntülenme

Fatih Kerimi Yorumları ve İncelemeleri

Fatih Kerimi yorumları ve incelemelerini, Fatih Kerimi kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Fatih Kerimi puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
190 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Fatih Kerimî 1883 yılında İsmail Gaspıralı tarafından çıkarılmaya başlayan "Tercüman" gazetesinin 20. yıl dönümü kutlamaları için Orenburg'dan Bahçesaray'a yaptığı seyahati, yolculuğu esnasında uğradığı limanları, şehirleri anlatmış. Bu yerleri anlatırken tarih, kültür, din ve eğitim gibi konuları ön planda tutmuş. Kitapta tasvirler o kadar edebî bir dille yazılmış ki, insan gidip o beldeleri görmek o havayı teneffüs etmek istiyor. Ayrıca Türkçe yerine "Müslümanca" tabirinin kullanılması dikkat çekici. Fatih Kerimî, Tatar Türkleri, Türkiye Türkleri, Kırım Türkleri ve Rus halkını sürekli bir kıyasa tabi tutmuş. Müslümanları eğitime önem vermedikleri gerekçesiyle çokça eleştirirken, Tatarları çok daha ağır bir şekilde eleştirmiş. Kendisi de Tatar olduğu halde Kırımlıları, Türkiye Türkleri ve Rusları yer yer övmesi olaya tarafsız baktığının kanıtı olmuş. "...millete karşı "Siz karanlıktasınız, size ziya lazım; siz hastasınız size deva lazım." diyecek olsa, millet o adama düşman nazarıyla bakmağa ve "bizi tahkir ediyor" diye onun üzerine hücum ile onu parça parça etmeye istidatlı ve hazır idi" (s. 95) diyerek kendini, eleştiride ki amacını açıkça ortaya koymuş. Seyahat kitaplarına karşı ön yargınız varsa kırmak için iyi bir başlangıç olabilir. İyi okumalar.
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Avrupa Seyahatnamesi, Mülkiye Mektebi’nde öğrenim gören ve Kazan Tatar edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Fatih Kerimi’nin üç aylık seyahatini konu alıyor. Fatih Kerimi bu seyahatini Şakir Remiyev ile birlikte gerçekleştiriyor. Eser Almanya, Fransa, İtalya ve Avusturya gibi ülkelerin eğitimi, sosyal yaşamları, dinî ve tarihî özellikleri hakkında yazarın kendi düşüncelerini de içeren ayrıntılar vermektedir. Seyahat ettiği trenlerden başlayarak müzeler, medreseler, camiler, sirkler, kahvehaneler gibi sosyal yaşam alanları ve oradaki insanlar hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir. Bir bakıma karşılaştırma da yapmaktadır. Seyahatin sonunda İstanbul’a da uğrayan Fatih Kerimi yine tarihi ve sosyal bilgiler eşliğinde kendi fikirlerini bize sunmaktadır. #kitapşuuru
Avrupa Seyahatnamesi
Avrupa SeyahatnamesiFatih Kerimi · Çağrı Yayınları · 200132 okunma
Reklam
144 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Çok güzel bir seyahatnameydi. 1901 yılında Sibirya'dan yola çıkan Fatih Kerimi, Avrupa'nın önemli yerleri gezmiş. Dönerken İstanbul'a da uğramıştır. Dönemin yapısıyla ilgili çok güzel bilgiler vermektedir. Eserinde kendi içinde Batı'nın nasıl bu kadar ileri gittiğini sorgular ve Müslüman dünyasının içinde olduğu ataleti eleştirir. Kitabın dili ağır ancak anlaşılmaya engel değil.
Avrupa Seyahatnamesi
Avrupa SeyahatnamesiFatih Kerimi · Çağrı Yayınları · 200132 okunma
190 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Güzel bir seyahatnameydi. Bir Rusya tatar edibi olan Fatih Kerimi, Türk dünyası ve tarihi için çok önemli olan Kırım'da İsmail Gaspıralı tarafından çıkarılan Tercüman gazetesinin 20. kuruluş yılı kutlamalarına katılmak için 1903 yılında Kırım'a gitmiş. Eser boyunca sık sık Rusya Müslümanlarının eğitimsizliklerinden şikayet eden Fatih Kerimi, toplumunun aydınlığa kavuşabilmesi için modern eğitime geçilmesi ve kadınların da eğitime dahil edilmesi gerektiğini savunuyor. Döneminin en önemli aydınlarından biri olan Kerimi'nin bu eseri 20. yüzyıl başında Rusya Müslümanları ile ilgili güzel malumat veriyor. Tavsiye ederim.
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
108 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Fatih Kerimi bir Tatar aydını olmasına rağmen, ortaya koyduğu fikirler, yaşadığı çevreyi aşmış, Rusya'daki Müslüman Türkler, hatta tüm Türk ve İslam Dünyası ile ilgilidir. Kitabın başında İsmail Bey Gaspıralı ve Ceditcilik hareketinden bahsedilmesi okuyucunun ufkunu açmıştır. " Dilde, fikirde, işte birlik" in bugün bile önemli olduğu aşikârdır. 'Ondan Bundan' adlı eser, Fatih Kerimi'nin 1904 yılında Tiflis'te yayımlanan Şark-Rus gazetesine yazdığı makale ve mektuplardan oluşmaktadır. Rusya'nın egemenliği altında yaşayan Tatarların içinde bulunduğu geri kalmışlığın temelleri, sebep ve sonuçları gözler önüne serilmiştir. Özellikle Müslüman din adamları üzerinden tüm toplumun hastalığı tespit edilmiştir. Çözüm yollarının ısrarla ilimde olduğu vurgulanmıştır. Mektep ve matbuata olan ihtiyaca dikkat çekilmiştir. Aslında 100 yıl sonra Türk-İslam Dünyası'nın durumunda çok büyük bir değişiklik yoktur. Hala kendi içinde çekişmelere devam etmekte, medeniyet için okul ve yayınların geliştirilmesine ihtiyaç duymamaktadır. Yeniden ayağa kalkabilmemiz "Dilde, fikirde, işte birlik"le başlayacak ve fedakarlık duygumuzun gelişmesiyle yükselecektir.
Ondan Bundan
Ondan BundanFatih Kerimi · Bengü Yayınları · 202012 okunma
108 syf.
10/10 puan verdi
Fatih Kerimî - Ondan Bundan
Bengü Yayınları'nın 2019 ylında Cihan Çakmak tarafından hazırlanıp yayına sunduğu Fatih Kerimî'nin "Ondan Bundan" adlı eseri okumanın önemini, cehaletle mücadeleyi, din adamlarının insanlara dini öğretmekten ziyâde insanların dış görünüşüne göre yorum yapmalarını, matbuatın, mektebin, ilmin önemini anlattığı yükte hafif, pahada ağır bir eser. Kitabına Namık Kemal'in "Hürriyet Kasidesi" şiiriyle başlayan Kerimî, Stalin Rusya'sında yaşamış, fikrî olarak İsmâil Bey Gaspıralı'dan etkilenmiş ve yine Stalin tarafından öldürülmüş gazeteci ve yazardır. 108 sayfalık kitapta Fatih Kerimî'nin zamanında çıkan gazete ve dergilerde neşr'olunan makalelerinden oluşturulan "Ondan Bundan", Kerimî'nin ileri görüşlülüğünü, sürekli dile getirdiğimiz ortak dertlerimizi, bizim için yaşamanın gayesi olan okumanın kudretini yansıtmakta. #EvdeKalKitapOku dediğimiz şu sıkıntılı günlerde kitap önerisi isteyen arkadaşlar için önerebileceğim, okumanın kudretine inanan herkesin okumasını istediğim şahane bir eser. Son olarak kitaptan bir bölüm ile noktalamak isterim: "Hakikat şimşeği fikirlerin çarpışmasından doğar." (syf. 102)
Fatih Kerimi
Fatih Kerimi
Ondan Bundan
Ondan Bundan
#KitapŞuuru #kitapsuuru
Ondan Bundan
Ondan BundanFatih Kerimi · Bengü Yayınları · 202012 okunma
Reklam
384 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Fatih Kerimi'yi Oğuzhan Saygılı'nın Kitaplarla Söyleşi kitabı ile tanımıştım. Kitap Şuuru aracılığı ile İstanbul Mektupları'nı okuma imkanım oldu. Fatih Kerimi Tatar Türkü'dür. İsmail Bey Gaspıralı'dan etkilenerek ceditçilik hareketi içinde bulunmuş eğitimci ve gazetecidir. Yalnızca Tatar Türkleri'nin değil tüm Türk'lerin XX. yüzyıl başında içinde bulunduğu ataleti görüp, çözüm arayışında olan bir aydındır. 3 Kasım 1912'den 9 Mart 1913 tarihleri arasında Balkan Savaşları dolayısıyla muhabir olarak İstanbul'da bulunmuştur. İstanbul'da bulunduğu süre zarfında gazetesine haber göndermekle kalmamış, İstanbul'da devlet yöneticileri ve aydınlar ile görüşmüştür. Akıcı üslubu ile (onun tabiri ile Türkiye) Osmanlı'nın başkentinde yaşananları aktarmıştır. Anlatılanlar acı gerçeklerdir. Osmanlı Devleti'nde azınlıkların ticarette, sanatta, edebiyatta, yayıncılıkta gösterdikleri gelişmişlik ve Türklerin içler acısı hali anlatılmaktadır. Bir aydın sorumluluğuyla problemleri çözüm arayışındadır. Çözüm diğer kitaplarında da belirttiği gibi "matbuat ve marif"tedir. Yaklaşık 100 yıl sonra bugün, Türkiye Türk Dünyası ve Müslümanlar hala Fatih Kerimi'nin hayal ettiği aydınlanmayı sağlayamamıştır. Eğitim ve yayıncılığa gereken önem verilerek ortaya çıkarılacak Türk rönesansı, yalnızca Türkiye'yi değil, Türk-İslam Dünyası'nı da içinde bulunduğu kaostan kurtaracaktır. #Kitap Şuuru İnsanlık Şuuru
İstanbul Mektupları
İstanbul MektuplarıFatih Kerimi · Çağrı yayınları · 200119 okunma
190 syf.
·
Puan vermedi
Kırım'a Seyahat kitabı 1903 yılında kaleme alınmıştır. İsmail Gaspıralı Bey'in çıkardığı Tercüman Gazetesi'nin 20.yılı münasebetiyle kutlamalara katılmak için Orenburg'dan yola çıkarak Bahçesaray'a seyahat etmiştir. Bu seyahat aşamasında gezdiği,gördüğü bölgeleri bize sunmaktadır. Yazarımız gittiği yerlerin coğrafi özellikleri, nüfusu ve hangi dine,ırka mensup oldukları hakkında bilgi veriyor. Bunun yanında şehirdeki oteller ve gezilecek yerler hakkında bilgi veriyor. Gezilen yerler fotoğraflar ile sunulmuştur. Seyahat aşaması başlıklar altında verilmiştir.  O dönemin coğrafi haritasını çizmemizi sağlamıştır. Akıcı dili ile hiç sıkılmadan okuduğum bir eser oldu. Kitabın başında verilen özgeçmiş ile Fatih Bey'in hayatı hakkında bilgi sahibi oluyoruz, sonunda ise Kerimi ailesinin fotoğraf albümü vardır. Eser her ne kadar seyahatname olsa da  bunlarla sınırlı kalmamıştır. Asıl meselemiz Müslümanların o dönemde bile eğitim ve kültür acısından geri kalmışlığı. Kırım'a Seyahat  öncesinde okuduğum Suriye ve Filistin Mektuplarında da bahsedilen ortak bir konudur. Biri 1903 yılında diğeri ise 1913 yılında yazılmıştır. Bölgeler farklı olsada ortak noktaları eğitim ve kültür acısından geri kalmışlık. Fatih Kerimi Bey yer yer serzenişlerde bulunarak Türklerin o coğrafya da yeterince kendilerini geliştirmediklerinden bahsediyor. Diğer milletler gibi okullar açmayıp eski usül eğitimle devam edildiğini anlatıyor.Yusuf Akçura da en çok bu konu üzerinde durmuştu.  Aradan geçen zamanlar bize ders almadığınızı gösteriyor. Kitabı okumama vesile olan Kitap Şuuru ailesine çok teşekkür ederim. #kitapşuuru
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fatih Kerimî, İstanbul Mektupları eserini hediye eden Türkav Gaziantep sayesinde tanıdığım çok özel bir yazar. O eserinde Balkan Savaşları sırasındaki acı ahvalimizi tüm çıplaklığıyla ortaya koyan yazar, bu eserinde de -Avrupa Seyahatnamesi'nde- Batı'nın neden bizden ileri olduğunu gayet açık bir şekilde anlatıyor. Çalıştığı gazetenin sahibi zengin iş adamıyla o günkü Çarlık Rusya'nın Orenburg şehrinden yola çıkan Kerimî, tren yoluyla sırasıyla Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, Avusturya, Macaristan ve İstanbul üzerinden Rusya'ya yaptıkları yolculuk sırasında gördüğü ve dikkatini çeken her şeyi not almış. Kitabı okurken Kerimî'nin, bizdeki Tanzimatçılar gibi Batı hayranı olduğunu düşünebilirsiniz. Belki öyledir. Fakat bana kalırsa o, kuru hamasetten, içi boş sloganlarla, taklitten ve gerilikten sıkılmış ve gelişmiş uygarlıklar seviyesine çıkma hevesinde ancak milletinde aynı feyzi göremediği için dertli bir aydından başkası değildir.
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Avrupa Seyahatnamesi
Avrupa SeyahatnamesiFatih Kerimi · Çağrı Yayınları · 200132 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Fatih Kerimi
Fatih Kerimmi Avrupa Seyahatnamesi (1899 15 Şubatta başlayarak, 1899 1 Hazirana kadar üç buçuk aylık yolculuk) Rusya'nın Orenburg şehrinden başlamış, Moskova ve Petersburg şehirlerinden sonra, Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya şehirlerinde devam etmiştir. Seyyahın kalben kendine yakın hissettiği Osmanlı Devleti'nin başkenti olan İstanbul'dan sonra, deniz yolu ile Rusya'ya dönülmüştür. Yol arkadaşı aynı zamanda patronu da olan Şakir Remiyevdir. Rahat bir yolculuk geçirilmiştir. Önceden iyi bir plan yapıldığı bellidir. Gidilen şehirlerin önemli sayılabilecek yerlerin neredeyse tamamı ziyaret edilmiştir. Fatih Kerimi'nin akıcı anlatımıyla okuyucu kendini seyyahın yanındaymış gibi hissetmektedir . XIX. Yüzyılın son yılında gerçekleşen seyahatte yazar Avrupa ile Rusya Müslümanlarını, İstanbul ve Türkleri karşılaştırma imkanı bulmuştur. İstanbul'u Avrupa şehirleri ile kıyaslarken coğrafi yönden İstanbul'un daha iyi olduğunu vurgulamış ancak tabiatın bakımı açısından Avrupa'nın daha ileride olduğu tespitini yapmıştır. Seyahatnamenin içeriğinin güzelliğine karşı, kitap olarak küçük boy olması, satırların sık oluşu okuyucuyu rahatsız etmektedir. Bununla birlikte gezilen yerlerin haritalanması okuma keyfini arttıracaktır. Fatih Kerimi tanındıkça yapılacak yeni baskılarda yayıncı buna dikkat etmelidir.
Avrupa Seyahatnamesi
Avrupa SeyahatnamesiFatih Kerimi · Çağrı Yayınları · 200132 okunma
Reklam
108 syf.
10/10 puan verdi
Kerimi'nin Sesi
Fatih Kerimi ile tanışıklığımız onun İstanbul Mektupları isimli kıymetli eseri ile başlar Balkan Savaşları esnasında İstanbul' da bir Tatar gazetesinin muhabiri olarak gözlemlerini yansıtır. Onun objektif ve o dönemi layıkıyla yansıtan notlarını okurken, Osmanlı'nın çöküşünün arka planı deşifre edilir. Tabii Kerimi'nin sadece Osmanlı'ya eleştiri getirdiğini düşünmek ona yapılmış haksızlık olur. Kerimi Tatar toplumuna eleştirilerini münevver kimliğiyle makalelerinde eksik etmez. Şark-ı Rus isimli gazetede müstear isimle yazdığı makaleleri ile Tatarları Rusya Müslümanlarını deyim yerindeyse topa tutar. Fakat eleştiriden kasıt doğru söz ise Kerimi Hocayı baş tacı etmek lâzımdır. Çünkü kaleminden doğruluk akmaktadır. Bu yüz sayfalık kısa risalede bile sözün özünü fevkalede iyi yansıtır. Kerimi'nin eserinde sadece Tatarlar ve Osmanlı Türkleri değil, bütün dünya Müslümanlarının geri kalmasının kadim sebeplerine mercek tutulur. 1300 küsür yıllık kadim bir medeniyetin özünden uzaklaşarak yıkılmaya namzet hale gelmesini vicdanının sesiyle durdurmak isteyen Kerimi'yi can kulağıyla dinlemek gerekiyor zira sorunların zamanı ve mekanı değişmiş ama içeriği değişmemiştir.
Ondan Bundan
Ondan BundanFatih Kerimi · Bengü Yayınları · 202012 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Kitap 1901 yılı Avrupasına Rus idaresindeki bir Türkün bakışı. Yazarın milli bilinci tam olarak gelişmemiş Rusya dan vadederken müthiş bir sahiplenme var . Avrupa karşısında bir tanzimat aydını ezikliğini görüyoruz. Eserin geneli faydalı ve dönem bilgileri açısından etkili bir eser. Eserin dili Osmanlı Türkçesi ve anlaşılır bir dil.
Avrupa Seyahatnamesi
Avrupa SeyahatnamesiFatih Kerimi · Çağrı Yayınları · 200132 okunma
108 syf.
·
Puan vermedi
Kazan'da dilde işte fikirde birlik diyerek Türklük ve Türkçülüğün ateşini yakan İsmail Gaspıralı'yı kendisine örnek ve yolbaşı olarak almış olan Fatih Kerimi kendi içinde yetiştiği,büyüdüğü Tatar toplumunu incelediği bu eserde Tatar toplumunda bulunan eksiklikleri,yanlışlıkları,yozlaşmışlıkları ele adığı eserinde eğitimin önemini eğitim alırkennözünden ayrılmamak gerektiğini, Müslüman Tatar toplumunun eğitime önem vermemesi sebebiyle yaşamış olduğu sıkıntıları bugün ilimde ve fende ilerlemiş olan toplumların 1900'lü yılların başında okumaya,gelişmeye ne kadar onem verdikleri anlatılmaktadır. Müslüman Tatar toplumunun halk arasında sadece alt tabak işleri yapmasından dolayı bir yakinma vardır. Tıplı bugün oldugu gibi Müslüman toplumlar diģer toplumlarin yapmak istemediği işleri yapmaktadır. Kendi ahlakıni bozmaktadır. Fatih Kerimi bir sosyolog, psikolog, anttopolog gözlüğüyle olaylara bakmaktadır. Olayların ne olduğuna değil olayın nedenine inen Fatih Kerimi Müsluman Tatar toplumunun geri kalmasına sebep olarak ilim ve fenden uzaklaşmayi modern bir şekilde eğitim yapılmamasını göstermektedir. Kitap şuuru insanlık şuurudur.
Ondan Bundan
Ondan BundanFatih Kerimi · Bengü Yayınları · 202012 okunma
190 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fatih Kerimi / Kırım'a Seyahat. Hazırlayan: Hayri Ataş. 30 Mart 1870 tarihinde Samara eyaletinin Bügülme ilçesine bağlı Minlibay köyünde bir molla ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Fatih Kerim'i aldığı eğitimlerle ve yaptığı gezilerle Rusya, İstanbul ve Avrupa'yı yakından görme imkânına sahip olmuştur. Gazeteci kimliği ile yapmış olduğu bu
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
190 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Mütefekkir ve gazeteci olan Fatih Kerimi'yi Gaspıralı İsmail Bey Tercüman gazetesinin kuruluşunun 20 yılı vesilesiyle yapılacak olan dua meclisine davet eder. Dua meclisine katılmak için Orenburg'tan trenle Bahçesaray'a doğru yola çıkan yolda gördüklerini, katıldığı dua meclisini ve dönüş yolunda gördüklerini anlatan mütefekkirimizin asıl anlatmaya çalıştığı ve ısrarla üzerinde durduğu şey eğitimdir. İslam dünyasının geri kalma nedeni olarak da , Müslümanların içinde bulunduğu çıkmazların nedeni olarak da eğitimi görüyor Fatih Kerimi. Kısaca kitap baştan sona 1903 yılında ki İslam dünyasının içinde bulunduğu durumun adeta fotoğrafını çekmiş diyebiliriz. Kırım Harbi Müzesinden bahsettiği bölümde Çarlık Rusya hakkında müspet bir dil kullandığı izlenimi edinip üzülsem de yaşadığı dönem ve şartları düşündüğümüz de hak vermekten başkada çaremiz olmadığı aşikar.
Kırım'a Seyahat
Kırım'a SeyahatFatih Kerimi · Post Yayın · 201715 okunma
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.