Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatma Fahrünnisa

Fatma FahrünnisaDilharap yazarı
Yazar
7.0/10
8 Kişi
26
Okunma
0
Beğeni
652
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

26 okur okudu.
3 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Niçin yeniden o yakıcı ateşe atılmamı gerekli buluyorsunuz? Vücudum size ağır geliyorsa beni denize atıveriniz de bir çeşit intihar demek olan o maddi ve manevi ızdıraplara kendi kendimi maruz bırakmamı teklif etmeyiniz, inanınız ki denizin gıdası olmak bence daha tercih edilir! Çünkü denizde bir müddetçik cismim mustarip olur, nihayet ölür kurtulurum. Fakat orada ruhum azap çekiyor, hem de nasıl azap çekmek, aralıksız, elemli…
Reklam
Pek teselliyete muhtaç olduğu zamanlar "Gel benim yâr-ı vefâdâarım, refik-i teselliyet-medârım" diyerek nedim-i has ve kadimi Fuzuli Divanı ile odasına kapanır oturur. Kâh da nişane-i ferah ve meserret addedilen âlât-ı tarabın ağlarken icra olunduğuna yahut icra olunurken ağlandığına bir misal göstermek istiyormuş gibi bârân-ı bela gibi eşk-i çeşmini isale ede ede "Bir katre içen çeşme-i pür hûn-ı fenadan" şarkısını kim bilir kaç yüzüncü defa olarak piyanoda çalar, müteâkiben “Mihneti kendine' zevk etmedir âlemde hüner" şarkısını çalarak sanki biraz teselliyet bulur, münşerih olurdu.
“Meramın elinden bir şey kurtulmaz insan bir şeye sıkıca azmederse mutlaka başarılı olur.”
Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Kişinin alacası içindedir, demişler. Dış görünüş, insanı aldatabilir,…”
Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
234 syf.
4/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Fatma Fahrünnisa’nın Dilharap romanı, 1896-1897 yılları arasında Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilmiş.Kasım 2017’de Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanana kadar da kitaplaştırılmamış.Dilharap’tan önce yine Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilen “Hüdâvendigâr Vilayetinde Kısmen Bir Cevelan”adlı Bursa seyahati, bir Osmanlı kadını tarafından yazılan ilk seyahatname niteliği taşıyormuş. Romanın başındaki “Mukaddime” bölümü ilginçti.Yazarın evinde okur yazar kadınlar bir araya gelir.Roman türü üzerine tartışırlar.Servet-i Fünun’da tefrika edilen çok farklı, yerli romanı kökten değiştiren bir romandan bahsederler.Bu romanın Dilharap’tan kısa süre önce tefrika edilen Halit Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah romanı olduğu düşünülmektedir. Bu ayki okuma listemde Mai ve Siyah olması güzel bir tesadüf. Dilharap’ın orijinalliği, konusundan çok anlatım teknikleri ile ilgili.Modern romanın sık kullandığı anlatı tekniklerinden, iç monologa da yer verilmiş.Hatta Türk edebiyatındaki iç monolog tekniğini kullanan ilk metinlerden biri olma özelliği taşıyor Fatma Fahrünnisa’nın Dilharap’ı.
Dilharap
DilharapFatma Fahrünnisa · Koç Üniversitesi Yayınları · 201726 okunma
234 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Ocak ve Şubat aylarında okuyup da kendime notlar düşemediğim kitapları bu haftasonu kısa paragraflarla paylaşacağım. ︎ Bunlardan ilki Koç Yayınları'nın Tefrika Dizisi'ne ait. CKM Okuma Atölyesi'nin listesinde yer alan bu kitabı 19 Ocak'ta okuyup bitirmiştim. ︎ Dilharap romanı (26 Kasım 1896) ile (3 Haziran 1897) tarihleri arasında "Hanımlara
Dilharap
DilharapFatma Fahrünnisa · Koç Üniversitesi Yayınları · 201726 okunma
234 syf.
·
Puan vermedi
Bir Osmanlı kadınının yazdığı ilk bilinç akışı örneği: Yerli Woolf
Dilharap yahut 1890’lar İstanbul’unda seçkin bir ailenin kültürlü ve güzel kızı Mazlume, toplumsal açıdan daha düşük bir aileye görücü usulüyle gelin giderse neler olur?   Romanının kahramanı gibi kendisi de üst düzey bir aileye doğan, Ahmet Vefik Paşa’nın torunu Fatma Fahrünnisa Hanım, 1896 güzünden 1897 ilkbaharına kadar Hanımlara Mahsus
Dilharap
DilharapFatma Fahrünnisa · Koç Üniversitesi Yayınları · 201726 okunma