Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefelogos

FelsefelogosFelsefelogos - Sayı 12 dergisi
Dergi
9.5/10
16 Kişi
47
Okunma
29
Beğeni
1.202
Görüntülenme

Felsefelogos Gönderileri

Felsefelogos kitaplarını, Felsefelogos sözleri ve alıntılarını, Felsefelogos yazarlarını, Felsefelogos yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadınların kaygıları erkeklerin kötülüğüyle ve kadınların bedensel güçsüzlükleriyle ilgilidir.
Sayfa 15 - Frigga HaugKitabı okuyor
Reklam
Deleuze ve Guattari, arzunun devrimci gücünü, yeni baskı mekanizmalarına, paranoid kodlama biçimlerine ve yeniden yurt edindirme süreçlerine teslim etmeyi reddederler, böylece toplumsal alan bir boyun eğme değil bir direniş, bir başkaldırı mekânı haline gelir. Çünkü onlar için iktidar ağları Foucault’nun düşündüğü kadar sıkı örülmemiştir, tüm toplumun stratejilerle katedildiğini öne süren Foucault, iktidarın her yerinden açıklar verdiğini, onun biyopolitik ağlarına karşı direnişin rizomatik yayılmalar geliştirdiğini gözden kaçırmıştır. Dolayısıyla iktidarın dönüşümü ne olursa olsun, direnişe ve başkaldırıya yer olacaktır. Antonio Negri, Deleuze ve Guattari’nin eserinin politik gücünü tam da burada görür: evet, belki biyoiktidarın birleştirdiği bir dünya olabilir, ama bu dünya aynı zamanda “olay ve farklılıkların, tekillik ve rizom taslaklarının ve alternatiflerin belirdiği bir yüzeydir”.
İktidarın tüm gayreti, sınırları bütünüyle kendisinin belirlediği toplumsal uzamı, yalnızca sermaye akışlarının hüküm süreceği bir yapıya büründürmektir.
Çekiçle varolan putları parçalayarak yeni değerler ortaya koymak; bu değerleri ortaya koyarken de mevcut hakikat söylemlerini ve bu söylemler bağlamında şekillenen iktidar yapılarını yıkmak gerekir.
Sayfa 36
Jean-François Lyotard, Hans Bellmer’e gönderme yaparak bir örnekten bahseder: Diş ağrım var ve yumruğumu sıkıyorum, tırnaklarım avuç içime geçiyor.Tam bu noktada önemli bir soru sorar? Avucumu sıkmam diş ağrısının bir işareti midir? Ya da şöyle bir hiyerarşi yapabilir miyiz? Avucumu sıkmam duyduğum acıyı temsil eder, diş ağrısı duymam ise gerçeği temsil eder.
Sayfa 31
Reklam
Atatürk milliyetçiliğini, ırkçı bir milliyetçilik sanan ahmaklara duyurulur
Atatürk, gerçekleştirdiği Türk Aydınlanma Devriminde Fransız Aydınlanmasından ve pozitivizmden çok etkilenmişti ve buna uygun bir Türk milliyetçiliği nosyonu geliştirdi. Burda ki milliyetçilik ırkçı bir milliyetçilik üzerine değil, laiklik üzerine kurulu bir milliyetçilikti. Teokratik bir devlet düzeninden laik, Pozitivizmi esas alan ve kamu yararını ön plana çıkaran bir anlayış egemendi.
Sayfa 127 - felsefelogos ( Adviye Erbay )Kitabı okudu
152 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.