Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ferdinand de Saussure

Ferdinand de SaussureGenel Dilbilim Dersleri yazarı
Yazar
8.3/10
7 Kişi
44
Okunma
32
Beğeni
2.759
Görüntülenme

Hakkında

Ferdinand de Saussure (d. 26 Kasım 1857, Cenevre – ö. 22 Şubat 1913, Vufflens-le-Château), İsviçreli 20. yüzyılda dilbilimde kayda değer gelişiminin birçoğu için fikirleriyle temel hazırlamış dilbilimci. Genellikle 20. yüzyılın dilbiliminin ‘babası’ olarak düşünülmektedir. Özellikle yapısalcılık ve göstergebilim alanında adını duyurmuştur. Ferdinand, doğabilimcisi Henri de Saussure ve Louise Elisabeth de Pourtalès’in oğlu ve Nicolas Theodore de Saussure’ün torunudur. Ferdinand Almanya’nın Leipzig şehrinde üniversite eğitimi almıştır ve Berlin'de bir dönem Heinrich Zimmer'in yanında Hint-Avrupa Dilleri üzerine çalışmıştır. Leipzig'te doktorasını yazdıktan sonra 1881 yılından 1891 yılına kadar Paris'te École pratique des hautes études okulunda ders vermiştir. 1891 yılından ölümüne kadar Cenova Üniversitesi'inde Tarih ve Hint Avrupa dillerinin karşılaştırılması alanında profesörlük yapmıştır. Ferdinand de Saussure, Cenova Üniversitesi’nde 1906 yılından 1911 yılına kadar Genel dilbilim üzerine dersler vermiştir. Saussure’ün şöhreti yaşamı boyunca Slav dilleri araştırmacısı olarak yaptığı çalışmalarında mevcuttur. “Mémoire sur le système primitif des voyelles dans les langues indo-européennes“ (Memory auf dem primitiven System der Vokale im Indo-Europäischen Sprachen/Hint Avrupa Dillerindeki Seslerin İlkel Sisteminin Hafızası-1879) isimli eserinde Saussure daha 21 yaşında bir öğrenciyken dilbilgisel yöntemleri uygulayarak "Laringeal" kuramını geliştirmiştir. Hint Avrupa ses sisteminin yeniden yapılandırılması sürecinde Saussure kaybolan ses katsayılarının (coefficients sonantiques) varlığını kuramsal olarak talep etmektedir. Bu ses katsayılarını daha sonraları Danimarkalı dil araştırmacısı Hermann Møller de 19. yüzyılda "Laringeal" olarak tanımlamıştır. Saussure'ün ölümünden sonra 1914 yılında Bedřich Hrozný bu noktada Hint Avrupa dili olarak belirtilen Hititçe’yi çözümlemiştir. Sausure’ün kendi ses katsayılarını yeniden yapılandırdığı bazı durumlarda Polonyalı dilbilimci ve Slav dilleri araştırmacısı Jerzy Kuryłowicz Hititçedeki "Laringeal"i bulmuştur. Önemli kısıtlamaların hesaba katılmasına rağmen Hititçedeki "Laringeal" genel anlamda Saussure’ün yeniden yapılandırmasının onaylanması olarak kabul edilmektedir.
Unvan:
İsviçreli Dilbilimci
Doğum:
Cenevre, İsviçre, 26 Kasım 1857
Ölüm:
Vufflens-le-Château, İsviçre, 22 Şubat 1913

Okurlar

32 okur beğendi.
44 okur okudu.
5 okur okuyor.
116 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ses, yalnızca düşüncenin aracıdır, tek başına varlıktan yoksundur.
Dili oluşturan göstergeler birer soyutlama değildir, gerçek nesnelerdir (bak. s. 45). İşte, dilbilim söz konusu nesnelerle bunların kurduğu bağıntıları inceler. Dilbilimin somut kendilikleri diyebiliriz bunlara.
Sayfa 156 - Çeviren: Berke VardarKitabı okudu
Reklam
Dilbilimin görevi: a) Ulaşabildiği bütün dilleri betimlemek, bu dillerin tarihini incelemek, bir başka deyişle dil ailelerinin evrimini göstermek, her ailedeki ana dillerin ilk biçimlerini olanaklar çerçevesinde ortaya koymak; b) Bütün dillerde sürekli ve evrensel olarak kendini gösteren güçleri araştırmak, tarihin bütün özel olaylarını açıklayabilecek genel yasaları bulmak; c) Kendi sınırlarını çizmek ve kendi kendisini tanımlamaktır.
Sayfa 34 - pdfKitabı okudu
Dilbilim uçsuz bucaksızdır. Özellikle iki bölüme ayrılır: Biri, edilgen depo olan dil'e [la langue] daha yakındır, öbürüyse dilyetisinin öbür yarısında ufak ufak algılanan olguların gerçek kökeni ve etkin bir güç olan söz'e [parole] daha yakındır.
Sayfa 267Kitabı okudu
Genellikle dural dilbilimle uğraşmak tarihle uğraşmaktan çok daha güçtür. Evrim olguları daha somuttur; imgeleme daha çok seslenirler. Bu düzlemde gözlemlenen bağıntılar, kolayca saptanabilen ardışık öğeler arasında kurulur, bir dizi dönüşümü izlemek kolaydır, çoğu kez eğlencelidir bile. Oysa, değerlerle, bir arada bulunan bağıntılarla uğraşan dilbilim çok daha büyük güçlüklere yol açar.
Sayfa 154 - Çeviren: Berke VardarKitabı okudu
"Neredeyse hiç ciddi değilim ve her zaman çok ciddiyim. Çok derin, çok sığ. Çok hassas, çok soğuk kalpli. Ben bir paradokslar koleksiyonu gibiyim."
Ferdinand de Saussure
Ferdinand de Saussure
Neredeyse hiç ciddi değilim ve her zaman çok ciddiyim. Çok derin, çok sığ. Çok hassas, çok soğuk kalpli. Ben bir paradokslar koleksiyonu gibiyim.
Ferdinand de Saussure
Ferdinand de Saussure
Reklam
"Neredeyse hiç ciddi değilim ve her zaman çok ciddiyim. Çok derin, çok sığ. Çok hassas, çok soğuk kalpli. Ben bir paradokslar koleksiyonu gibiyim."
Ferdinand de Saussure
Ferdinand de Saussure

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
348 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Ferdinand de Saussure’ün derlenen bu eseri, 19.yüzyılda dil anlayışını kökten değiştirmiştir. Saussure’ün direkt yazdığı bir eser değil. Cenevre Üniversitesi’nde vermiş olduğu derslerdeki bilgileri not alan iki öğrencisi daha sonra derleyerek, Saussure adına yayınlamıştır. Dilbilim ile ilgili okuyacağınız hemen hemen her eserin içinde bu eserden
Genel Dilbilim Dersleri
Genel Dilbilim DersleriFerdinand de Saussure · Multilingual · 199834 okunma