Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Francisco J. Ayala

Francisco J. AyalaBen Maymun muyum? yazarı
Yazar
7.8/10
79 Kişi
241
Okunma
9
Beğeni
1.867
Görüntülenme

Francisco J. Ayala Gönderileri

Francisco J. Ayala kitaplarını, Francisco J. Ayala sözleri ve alıntılarını, Francisco J. Ayala yazarlarını, Francisco J. Ayala yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biyolojik evrim bizi çevreleyen dünyanın üç temel özelliğini açıklıyor
1-Canlı varlıklar arasındaki benzerlikler, 2-hayatın çeşitliliği 3-or­ganizmaların uyum sağlamaları (neden hayvanların gör­mek için gözü, uçmak için kanatları ve suda nefes almak için solungaçları vardır?). Evrim insanların yeryüzünde ortaya çıkışını açıklıyor ve diğer canlı varlıklarla ilişkile­ rimizi ortaya seriyor. Evrim şu anda biyologların dünyayı anlamak için kullandıkları temel düzenleyici ilkedir. 20. yüzyılın en büyük evrimcilerinden biri olan Theodosius Dobjanski'nin belirttiği gibi, "evrimin ışığı olmaksızın bi­yolojide hiçbir şey anlamlı olmaz".
Hücrenin çekirdeğinde yer alan dNA, yine orada me­sajcı RNA'ya dönüşür. Bu mRNA, çekirdekten hücrenin ana gövdesi olan sitoplazmaya ilerler ve burada proteine ya da polipeptide çevrilir. Polipeptidler proteinleri oluşturur; bazı proteinlerde birden fazla polipeptid vardır. Ör n eğin atardamarlarımızda ve toplardamarlarımızda dolaşan
Reklam
Kısa Tarihçe
Organizmalar çağlar içinde daha alçak biçimlerden daha yüksek biçimlere doğru evrilir, bu süreç bugün de devam etmektedir ve her zaman zirve noktası insanlardır. Organizmalar alışkanlıkları sayesinde ortamlarına uyum sağladıkça, değişiklikler meydana gelir. Bir organın ya da yapının kullanılması onu güçlendirir, kullanılmaması silinip gitmesine neden olur. Örneğin, bir atletin sağlam kaslar geliştirdiğini görürüz, apandisit gibi kullanılmayan organlarsa ölüp gider.
Sayfa 14
Kısa Tarihçe
Büyük Fransız doğabilimci Jean-Baptiste Lamarck, canlı organizmaların bir ilerlemeyi temsil ettiği ve insanların en yüksek biçimi oluşturduğu görüşünü savunuyordu. Lamarck 1809'da, Darwin'in doğduğu yıl basılan Philosophie Zoologique (Zoolojinin Felsefesi) adlı kitabında, ilk geniş kapsamlı evrim kuramını ortaya attı.
Sayfa 14
Gidiş yolu yanlış ama sonuç doğru :)
Modern evrimci fikirlere en yakın fikirler, Nazianuslu Gregorius ve Augustine gibi erken dönem Hristiyan yazarların iddialarıydı; Gregorius ve Augustine, bütün bitki ve hayvan türlerinin oldukları halleriyle Tanrı tarafından yaratılmadığını, bazılarının eski zamanlarda Tanrı'nın başka yaratılarından geliştiğini söylüyorlardı. Saikleri biyolojik değil diniydi. Bazı türlerin ancak Tufan'dan sonra ortaya çıkmış olması gerekiyordu, çünkü bütün türlerin temsilcilerini Nuh'un Gemisi gibi tek bir vasıtanın içinde toplamak mümkün değildi.
Sayfa 13
Kafası basmayanlara:
Biyolojik evrim araştırmaları, bu gezegendeki hayata ilişkin anlayışımızı dönüştürmüştür. Evrim, Dünya'da neden bu kadar çok sayıda farklı tür bulunduğuna ve bu türlerin hepsinin nasıl olup da evrimsel bir soyun parçası olduğuna bilimsel bir açıklama getirir. Birbirinden hayli farklı görünen bazı organizmaların neden aslında yakın akraba olduklarını, benzer görünebilecek olanların ise neden uzak akraba olduklarını gösterir. Dünya üzerinde insanların ortaya çıkışını açıklar ve türümüzün başka canlılarla olan biyolojik bağlantılarını gözler önüne serer.
Sayfa 12
Reklam
Biyolojik Evrim
Hayatın gösterdiği neredeyse sonsuz sayıda farklılık, evrimin meyvesidir. Bütün canlılar, ortak atalardan türedikleri için akrabadırlar. İnsanlar ve başka memeliler, 1.50 milyon yılı aşkın bir süre önce yaşamış kır faresi benzeri yaratıklardan; memeliler, kuşlar, sürüngenler, arnfibiler ve balıklar, 600 milyon yıl önce yaşamış su solucanlarından; bütün bitkiler ve hayvanlar, 3 milyar yıl önce yaşamış bakteri benzeri mikroorganizmalardan türemişlerdir.
Sayfa 11
mâlum şahsa anlatır gibi
Biyolojik evrim Evrim, Charles Darwin'in verdiği isimle, "değişimle türeyiş" sürecidir, bugün yaşayan bütün türler ve geçmişte tükenmiş çok daha fazla sayıda tür bu süreçle ortaya çıkmıştır.
Sayfa 10
Artık evrimle ilgili okumaya vakit ayırma zamanı geldi
Organizmaların evrimi genetik, moleküler biyoloji, biyokimya, nörobiyoloji, fizyoloji ve ekoloji gibi biyolojik disiplinlerin özünde yatar ve yeni hastalıkların ortaya çıkmasını, bakterilerde antibiyotik direncinin gelişmesini ve kamu sağlığını ilgilendiren başka meseleleri anlamlı kılar. Evrim, yabani ve evcil bitililer ve hayvanlar arasındaki tarımsal ilişkileri açıklar. Enformatik ve bilgisayar biliminde, kimyasal bileşiklerin tasarımında ve çok çeşitli başka sanayilerde kullanılır.
Sayfa 9
88 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap iddialı ana ve bölüm başlıklarıyla karşınıza çıkıyor ancak. Vaat ettiği cevapları çok kısmi veriyor. Özellikle iş felsefe ve din ilişkisine geldiğinde yazarın argümanları vasatın altında kalıyor. Bu meseleyi sıfırdan başlayarak öğrenmek isteyenler için uygun bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Kötülük problemi konusuna bile dalıp üstünü başını batırmış çocuk gibi kalmış yazar. Hayal kırıklığı oldu kısacası.
Ben Maymun muyum?
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Fol Kitap · 2021149 okunma
Reklam
Bilim bilgi edinme yollarından biridir, ama tek yol değildir. Başka kaynaklardan da bilgi ediniriz. Ortak deneyim, edebiyat, sanat ve tarih de dünya hakkında muteber bilgiler sunar, ama aynı şekilde, dindar kişiler için vahiy ve din de bu görevi görür. Dünyanın ve insan yaşamının anlamı ve ayrıca ahlaki ya da dini değerlere dair meseleler bilimin sınırlarını aşar. Bu meseleler de önemlidir; hatta çoğumuz için bunlar en az bilimsel bilginin kendisi kadar önemlidir.
Evrimciler ayrı işlevler gören yapıların çarpıcı benzerliğini, farklı yaşam tarzlarına uyum sağlarken aşamalı olarak değişim geçiren organizmaların ortak evrimsel kökeniyle açıklıyorlar.
İddialı??
Bilimde her hipotez ve kuram ilelebet yeni bir kuram tarafından çürütülmeye ya da değiştirilmeye açıktır. Bir kuramı destekleyecek ne kadar çok kanıt biriktirilmiş olursa olsun, gözlemlenen olguların ve deneysel sonuçların gerçekleşmesinin ardındaki nedenlerin sadece bilinen gerçekleri değil, henüz açıklanmamış başka olguları da açıklayan başka bir kuramdan çıkartılabilme olasılığı her zaman vardır. Ne var ki organizmaların evrimi gibi çok sayıda disiplinden katkılarla en ince ayrıntılarına kadar doğrulanmış olan kuramların bir gün çürütülmesi ya da yerine yeni bir kuramın geçirilmesi pek muhtemel değildir. Fakat evrim kuramının geliştirileceği ve ilerletileceği kesin.
Evrim kuramına göreyse, organizmalar ortak atalardan gelmiştir. Daha yakın döneme ait ortak ataları olan türler, son ortak ataları daha uzakta olan türlere göre birbirlerine daha fazla benzer. İnsanlar ile şempanzelerin biçimlenme düzeni ve genetik yapıları bakımından benzerlikleri babun, fil ya da kangurularla olan benzerliklerinden fazladır. Birçok tür vardır; çünkü organizmalar kuşaktan kuşağa aşamalı olarak değişir ve farklı soylar farklı çevrelerin etkisiyle farklı şekillerde değişir.
En ciddi önem arz eden şeyler hala bir sır perdesiyle çevrili; örneğin fiziksel olguların zihinsel deneyimler haline gelmesi ve bu çeşitli deneyimlerin içinden zihin denen, özgür iradeye ve bireyin hayatı boyunca devam eden bir benlik farkındalığı gibi ayrılmaz özelliklere sahip olan bir gerçekliğin ortaya çıkması nasıl mümkün oluyor?
432 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.