Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gamze Keskin

Gamze KeskinKant Estetiği ve Romantisizm yazarı
Yazar
Çevirmen
7.5/10
2 Kişi
10
Okunma
4
Beğeni
2.396
Görüntülenme

Gamze Keskin Gönderileri

Gamze Keskin kitaplarını, Gamze Keskin sözleri ve alıntılarını, Gamze Keskin yazarlarını, Gamze Keskin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"... estetik bilinç, yargı gücü aracılığıyla duygu alanında bir birlik ortaya koyma görevini üstlenir."
“Eğer haz, uzun süre devam ettikten sonra sadece sona eriyorsa, doğuracağı etki kayıtsızlıktır; aniden kesiliyorsa, peşinden hayal kırıklığı denilen tedirgin edici duygu gelir. Eğer nesne kendisinden tekrar keyif alınamayacak bir şekilde, geri dönmeyecekmiş gibi ortadan kalktıysa zihinde keder denilen bir duygu ortaya çıkar.”
Reklam
“Estetik yargı, yönelinen nesneden çok, ona yönelen öznenin duygu durumuyla ilgilidir.”
Kendi benliği ile arasına mesafe koymaya muktedir olanlar, kendilerine alaka gösterme ve kendi acılarını sempatinin mutedil yansımasında duyumsama ayrıcalığının keyfine varırlar
Talihsiz kişi, izleyicilerin gönlünde ne denli mazur görülürse görürsün; acısına ne denli içtenlikle ortak olunursa olunsun, izleyici de onun ızdırabını görmeye duymaya dair güçlü veya zayıf meraklı bir beklenti oluşmaktadır
Schiller’e göre ahlak ve metafizik trajedide sınırlandırılmalıdır.
Reklam
Başkasının Üzüntü ve acısına tanık olmaktan duyduğumuz hoşnutluk hepimizin yaratılışında vardır
Schiller’e göre acıma duygusu aslında bir takım talihsizlikler yaşayan ve acı çeken herhangi bir insanın mağduriyetini izleme konusunda duyduğumuz güçlü istek ve meraktan başka bir şey değildir.
Güzelliğin On Par Etmez
Hume aklı referans alan felsefelere tutku ve izlenimlere dayanarak cevap vermektedir. Güzelliği tutku ya da duygu olarak tanımlayarak nesnenin kendisinin güzelliğe ilişkin Özsel ya da ayırt edici hiçbir nitelik taşımadığını ileri sürmektedir.
Reklam
Hume güzellik ve haz arasındaki Özdeşlikten ziyade neden sonuç-ilişkisi kurarak güzelliği, hazzın nedeni olarak nitelendirmektedir.
Güzellik nesnenin kendisindeki bir nitelik değil, ruhtaki bir tutku ya da izlenimdir
David Hume
Ahlakla ilgili sorgulamalarında, erdemi akla uygunluğuyla açıklayanların aksine, aklın eylemler üzerinde hiçbir etkiye sahip olmadığını; eylemleri harekete geçirenin tutkular olduğunu ileri sürmektedir.
Deha, ona hiçbir belirli kuralın verilemediği için üreten yetenektir; herhangi bir kurala göre öğrenebilene doğru bir beceri yatkınlığı da değildir; sonuçta özgünlük onun ilk karakteristiği olmalıdır
59 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.