Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Halit Refiğ

Halit RefiğGazi İle Latife yazarı
Yazar
Çevirmen
8.1/10
21 Kişi
75
Okunma
6
Beğeni
1.782
Görüntülenme

Hakkında

1934’te İzmir’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı. Robert Kolej Mühendislik Bölümü'nde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Bu sırada amatörce 8mm filmler çekti. 1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmaz’ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi. 1960’ta ilk film olan “Yasak Aşk”ı çekti. 1963’te Şehirdeki Yabancı, 1964’te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın ve Bir Türk'e Gönül Verdim filmlerini çekti ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen Ödülünü aldı. 70’li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1975’te TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filmin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi. 1976 ‘da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. "Teyzem", "Hanım", Karılar Koğuşu, "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer v.b. toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Yaşamı ve eserleri Ahmet Toklu'nun "Bir Yorgun Savaşçı Halit Refiğ" kitabına konu olmuştur. Ayrıca, hayatı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı "Düşlerden Düşüncelere adlı bir kitap vardır (İbrahim Türk, Kabalcı yayınları, 2001). Safra kanalında tümör tedavisi gördüğü hastanede 11 Ekim 2009'da 75 yaşında İstanbul'da öldü. İstanbul Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.
Unvan:
Yönetmen-Senaryo Yazarı
Doğum:
İzmir, 5 Mart 1934
Ölüm:
11 Ekim 2009

Okurlar

6 okur beğendi.
75 okur okudu.
2 okur okuyor.
48 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dille oynamak milletin tarihiyle, kültürüyle oynamaktır..
Osmanlılar bizim gibi ahmak olsalardı, sadeleştirilecek Türkçe’yi zor bulurduk..
Sayfa 22 - Dergâh Yayınları
Reklam
Mahkeme kararıyla komünist olmuşumdur..
Bütün Türkiye Cumhuriyeti, Ordusu, Temyiz Mahkemesi, Hükümeti ile 'ille Kemal Tahir'i komünist yapmak istiyoruz, muhakkak komünist olmalı' diye seferber olursa; takdire tedbir uymuyor demektir. Biz de halis yerli komünist olur çıkarız. Hem komünist olmak atla deve değil ya, önümüzde 15 adet yıl var. Düşüne taşına, okuya üfleye icabına bakılır..
Sayfa 19 - Dergâh Yayınları
Kadir İnanır ama durum inanılmaz :))
KARILAR KOĞUŞU/ANTALYA FİLM FESTİVALİ En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. Ödül kazanmayan tek kişi Kadir İnanır'dı. Kadir İnanır ama durum 'inanılmaz'!.. Tabii çok üzüldü. Çünkü o tasarının ortaya çıkmasında bir numaralı amildi. Hayatın garabetleri..
Sayfa 50 - Dergâh Yayınları
Kısa, öz, net ve hakiki..
Bütün Batıcı takımlar Kemal Tahir'i Batı düşmanlığı, dolayısıyla Batıcılığın öncüsü olarak saydıkları Atatürk düşmanlığıyla suçladılar. Efendim, Osmanlı'yı kim yıkmıştı? İngilizler mi, ne münasebet Osmanlı'yı yıkan Atatürk... Dolayısıyla Osmanlı'yı yücelten kitap yazarsan Atatürk düşmanı olmuş oluyorsun..
Sayfa 40 - Dergâh Yayınları
YORGUN SAVAŞÇI neden yakıldı?
Çerkez, Arnavut, Arap, Kürt, Laz, Rumeli çingenesi gibi tabirlerin çok kullanıldığı, Türklerin sarı ırktan geldiği, mavi gözlü sarı saçlıların Türk olmadığı görüşünün kasıtlı işlendiği, bölücülük yapıldığı gerekçesiyle…
Sayfa 9 - Dergâh Yayınları
Oğuz Atay
Oğuz Atay
, mektubunda
Halit Refiğ
Halit Refiğ
'e derdini şöyle pay ediyor. "Halitciğim burada kimse kimseyi sevmiyor.."
Reklam
Senin yüreğin iyilik dolu Olcay, bu yüzden dünyada acı çekmeden yaşaman imkansız.
Halit Refiğ
Halit Refiğ

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
174 syf.
9/10 puan verdi
·
21 günde okudu
sinema, asla sadece sinema değildir
Bundan on sene önce aramızdan ayrılan yönetmen ve senarist olarak bilinen ama aslında bunlardan daha fazlası da olan halit refiğ’in 1971 yılında yayınlanan kitabı. Kitap, yazarın 1965-71 yılları arasında kaleme aldığı yazılarından oluşmakta. Kitap her ne kadar sinema üzerine gibi düşünülse de aslında içerdiği dönem ve ele aldığı konular
Ulusal Sinema Kavgası
Ulusal Sinema KavgasıHalit Refiğ · Dergah Yayınları · 201316 okunma
220 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Gazi ve Latife’nin evliliklerinin sinema senaryosu gibi yazılmış bir kitap. Filmleştirilmek düşünülmüş ama nedense yapılmamış. Akıcı, çabucak biten bir kitap.İzmir’in kurtuluşundan sonraki süreci ve Ata’nın evliliğini bi kez daha özetle tekrar etmiş oldum. Gazi evliliği ile ilgili en kapsamlı kitap İsmet Bozdağ’ın Gazi ve Latife isimli kitabıydı bence
Gazi İle Latife
Gazi İle LatifeHalit Refiğ · Alfa Yayınları · 200816 okunma
174 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Halit Refiğ'in dediği gibi, hâlâ düzgün bir Türk sinema tarihi araştırması ne yazık ki yok. Son söz olarak ise Ulusal sinema Türk sinemasında bir akımdır.
Ulusal Sinema Kavgası
Ulusal Sinema KavgasıHalit Refiğ · Dergah Yayınları · 201316 okunma