Herbert Spencer

Devlete Karşı İnsan yazarı
Yazar
5.7/10
14 Kişi
75
Okunma
147
Beğeni
8,7bin
Görüntülenme

Herbert Spencer Sözleri ve Alıntıları

Herbert Spencer sözleri ve alıntılarını, Herbert Spencer kitap alıntılarını, Herbert Spencer en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye’de Hebert Spencer’in mekanik evrimciliği 1920 yıllarında Begsonculuğun " Sezgicilik" olarak da bilinen ( bilginin kaynağı sezgidir , felsefi akım ) uyandığı günlere kadar Türkiye basınında yerini korudu.
"Tutuculuğun asıl kaynağı militanlık (militancy) ve Liberalizmin asıl kaynağı endüstriyalizmdir (industrialism) . Bunlardan bir tanesi statü rejimine (ki bu sınıflar arası yasal eşitsizliği beraberinde getiren zorunlu işbirliği sistemidir), diğeri ise itilaf rejimine (bu ise, sınıfların yasal çerçevede eşit olmasını sağlayan, gönüllü işbirliği sistemidir) dayanır."
Reklam
Bir doğu hikayesini örnek vererek diyebiliriz ki: bilgi ailesi içinde bilim, evin günlük işleriyle meşgul olan bir hizmetkardır. Kendi köşesinde kimsenin farkına varmadığı olgunlaşmasını gizler. Bütün iş onun sırtına yüklenmiştir. Her türlü rahatlık ve mutluluk sebepleri onun beceri, zeka ve fedakarlığının ürünüdür. O herkesin yardımına yetiştiği halde kibirli kız kardeşleri değersiz eşyalarıyla toplumun gözünde övünebilsinler diye kendisini arka tarafa itmişlerdir. Bu örnek ile konumumuz arasındaki benzerlik bu kadarla kalmıyor; sonuna baktığımızda, artık durum değişecek ve bu kibirli kız kardeşler hak ettikleri şekilde kenara itilerek unutulacak, bilim gerek değer ve gerekse güzellik itibari ile en büyük olarak tanınacak ve böyle hüküm sürecektir.
İnsanlar son derece acayip ve hayret verici olduğunu söylemekten geri durmadıkları canlıları yalnız incelemeden geçirivermekle kalmazlar, belki de tabiatı incelemeye, buradaki canlılar üzerinde düşünmeye zaman ayıranları çoğunlukla boşa zaman harcamakla suçlar ve tabiatın sırlarına karşı ilgi gösterenlere de hakaret ederler. Şimdi tekrar söylüyorum: Bilim değil, bilimin ihmal edilmesi dinsizliktir. Bilime bağlılık dolayı bir ibadet, incelenen nesnedeki değeri dolaylı olarak itiraf ve sonuç olarak onların yaratıcısına karşı kulluktur. Bu, yalnız dudaklarda kalan bir saygı sözcüğü değil: belki bir saygı göstergesidir. Sadece sözle değil: zaman, düşünce ve çaba harcanarak ispat edilmiş bir saygıdır.
Gerçek bilim ve gerçek din öyle ikiz kardeştirler ki, bunda herhangi birinin diğerinden ayrılması ikisinin de ölümüne sebep olur. Bilim dindar olduğu oranda yükselir ve din de temelinin bilimsel derinliği ve sağlamlığı olması oranın da büyür. Huxley
198 öğeden 311 ile 198 arasındakiler gösteriliyor.