Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbrahim Musa

İbrahim MusaGazzali ve İmgelem Poetikası yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
470
Görüntülenme

Hakkında

Ebrahim Moosa, Notre Dame Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ve Kroc Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde İslam Araştırmaları Profesörüdür. Daha önce Duke Üniversitesi'nde Din ve İslami Etütler Profesörü idi. Çağdaş Müslüman düşüncenin önde gelen bir alimi olarak kabul edilir.
Tam adı:
Ebrahim Moosa
Unvan:
Akademisyen
Doğum:
Güney Afrika

Okurlar

1 okur beğendi.
1 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Müslüman düşünce geleneği ne statik ne atıldır. Kendi devamlılık ve devamsızlık ritimleri vardır, sürekli olarak kendini ahlaki ve ruhani bütünlüğün zorunluluklarına göre ayarlar. Ahlaki tahayyülün hızla kendini zevale götüren tenkitçi bir püritan'ızme düştüğünü görmek ve nostaljik feryada meyletmek istemiyorsak ahlaki olanın yalnızca müzakere kisvesinde değil, aynı zamanda poetik tecellisinde de ciddiye alınması gerekir. Herhangi bir Gazzali okuyucusunun dikkatini çeken ve onu büyüleyen şey, onun poiesi's’i -yaratıcı yapma ve üretme- metinlerin okuma ve yorumlamalarına bilginin aşırı çeşitliliğini yaymak suretiyle ne kadar etkileyici şekilde geri kazandığıdır. Başkalarının sanat ve estetiği ahlaka dahil etmede tereddüt gösterdiği noktada Gazzali anlatı (hikâye) gücünü ahlaki olanın incelemesine tereddütsüz sokmuştur. Ona göre en saf sanat, kalptedir öznelliğin muhafazasında. Burada “Öznellik” ruhun veya özün kendisini güçlendiren bir dizi disiplin ve uygulama yardımıyla bütün ahlaki imkânlara teslimiyet kapasitesi anlamındadır.
Bilgi dünyevi bir kazanç ve liderlik için değil,kendisi için arandığında bilhassa zevklidir. Gazzâli
Reklam
“Uzuvların hareketi düşüncelerin meyvesidir, eylemler karakterin [ahlak] ürünüdür ve doğru davranış, bilginin yayılmasıdır. Kalbin saklanmış en saf çekirdeğinin [sara'ir el-kulüb] amellér ve onlann membasının bahçesi olduğunu bil. 30 Batıni ışık, ona süs ve parıltı vermek suretiyle zahiriyi aydınlatır. Doğru davranış, müstekreh ve günahkâr amelleri erdemlere dönüştürür. Bir kişinin kalbinde tevazu yoksa uzuvlarında da onu bulmayı bekleme. Ve her kimin kalbi ilahi ışıkların yuvası değilse peygamberi örneğin güzelliği onun zahirisi[nden] parlamayacaktır'.” 31 Gazzali bu bölümde açıkça özün batıni ile zahiri, hukuk (fıkıh) ile bilinç (sarâir), eylemler ve niyetler, beden ile ruh arasındaki diyalojik gerilimine atıfta bulunur.
Gazzali’nin çalışmalarının çağdaş Müslüman düşüncesiyle boğuşanlara öğrettiği bir şey varsa o da gelenekle hemhâl olmanın daha iyi yollarının nasıl bulunacağıdır. Gazzali geleneğe teslim olmamıştır: Aynı anda hem taklit etmiş hem icat etmiştir. Hem modern eğitimli olan hem de gelenekselci bir şecere iddiasında bulunan çağdaş birçok Müslümanın savunduğunun aksine Gazzali geleneğe sadık olmanın içinde onu sorgulama ve yorumlama yetisinin de olduğunu gösterir. Ne yazık ki çağdaş Müslüman düşüncesinde iki sıkıntılı eğilim vardır: Geleneğin otoritesine teslim olmak veya geleneğin içini tamamen boşaltmak.
Gazzali’nin niyet doktrini, ruh ile kalp arasındaki kritik bağlantı noktasını teşkil ediyordu. Beden başarısız olsa bile ruh yine de niyet saflığı ile sağlıklı olabilirdi. Niyet, “Kalbin iki unsurdan mürekkep durum ve sıfatıydı: Bilgi ve amel.”42 Neyin gerekli olduğunu bilmek ve ardından samimiyet ve doğrulukla elde edilen bilgiye göre hareket etmek, özün geliştirilmesindeki kritik unsurlardır. Kişi pratik olarak erdemli bir görevi yerine getiremezse bile öz yalnızca iyi yapma niyet ve isteğiyle mükemmeliyette büyür. Gazzali’nin öz ile ruhun aracılık ettiği öznelliğe ilişkin çok net bir anlayışı vardı. Ruh birçok arzuya tabi, hakiki özgürlüğün mevkisi ve bireysel kişinin özüydü.
Hürriyet - KitapSanat 05.07.2019
Gazâlî: İslam’ın morali Eric Ormsby’nin,
İmam Gazali
İmam Gazali
’yle ilgili biyografi kitabının heyecan verici bir adı var: ‘Gazâlî: İslam’ın Dirilişi’.
İmam Gazali
İmam Gazali
’yle ilgili çok önemli bir kitap daha yayımlandı: İ
İbrahim Musa
İbrahim Musa
’nın

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok