Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İmam Birgivi

İmam BirgiviTarikat-i Muhammediyye yazarı
Yazar
9.5/10
78 Kişi
383
Okunma
59
Beğeni
4.878
Görüntülenme

Hakkında

İmam Birgivî, asıl adıyla Takî ud-Dîn Muhammed ibn Ali; Osmanlı İmparatorluğu'nda bir âlim kazasker idi. Kendisi, Pîr Ali adlı bir medrese müderrisinin oğludur. Kadızade isimli Selefî reform hareketi ne ilham kaynağı olan Kadızade Mehmed Efendi'nin hocasıdır
Tam adı:
Takî ud-Dîn Muhammed ibn Ali
Unvan:
Osmanlı Din Alimi ve Yazar
Doğum:
27 Mart 1522
Ölüm:
Birgi, Ödemiş, Türkiye, 1573

Okurlar

59 okur beğendi.
383 okur okudu.
29 okur okuyor.
236 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ciddiyetle takvaya sarıl! Zira iki dünya saâdeti takvadadır...
Peygamber (A.S.) duâlarından biri de şu imiş: "Allah'ım! Beni ilmimle zenginleştir, yumuşak huylulukla zinetlendir. Takva ile bana ikramda bulun ve âfiyet ile bana iyilikte bulun veya beni güzelleştir."
Reklam
Kesinlikle okunmalı özellikle 1K’da.
Hammad b. Ebû Hanife [rahimehullâh] bir gün kelam ilmi hakkında konuşuyordu. Ebû Hanife [rahimehullâh] kendisini bundan menetti. Bunun üzerine Hammad [rahimehullâh], Ebû Hanife'ye [rahimehullâh], "Ben senin kelam ilmi hakkında konuştuğunu gördüm. Ne oluyor ki beni bundan men ediyorsun?" diye sordu. Ebû Hanife [rahimehullâh] şöyle cevap verdi: "Ey oğulcuğum, bizden her biri sanki başımızın üzerinde bir kuş var gibi ayağımızın kayacağından korkar bir halde konuşuyorduk. Siz ise bugün her biriniz arkadaşının ayağını kaydırmak için konuşuyorsunuz. Arkadaşının ayağının kaymasını isteyen kimse onun küfre düşmesini istemiş olur. Kim de arkadaşının küfre düşmesini isterse, arkadaşı küfre düşmeden önce kendisi küfre düşer." Hulâsa adlı eserin sahibi şöyle diyor: “Kadı İmam'ın şöyle dediğini işittim. Eğer münazara eden, karşısındakini küçük düşürmeyi istiyorsa küfre düşer. Bana göre ise kâfir olmaz. Bilakis küfre düşmesinden korkulur. Evla olan ise zamanımızda kimseyle münakaşaya girmemektir. Zira doğruyu açığa çıkartmayı isteyen kimseler pek azdır.”
Sayfa 73
Kitabın önsözü ve ilk cümlesi…
Bizleri ümmetlerin en hayırlısı kılmakla şereflendiren Allah'a [celle celâlüh] hamdolsun.
Sayfa 11
"Ben işimi Allah'a ısmarlıyorum.Çünkü Allah kullarını çok iyi görendir."
Sayfa 130Kitabı okudu
Herkese selamün aleyküm, Aranızdaki bir kişiye aşağıda yer alan eserlerden birini hediye etmek istiyorum. Eseri yorumda belirtmeniz kâfidir, hayırlı olsun herkeslere. Eserler:
Korku ve Ümit
Korku ve Ümit
Duası Makbul Olanlar
Duası Makbul Olanlar
Hilâfet Risâlesi
Hilâfet Risâlesi
Müslüman Çocukların Ahkamı
Müslüman Çocukların Ahkamı
Rahmet Peygamberi ve Biz
Rahmet Peygamberi ve Biz
Devrâna Girip Seyrân Edelim
Devrâna Girip Seyrân Edelim
Hz. Peygamber'in Sünnetinde Çocuk Hakları
Hz. Peygamber'in Sünnetinde Çocuk Hakları
Açıklanma tarihi: Cumartesi
Reklam
Küçük İhyâ olarak bilinen
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediye
' "Keşke herkes okusa" cinsinden bir kitap. Hatta herkesin okuması vaciptir denilse hata edilmiş olmaz, sanırım.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Rabbim benim ilmini arttır de. Taha20/114
Tarikatları; hak tarikatlar, evvelce hak tarikatlar olduğu halde sonraları bozulan tarikatlar ve tamamen sapık tarikatlar olmak üzere üçe ayırabiliriz. Sapık olanlarına aslında tarikat bile denilmez. Onlara tarikat adını vermek gerçek tarikatlara hakarettir. Onlar İslamiyet’i temsil edemez, İslam adına konuşamaz ve İslam’a inanmayanlar da onlara bakarak İslam ve Kuran hakkında hüküm veremezler. Gerçek tasavvuf nurunu Allah katında değerli olan yüce velilerden alır. Onun için tasavvufu şöyle anlatırlar: ŞERİAT = TARİKAT = HAKİKAT = MARİFET Imam Birgivi tarafından kaleme alınan bu eserin yazılış gayesi , Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetini yaşanır kılma arzusudur. Hesap verecek olan müslümanın , hayatına girmiş olan bidatları fark etmesi ve hayatına girebilecek olan bidatlara karşı önlem alması için okunması elzem bi kitaptır. Din, ahlâk ve tasavvuf konularıyla ilgilendiği için toplumumuzda bir baş ucu kitabı olma niteliğindedir. Eserde kalbin hastalıkları, kötü hasletler ve övülen hasletler dışında ehli sünnet akaidinin hakk yol, doğru yol olduğuna dikkat çekilmiş, bidat fırkalar ve küfre sebeb olan amiller detaylıca ele alınmış.. Kitapta yer alan bir hadis ile bitirmek istiyorum.. Enes (radıyallâhu anh), Resulullah'ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Kimin derdi-tasası ahiret olursa, Allah onun kalbini zenginleştirir, haline çeki düzen verir ve dünya onun peşinden gelir. Kimin de derdi-tasası dünya olursa Allah onun fakirliğini iki gözü önüne koyar, düzenini dağıtır ve dünyadan sadece onun için takdir edildiği kadar ona gelir.” Selam ve dua ile..
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
Imam Birgivi tarafından kaleme alınan bu eserin yazılış gayesi , Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetini yaşanır kılma arzusudur. Hesap verecek olan müslümanın , hayatına girmiş olan bidatları fark etmesi ve hayatına girebilecek olan bidatlara karşı önlem alması için okunması elzem bi kitaptır. Birgivli Mehmet Efendi eserini hayatının sonlarına doğru kaleme almış (1573 tarihinde Hakk Teâlâ'ya kavuşmuştur) ve günümüze kadar müslüman olan bireylerin hayatlarına katkıda bulunmaya devam etmiştir.
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
“Bir münadi üç defa şöyle seslenir: Dünyayı ehline bırakın! Her kim dünyadan gereğinden fazla alırsa, o kimse farkında olmadan ölümünü almıştır." Tarikat-ı Muhammediye Imam Birgivî hazretlerine ait icerisinde akaid,fıkıh,ahlak ve daha nice konuları ele almis muazzam bir eser her muslumanin kitapliginda olmasi gereken eserlerden birisi diyebilirim.. Kitabin sonlarinda takvaya ulasmanin yollari konusu islenmis buda ayrica cok guzeldi …Ayetler,hadisler ve farkli alimlerinde goruslerine yer verilmis. #tavsiyekitap aliniz ..okuyunuz ..sifalaniniz… #ALINTILAR Ey sálik! Sana gereken, zikredilen bütün bu kötü huylardan kaçınmak ve onları defedip ortadan kaldırmak, bunların zıtlarını ve diğer faziletleri elde etmendir. Böylece senin için nefis tezkiyesi, ruhun arınması, kalbin kötü ahlaklardan arınıp güzel huylarla bezenmesi mümkün olsun. Çünkü tasavvuf da bunlardan ibarettir. Bid'at ehlinin itikadının karşısında ehl-i sünnet ve'l-cemaat itikadi vardır. Ehl-i sünnet itikadının dayanağı, tahkik etmek ve delil aramakla beraber sünnete, sahabenin üzerinde bulunduğu itikada ve ümmetin icmasina sarilmak, ayrıca nefsin arzularını ve kendi görüşünü beğenmeyi terk etmektir.. Ey Ebâ Zer! Sabahlayıp Allah'ın kitabından bir ayet öğrenmen senin için yüz rekat (nafile) namaz kılmandan daha hayırlıdır. Yine sabahlayıp ister amel et ister etme ilimden bir konu öğrenmen senin için bin rekat (nafile) namaz kilmandan daha hayirlidir."
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediye
İmam Birgivi
İmam Birgivi
Tarikat-ı Muhammediye
Tarikat-ı Muhammediyeİmam Birgivi · Muallim Neşriyat · 201973 okunma