Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Johann Heinrich Pestalozzi

Johann Heinrich PestalozziÇocuğunu Nasıl Eğitirsin yazarı
Yazar
9.4/10
13 Kişi
22
Okunma
23
Beğeni
3.220
Görüntülenme

Hakkında

Yoksulluk içinde desteksiz büyüdü, ilahiyat öğrenimini yarım bırakarak hukuk okudu. Jean Jacques Rousseau’nun Emile adlı eğitsel romanını (1762) okuduktan sonra yaşamının ülküsünü bulmuş oldu; öğrenim ve eğitim yoluyla insanları geliştirmeyi amaç edinen görevine bağlandı. 1774′ te kimsesiz çocukları barındıran ilk okulu kurup yaşatmaya, el emeği ve iş eğitimiyle kişileri daha yararlı ve kendine yeter duruma getirmeye çalıştı. Belli düzeyde başarı kazanmasına karşın para kaynağı yeterince besleyici olmadığı için bu deneyi yarım kaldı (1779). Bu aşamanın düş kırıklıkları ilk kitabına da konu oldu: Abendstunde eines Einsiedlers (Yalnız Yaşayan Birinin Akşam Saatleri) 1780. Ardından Emile etkisindeki eğitsel düşlerini açıklayan romansı anlatısını yarattı: Lienhard und Gertrud (L. ile G.) 1781-1787. Fransız Devriminden sonra hem Fransız yurttaşlığıyla onurlandırıldı, hem Fransa’da düşüncelerini özgürlük içinde uygulamaya çağrıldı. Stans’daki Kimsesizler Yurdu’nun yönetimine geçen Pestalozzi, okul yaşamına ev sıcaklığını kazandıran uygulamaları gerçekleştirdi, düşüncelerini kolay formüllere dönüştürme denemesini tamamladı. Ardından Burgdorf daki yatılı okul deneyi doğdu (1800-1804); bu dönemin eğitim eseri de birlikte ortaya çıktı: Wie Gertrud ihre Kinder Lehrt (G. Çocuklarını Nasıl Eğitiyor) 1801. Hoşgörülü bir disiplinden yana, ezberciliğe karşı, duyuları olgunlaştırmayı savunarak, her bireyin kendi yeteneğini bulup geliştirmesini amaçlayan programı hemen hemen tamamlanmış oldu: Meine Nachforschungen Uber den Gangder Natur (İnsanlığın Gelişiminde Doğanın Etkisi Üzerine Araştırmaları) 1797. Ama en geniş ve doğru uygulamalarını Yverdon’daki yatılı okulda buldu, 20 yıl boyunca birbirinden güzel başarı aşamalarına erişti, Avrupa’nın dünyanın ilgisini çekti, düşüncelerinin doğruluğunu bütünüyle kanıtladı. Çeşitli nedenlerle eserinin zedelendiğini gördü, eski çiftliğinde umutlarının çoğunu yitirmiş olarak öldü (17 Şubat). Doğaya aykırı olmaması gereken toplumsal kurumlarda insanın kafa, yürek ve el eğitimini gerçekleştirmek amacındaki çabaları günümüzün de eğitsel amaçlarının değişmez özüdür. Bütün eserleri önce 15 ciltte toplandı (1819-1827); ikinci kez 1899-1912 arasında 12 cilde sığdırıldı.
Unvan:
İsviçreli Eğitimci, Yazar
Doğum:
Zürih, İsviçre, 12 Ocak 1746
Ölüm:
Brugg, İsviçre, 17 Şubat 1827

Okurlar

23 okur beğendi.
22 okur okudu.
1 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Anneler kendini yetiştirmek zorundadır. Geleceğin inşası ancak annelerden başlayabilir. Anneler okumalıdırlar. Sadece çocuklarını geliştirecek yayınlarla sınırlı kalmadan okumalıdırlar.
Sayfa 109 - Roza Yayınevi
Mutsuzluk Seçimdir...
"Kötülük yapan insanlar, içsel bilgiye ters davrandıkları için mutsuzlardır. Doğalarına aykırı davrandıkları için acı çekerler. Ruhları kavrulur ve mutsuz olurlar. İçlerinde ki boşluğun da kederin de Doymamışlığında sebebi budur."
Sayfa 112 - RozaKitabı okudu
Reklam
Sanatsızlık, toplumu kangren etmekte ve çürütmektedir.
Sayfa 56 - Roza Yayınevi
Toplumsal yapının özü eğitimden gelir.
Sayfa 87 - Roza Yayınevi
Hiçbir çocuğun gelişimi anne babasının ya da öğretmeninin ufkuyla sınırlı olmamalıdır.
Sayfa 70 - RozaKitabı okudu
''Yaşamımda edindiğim en büyük bilgi şudur; Kendi kendine yardım etmeyi bilmeyene, hiç kimse yardım etmez...'' ☆☆☆
Johann Heinrich Pestalozzi
Johann Heinrich Pestalozzi
☆☆☆
Kendi kendine yardım etmeyi bilmeyen, hiç kimseye yardım etmez.
Johann Heinrich Pestalozzi
Johann Heinrich Pestalozzi
Reklam
Yaşamımda edindiğim en büyük bilgi şudur: kendi kendine yardım etmeyi bilmeyene, hiç kimse yardım etmez.
Johann Heinrich Pestalozzi
Johann Heinrich Pestalozzi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Nasıl eğitmemelisin daha isabetli olurdu.
Beğendim mi? Hayır Beğenmedim mi? Hayır Uzaklarda bir yerde iyi işler yapmak için çabalayan bir ruh varmış 1820'li yıllarda. Okumak için harcadığım vaktin karşılığını veremedi desem haksızlık yapmış olmam. İyi işler yapan, temas ettiği her kişi ve durumu güzelleştiren insanlar var olsun.
Çocuğunu Nasıl Eğitirsin
Çocuğunu Nasıl EğitirsinJohann Heinrich Pestalozzi · Roza Yayınevi · 201820 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Bu kitabı Köy Enstitüleri Anılarını okurken "Hep Pestallozi okurduk" yazması üzerine aldım ve okudum. Ben öğretmenim ve adını duymamıştım ya da hatırlamıyordum... Benim okuduğum eğitim bilimi yaklaşımcılarından bazılarının esin kaynağıymış. Dönemin ezberci ve tekdüze düşünce biçimine karşı, yaratıcı ve sorgulayıcı, bireyselleştirilmiş bir eğitim yaklaşımını savunduğu ve bunun da kesin kalıpları olmadığı için değersizleştirilmiş bir değer Pestallozi. 200 yıl önce dikkat çektiği tüm tespitler şu an eğitim sistemimizde kullanılıyor. Fakat ne yazık ki o zaman düşünceleri hiç kabul görmemiş. Kendisi de şöyle yazmış: "Ben göremeyeceğim ancak zaman gösterecek. Zaman haklılığımı ortaya koyacak, tüm insanlık bilecek bunu, sizler de okuyacak ve o gün geldiğinde bana hak vereceksiniz." (1 Haziran 1820). Eğitim alanında çalışıyorsanız özellikle okuyup tanımalısınız kendisini, fikirlerini... Şu zamana kadar okumamış olmak da benim ayıbım olsun.
Çocuğunu Nasıl Eğitirsin
Çocuğunu Nasıl EğitirsinJohann Heinrich Pestalozzi · Roza Yayınevi · 201820 okunma