Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jonathan Haidt

8.2/10
29 Kişi
99
Okunma
17
Beğeni
2.119
Görüntülenme

Hakkında

Jonathan David Haidt (19 Ekim 1963 doğumlu "hite" olarak telaffuz edilir), Amerikan sosyal psikoloğu ve New York Üniversitesi Stern School of Business'da Etik Liderlik Profesörüdür. Akademik uzmanlığı ahlakın psikolojisi ve ahlaki duyguları içerir. Haidt iki kitabın yazarları: The Happiness Hiposu: Eski Zekada Modern Hakikat Bulma ve Doğruluk: İyi Niçin İyi İnsanlar New York Times'ın en çok satan kişi haline geldiği Politika ve Din (2012) ile bölünür. Foreign Policy dergisi tarafından [3] ve Prospect dergisinin "en iyi dünya düşünürlerinden" biri tarafından "en iyi küresel düşünürlerden" biri olarak seçildi. Haidt, New York'ta dünyaya geldi ve New York'taki Scarsdale'de liberal bir Yahudi ailenin yanında yetişti. 1985 yılında Yale Üniversitesi'nden felsefe bölümünden BA, 1992 yılında Pennsylvania Üniversitesi'nde psikoloji doktorasını yaptı. Daha sonra Chicago Üniversitesi'nde kültür doktorasını post-doktora üyesi olarak okudu. Yöneticileri Jonathan Baron ve Alan Fiske (Pennsylvania Üniversitesi'nde) ve kültürel antropolog Richard Shweder (Chicago Üniversitesi) idi. Haidt, doktora sonrası randevusu sırasında Hindistan'ın Orissa kentinde ahlak üzerine yapılan üç aylık araştırmayı finanse eden bir Fulbright bursu kazandı. 1995'te Haidt, Virginia Üniversitesi'nde asistan olarak görev yaptı ve burada 2011 yılına kadar çalışmış ve Virginia Valisi tarafından verilen eyalet çapında bir ödül de olmak üzere öğretim için dört ödül kazanmıştır. 1999'da, Haidt olumlu ahlaki duygular üzerine çalışarak pozitif psikolojinin yeni alanında faaliyete geçti. Bu çalışma, 2003'te Flourishing başlıklı ve sonra 2006'da The Happiness Hypothesis başlıklı bir derlemenin yayınlanmasına yol açtı. Happiness Hypothesis, zihnin küçük bir sürücü (bilinçli akıl yürütme) gibi parçalara ayrıldığı yaygın olarak alıntılanan metaforu tanıttı; Çok büyük filler üzerinde (otomatik ve sezgisel süreçler). 2004'te Haidt, ideolojinin psikolojik temelleri üzerine araştırma yaparak politik araştırmaya ahlaki psikoloji uygulamaya başladı. Bu çalışma, The Righteous Mind 2012'de yayınlanmasına yol açtı. Haidt 2007-2008 akademik yılını Princeton Üniversitesi'nde Laurance S. Rockefeller Sayın Öğretmenlik Misafir Profesörü olarak geçirdi. 2011'de Haidt New York Üniversitesi Stern School of Business'a geçti. Haidt'in şu anki araştırması ahlaki psikolojiyi iş ahlakına uygular. 2013'te Etik Sistemler'i kurdu; kar amacı gütmeyen ve şirketlerin etik konusunda akademik araştırmalar yapmak için özel olarak hazırlanmış bir işbirliği. Ayrıca, daha büyük siyasal hoşgörüyü artırmak ve sosyal psikoloji ve diğer sosyal bilimlerdeki ideolojik çeşitliliği arttırmak için çaba harcıyor. Haidt, 2019'da yayınlanacak kapitalizm üzerine bir kitap yazıyor. Haidt, Heterodox Akademisinin kurucularıdır. Haidt halen, yolsuzluk yanlısı bir yolsuzlukla mücadele örgütü olan RepresentativeUs Danışma Konseyi'nde görev yapmaktadır.
Unvan:
Psikolog
Doğum:
New York, Amerika, 19 Ekim 1963

Okurlar

17 okur beğendi.
99 okur okudu.
9 okur okuyor.
249 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İnsanları kendi Dorian Gray portrelerine bakmaya ikna etmeye çalıştığınızda, daha da büyük bir mücadeleye girişirler."
Bugünkü halimiz dünkü düşüncelerimizden gelir, şu anki düşüncelerimiz ise yarınki hayatımızı hazırlar; hayatımız aklımızın eseridir.
Reklam
Ünlü bir depresifın dediği gibi "Dünyanın bütün alışkanlıkları bana nasıl da sıkıcı, bozuk, donuk ve fuzuli görünüyorlar."
"Tek gerçek seyahat... yabancı toprakları gezmek değil, farklı gözlere sahip olmaktır." (Marcel Proust)
"Eğer tutkulu bir aşk yaşıyorsanız ve tutkunuzu göklere çıkarmak istiyorsanız,şiir okuyun.Ateşiniz geçtiyse ve gelişen ilişkinizi anlamak istiyorsanız psikoloji okuyun.Ama ilişkinizi henüz sonlandırdıysanız ve aşksız daha iyi hissettiğinize inanmak istiyorsanız felsefe okuyun."
Jonathan Haidt
Jonathan Haidt

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Son zamanlarda okuduğum psikolojik kitaplar arasında beni en çok içine çeken kitap oldu. Yıllar evvel ‘Daniel Goleman/ Duygusal Zeka’ kitabınında benzer hazzı yakalamıştım. Kitabın yeni basımı olmadığı için bulunması çok zor. Sahaftan çok yüksek bir meblaya ‘pahalı ama değer mi?’ diye endişeyle ama bir yandan da bulabilmiş olmanın verdiği heyecanla almıştım. Okuduktan sonra son kuruşuna kadar helali hoş olsun demekle kalmayıp ciltli versiyonunu arkadaşıma hediye olarak aldım. Kapak tasarımı, içeriği, çevirisiyle keyifli bir eser. Keşke tekrar basımı yapılsa.
Mutluluk Varsayımı: Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte Bulmak
Mutluluk Varsayımı: Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte BulmakJonathan Haidt · Hil Yayınları · 201491 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Yazarın konuya giriş şekli ve adım adım ilerleyişi harika. Kitabın dili de çok yalın. Aslında zihnimin karanlıklarında kalan birçok konuya açıklık getirdi. Ayrıca bazı anlayamadığım kişilerin anlamlandıramadığım tepkilerine de mantıklı yanıtlar buldum. Akılcı olmanın zeka ve duygu ile olabileceğini açıkladığı kısma bayıldım. “Duygu yoksunlarının” nasıl kararsız ve hayatta ne yapacaklarını bilemez olduklarını anladım. Kitap okumanın bize hem kelime dağarcığı kazandırdığını hem de en önemlisi empati ve duygulanım yeteneği kazandırdığını söyleyen yazar öyle güzel açıklamış ki bunu; aklıma geleni sözcüklere dökmüş adeta. En nihayetinde mutluluğun kaynağı ne içimizdedir ne de dışımızda. Hem içimizdedir hem de dışımızda. Sevgi, sevilme, bağlanma ihtiyacı ve iyi bir iş. Sevmek ve sevilme ihtiyacı olmazsa olmazı. İyi bir iş hayatı elzem değil bence. Ancak sevgi ve sevilmeyi bilen ve tadan insan artık hazza ermiştir ve bunu arayacaktır. Duygusal olarak yoksun olanlar sevmenin ve aşık olmanın ne demek olduğunu ise asla bilemeyeceklerdir.
Mutluluk Varsayımı: Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte Bulmak
Mutluluk Varsayımı: Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte BulmakJonathan Haidt · Hil Yayınları · 201491 okunma
336 syf.
10/10 puan verdi
Her ne kadar üniversitede sorumlu olup okumadığım dersten kalınca mecburiyetten okudum gibi olan kitap. Şu kadarını söyleyim haksızlık ettim kitaba. İçinde o kadar değerli anlatımlar var ki mecburiyetten okumak istemezdim böyle farkındalık uyandıran bir kitabı. Ne de olsa kaygıyla okudum biraz da. Sınav kaygısı.. Her neyse kitap psikolojik bir kitap ve iç dünyanızda farkındalık uyandıracağına inanıyorum. Benim için metaforlar çok yerindeydi ve ruh dünyamı anlamlandırmama yardımcı oldu. Nefis ve benlik arasında o metaforlar en çok aklımda kalan kısım oldu.
Mutluluk Varsayımı: Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte Bulmak
Mutluluk Varsayımı: Modern Gerçekliği Kadim Bilgelikte BulmakJonathan Haidt · Hil Yayınları · 201491 okunma