Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kemal Edib Kürkçüoğlu

Kemal Edib KürkçüoğluSeyyid Nesimi Divanı'ndan Seçmeler yazarı
Yazar
Derleyen
7.6/10
10 Kişi
44
Okunma
11
Beğeni
961
Görüntülenme

Hakkında

1902 yılında Urfa’nın önde gelen ailelerinden birinde dünyaya gelen Kemâl Edîb Kürkçüoğlu’nun kulağına ismi Suût Kemâl Yetkin’in babası, Şeyh Safvet Kemâleddin tarafından kulağına okundu. Nüfusa Mehmed Kemâl diye kaydedilmesine rağmen daha ziyade Kemâl Edîb ismini kullanmıştır. Babası Osmanlı Meclis-i Mebusan Urfa Mebusu Ömer Edîb Bey; annesi Suyolcu Ali Paşa’nın ahfadından İstanbul Temyiz Mahkemesi azası Eğinli Dardağanzade Ahmed Nazif Bey’in kızı Sıdıka Hanım’dır. Nesebi Gavs-i Azam Abdülkadir Geylani’ye dayanmaktadır. Aile adı soyadı olarak kullanılması yasaklandığı bir dönem “Ünsel” soyadını almış, 1950 sonrası “Kürkçüoğlu” soyadını kullanmaya başlamıştır. Eğitimi Urfa İrfaniye Mektebi’nde başladığı ilk eğitimini İstanbul Menba’ul-İrfan Mektebi’nde, orta öğretimini Urfa Rüşdiyesi, Vefâ Sultânîsi ve İstanbul Dâr’ül-muallimîn’de tamamladı. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Şark Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde tamamladı. Bu dönemde Naim Hâzım Onat, Necati Hüsnü Lugal’ın öğrencisi oldu. Mehmed Fuad Köprülü, Ali Nihad Tarlan’dan da istifade etti. Modern eğitim ile birlikte klasik tedrisata da devam eden Kemâl Edîb Bey, cami derslerine devam ederek dini bilgisini arttırdı. Arapça, Farsça, Fransızca öğrendi, İngilizcesini geliştirdi. Şairliği Lise yıllarından itibaren şiir yazan Kemâl Edîb Bey, ilk gazellerini 1918 yılında 16 yaşındayken Tarih ve Edebiyat Mecmuası’nda Ra’di mahlasıyla yayınlamaya başlamıştır. Edebi kültürünü daha çok babası Ömer Edîb ve amcası şair Osman Remzi Bey’e, ayrıca Millet Kütüphanesi kurucusu Ali Emirî Efendi’ye borçlu olduğunu dile getirmiştir. Tam anlamıyla bir klasik divan şairi olan Kürkçüoğlu, daha sonraki manzumelerinde Kemâl mahlasıyla gazel, kaside, rubai, mersiye, hiciv, tehzil gibi klasik şiirin şekil özelliklerini kullanarak şiirler kaleme almıştır. Sağlığında yazdığı şiirleri toplayıp kitap yapmaktan çekinen şair, “yüz okuyup bir yazmalı” diyerek şiirlerini bastırmamıştır. Bu yüzden divan olacak kadar şiirleri birkaç dostunun elinde dağınık bir hâlde kalmıştır. Naatı Kemâl Edip Kürkçüoğlu hayatı boyunca devamlı aşkı ve bu aşk yolunda yürüyenlerin tarihini anlatmasına rağmen, bu kutlu kervana bir türlü maddi yüklerini atıp manen katılamamıştı. “Aşk aranmakla bulunmaz, ama bulanlar hep arayanlar olmuştur” sözü tekrar tecelli etmiş, Kemâl Edîb Bey’in gönlündeki mana perdesi aralanmaya başlamıştı. Bir ilahi neşve ile Mahmud Sami Ramazanoğlu’na intisap edip bende olmuş, nice yıllardır içindeki mana hazinesi ortaya çıkmıştı. Bu intisaptan sonra şeyhine aşk dolu şiirler, methiyeler yazdı. Yılların ağır yükü, köy köy, şehir şehir gezip yaptığı hocalık hizmeti bedenini haylice yıpratmış; yer yer nükseden bazı hastalıklar artık cem olup bedenini istila etmeye başlamıştı.
Unvan:
Eski Türk Edebiyatı Araştırmacısı, Şair, Yazar ve Eğitimci
Doğum:
Şanlıurfa, Türkiye, 1902
Ölüm:
null, 1977

Okurlar

11 okur beğendi.
44 okur okudu.
2 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Haddeden geçmiş nezâket yâl ü bâl olmuş sana Mey süzülmüş şişeden, ruhgâr-ı âl olmuş sana Yok bu şehr içre senin vasfettiğin dilber Nedîm Bir perî-sûret görünmüş bir hayâl olmuş sana.
Reklam
İnsanın kendisi ile dünya hakkında edindiği ilk tasavvurların kaynağı dindir.
VEFASINDAN
GAZEL 1 Şikâyet eylemezem dil-berin cefâsından; K'anın cefâsı banâ yeğdürür vefâsından. 2 Ezelde cânumi işkun yolında çün komuşam, Belâsını çekerem, dönmezem belâsından.
Sayfa 181Kitabı okudu
9 Çün çarh-i felek câhil ü nâ-dân sever oldi, Pes lâ-cerem uş fazle harîdâr bulunmaz. 10 Var, derde tehammül kıl u sabr eyle cefâya; Çün dil dilegi endek ü bisyâr bulunmaz. ( TÜRKİYE TÜRKÇESİ ) 9) Değil mi ki dönek felek, bilmezi, haddini bilmezi sever oldu, şübhesiz artık fazîlet metâına alıcı bulunmaz. 10) Var git derde katlan,`cefâya dişini sık! Çünki azdan, çoktan gönül dileğinin hiç biri yerine gelmez.
Sayfa 359Kitabı okudu
Zalâm-ı zulmü nûr-ı merhametle dilden at zîrâ Hafidir feyz-i rahmet emr-i fe'rham türham altında Kemâl ehli mu'ammâ-yı hayâtı hail edip derler Me'âl-i kâ'inât işte şu lafz-ı mübhem altinda
Kemal Edib Kürkçüoğlu
Kemal Edib Kürkçüoğlu
Reklam
Ey gönül cân verdiğin mi'yâr-ı âmâl olmalı Ondaki hüsnü gören hayran kalıp lâl olmalı
Kemal Edib Kürkçüoğlu
Kemal Edib Kürkçüoğlu
Eser ayan u mü'essir nihân be hey gâfıl Mükevvenât bütün mâ-sivâ değil de nedir Ne havf-ı nâr ne ümmîd-i nûr kıl zâhid O yolda hasr-ı ibâdet heba değil de nedir
Kemal Edib Kürkçüoğlu
Kemal Edib Kürkçüoğlu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
4/10 puan verdi
·
5 günde okudu
İslamcı yazarlardan İslam tarihi
Bir İslamcının kaleminden İslam tarihini okumak çok sıkıcı bir durum ama abartıları görmek içinde bu tür kaynakları okumak gerektiği düşüncesindeyim. Tarafgirlik bazı İslami yazarların aklını Arap dilinin melodik yapısına ipotek etmiş. Örneğin Muhammed eşlerinden Safiye'nin kocası ve kardeşini öldürdükten sonra kadınla aynı gün gerdeğe gitmiştir. Kadının adı Zeynep iken kişiye özel anlamında Safiye adını vermiştir. Kitap içinde bu konuya detaylı olarak değinilmemiş. Ama bunun yanında Muhammed'in Safiye'ye Müslüman olmayı teklif ettiğini ve kadının da kabul ettiğini büyük bir gururla anlatılmaktadır. Her şeyi elinden alınmış bir kadının başka bir seçeneği var mı? Özellikle İslam için kapanan kadınlara soruyorum. Bunun yanında kadın ömrü boyunca ağlamış ve adı ağlayan kadına çıkmıştır. Bu yüzden İslam tarihini cesurca yazan onur ve haysiyet sahibi İslamcı yazarlara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
İslam Tarihi
İslam TarihiKemal Edib Kürkçüoğlu · Büyüyenay Yayınları · 20173 okunma
224 syf.
7/10 puan verdi
Kitap akademik olarak güzel bir çalışma yalnız anlatımı ağır ve sıkıcı . Ağır bir dil kullanılan bu kitabı biraz zor bitirirsiniz veya yarıda bırakabilirsiniz. Ama gerek yazarın İslam Tarihçisi bir yazarın yazması hem de verilen emek yabana atılacak değil. Sıkıcı olması boş bir kitap olduğu anlamına gelmez.
İslam Tarihi
İslam TarihiKemal Edib Kürkçüoğlu · Büyüyenay Yayınları · 20173 okunma
Reklam
112 syf.
5/10 puan verdi
Din sosylojisi kitabi olarak basliyor, felsefeye giriş kitabi olarak bitiyor. Ilk bölümler iyiy ama son bölümde anlatilanlarla kitabin konusu arasinda cok fazla bir baglanti yok malesef. Yine de din sosyolojisine ilgi duyanlar icin okunabilir.
Din Sosyolojisi
Din SosyolojisiKemal Edib Kürkçüoğlu · Büyüyenay Yayınları · 20169 okunma